ЛПХ,,Kaтюша & козы,,

Катя, а ще якщо є зелень, то додати в тісто. Зелена цибулька, кріп - смакота!

4 лайка

Оля ти права що з зеленню буде ще смачніше от у мене її нема але візьму на замітку собі і спробую.
На другий день спекла без соди , не то пальто, з содою або з розпушувачем смачніше.
На жаль молоко у козочок закінчується чомусь в цьому році, чи то після стресу, 19 числа буде тільки два місяці як покрились а молока 05 в сутки це в мене таке вперше, раніше запустить було проблемно .

4 лайка

Мої любі козоводи , від щирого сердця вітаю всіх з Різдвом Хрестовим
бажаю всім миру, перемоги України над рашистською навалою.
Дай Боже щоб всі були живі та здорові.
Боже збережи людей , дай їм сили вистоять .
Ангела охоронця кожній людині.
Нехай запанує в Україні спокій і злагода .
Христос народився славімо його.

16 лайков

І так 9/березня Ляля народила козлика козочка від козлика Раша, було ручне втручання, слабкі потуги ,другою йшла козочка задніми ніжками потуги дуже слабкі витянула потихеньку, послід відійшов через три години,
14 /березня Аглайя первістка народила від Лорда двух козликів з ушками суслика , пологи пройшли самостійно ,козенятка ранком вибрикували по сараю сухенькі і нагодовані .
Ада на 16 квітня по підрахункам.
В цьому році дівчатка на п’ять днів раніше понароджували ,
прильоти стрілянина дає збій нашим полохливим дівчаткам.

Що хочу сказать, настільки кози розумні і коли нада в сараї допомога кричять гуртом.
Так вийшло цього разу з Лялею, признаків про роди не було, погуляли прийшли додому все нормально
але після відпочинку у пару годин на вулицю повибігали кози з диким криком що привело мою увагу
це не з проста ажде вже погуляли гілочок поласували ніколи так себе не вели і тут картина ,

решта кіз за мною в сарай не біжять як завжди а спостерігають,
що я бачу Ляля розгребла всю суху підстилку на пів сарая розпластавшись лежала на боці і тільки чуточку виднілось копитце, побігла помилв руки взяла воду спирт і рушник,
крик від неї несамовитий і розумію що не може видуть ніяк, обробляю руку і провіряю прохід ніжка завернута
голови нема вона не в проході а завернута
рішаюсь трохи відштовхнуть назад і випрямить ніжку
і тут і голова якось стрімко з ніжками зложились як пазли вийняла руку і вже зовні ждала поки появиться потуга тільки тоді вже допомогла їй виштовхнуть козла підтянула за ніжки , козочка через пів години показала задні ніжки а потуг майже нема змушена була так і доставать
вийшла козочка в мішку плотному ледь розірвала, дуже слабенька але жива.

Дай Боже щоб більше такі роди не повторювались.
Господи допоможи щоб всі страхи проходили стороною .

14 лайков

Вітаю добре ,що Ви впоралися ,бажаю Вам тільки легких окотів ,здоров’я всім :rose:

1 лайк

Вітаю з поповненням. На жаль, бувають в господарстві і такі важкі випадки. Головне, що ви молодець, боєць, зі всім впоралися і все добре.

6 лайков

Інна дякую от зараз розгубилась.
Аглайя яка народила 14 числа відмовиламь від щернових спочатку частково вибірково щось їла молоко збавила а сьогодні взагалі нісого не їсть і сіно положила свіже не підходить зубами скригає , це може кетоз але я не можу знайти де почитать і що купить , ацетоном не пахне від неї температура 39,3 , дала дві вітаміни ундевіт ,виручай бо моя розгубленість взагалі не працюють мізки ,в моєму господарстві це вперше таке спостерігаю.

2 лайка

Катя, я тобі у вайбері вже писала… Дуже схоже, що втрата кальцію. Проколі їй борглюконат підшкірно, 20 млл , по 5 в різні місця. А взагалі я давно вже перестала доїти одразу після окоту не ранійше ніж чрез 7-8 годин, злегка піддоюю, а молозиво їй же і віддаю, І так днів 3, не дою до кінця, а якщо козенята з мамою та ще й трійко, то взагалі тілььки імитую доїння, массажую вимя,
Я знаю, що в тебе проблема дістатися до ветерінарної аптеки, але ..

3 лайка

Катя, доброго дня. Те, що Марина написала, повністю підтримую. Це не та кізка, що було втручання?
Ще можна катозал, або вітозал, або фосбевіт додати, вколоти. З кетозу виводять пропіленгліколем, або гліцерином, швидкий та короткий ефект може буті і від глюкози.

4 лайка

Тільки приїхала від ветеринара, каже нада на сухостої 7 днів подержать після родів а потім вводить зернові і призначила пиво три дні ,
Це козочка первістка.
і зернові перед родами я зменшила але не прибирала зовсім а після родів дала гарне сіно і знов зерносуміш стакан ранком стакан вечором, ну в цьому році дуже погане сіно тому без зерна ніяк і як є погода завжди по лісі ходимо час два там вже самі вибирають що хочуть,дала ложку енергомолу вранці і о 12 годині розвела водою і з 20 шприца залила.
Їздила вже але не прочитавши повідомлень я нічого не купила тільки пиво ,на скільки це правильно не знаю.зайшла в сарай вона на полу вибирала якімь колосочки з сіна щось уже питаїться жувать.
Отож сказала вет подержать на сіні воді поки не появиться апетит.
Вітацелу поспитала у них небуває.
Тільки виругала мене за зернові.
Алеж 15 років так годувала ,перед родами зменшувала а потім по наростаючій кількості добавляла.
У мене є кальцій хлорид

1 лайк

От чесно, морду б набила такому ветеринару. Ще й вилаяла. Неук. Як тільки отаким дипломи видають, не розумію.
Катя, як давали зернові, так і давайте. Якщо буде їсти. Можна просто зменшити до стакана на день. Козі після пологів потрібно відновитися, поживні речовини з чогось брати. І це навряд чи кетоз. Коза скриготить зубами - їй щось болить. Я би вколола щось по типу мелоксивета, або кефена, не зашкодить. Яка температура у кози?
Кліщів, піроплазмоз, виключаєте?
Кальций хлористий можна додавати у воду і напувати, якщо буде пити, або трохи розводити і заливати, також шкоди не принесе.
А пиво - то добре, давайте, не зашкодить також. Може і апетит покращить. Якщо є ше у вас енергомол, то добре, давайте й надалі, у випадку кетозу допоможе зняти критичну ситуацію.

У цієї кози послід вийшов?

5 лайков

про вета - нема слів, одни матюки :grimacing:

5 лайков

Вона народила десь вночі бо на ранок козлики вже були сухі й нагодовані скакали, послід те що від нього лишилось знайшла у підстилці звичайно що не весь десь мала частина його.
Зараз пока виділень нема ніяких і запаху нема, на день міряла температуру ьула 39,3 вечором о 20 годині температура 39,7
ми походили по лісі по полю нюхала все щипала молоденьку травичку, трошки листя дуба ну і звичайно гілочки де вже почки набухли а як пішли на поле то їла гілочки терну,
прийшли додому то козенята накинулись на сіськи то вона тікає то стоїть але в животиках трохи є ,
вечірня дойка на станку ,обдивилась її на кліщів небуло тільки стара ранка, предлагала по черзі ячмінь і солод ячменя ,овес , висівки, зерно кукурудзи замочене і сухе, сушку яблок.
З предложеного нічого не взяла ,лягла разом з козенятками,ранком плани поїхать і взять препарати від кліща бо укус кліщом був а який він ніхто не знає.
Уколола катозал і кальцій вітамін ундевіт.
Дай Боже щоб все обійшлось.
Ранком продовжу всі процедури.

2 лайка

Катя, якщо будете їхать за препаратами, візьміть разом і антибіотик, найкраще - цефтіоклін. Бо тепер може бути комбінована інфекція бабезіоз + ерліхіоз+анаплазмоз. Від бабезій допоможе препарат типу імкар, а від інших - антибіотик.

2 лайка

З антибіотиків у мене є 5 шт по одному граму цефтриаксон, чи цей підійде?
Дякую за допомогу.

Підійде, але одразу колоти не потрібно.
Я би зробила так - вколола азідін, чи імкар, що ви там купили від піроплазмозу і почекала кілька годин, 10-12, як буде почувати себе коза. Якщо за півдоби краще не стане, тоді приймати рішення що до введення антибіотику.
Звісно, краще за все кров на аналіз на піроплазмоз, але ж, розумію, що навряд чи це доступно.

Ну звичайно за аналізи нема куди і нема як
Дала вона препарат я уколола але поки її стан погіршується , зовсім не їсть, хотіла щоб побула на травичкі вивела за сарай то в неї ноги почали заплітаться і йти важко як пьяна ,повернула у вольєр а козенят закрила окремо , для козенят привезла козиного молока три літра буду садить на соску, одного вранці напоїла другий висосав мамку.
Чи варто поки вона боліє не підпускать козликів щоб її не турбували поки неналадиться її стан.?
Нема зараз толкових ветеринарів ,ці займаються тільки в основному соьаками котами а ми козоводи у них як кістка у горлі , ще така що нічого не скажи . Якщо не держять кіз то і нема до них ні поняття ні співчуття. і лікування недотепне.

Катюша, який препарат вам дали, що ви вкололи?
Козенят забрати краще. Та й козі травичка не потрібна зараз, краще б на гарному сіні, гілочок можна нарізати тоненьких.

Від бабіоза і піроплазмоза , з нею ж не можна толком поговорить, псіхує грубить бо це її коініка і вона там зазяйка нізто не має права рот відкривать тільки суть.
Я сказала їй що вечором иепрература була 39,7 а віко на очах поблідеіло не їсть зовсім еічого десь якусь соломинку, набрала 5 мл краснуватого кольору розчин і сказала що цього достатньо.
Я прочииала що нада із твоно поста і вона набрала у шприц і гроші не взяла.
Нарвала молобеньких гілочок з баяришніка вони мякеньки ще візьму гілочки берези і верби.

1 лайк

Катя, увечері напишіть, будь ласка, як стан кізоньки.