Кем вы были и кем работали до того, как завести коз?

Зима, роботи менше, з"явилося трохи вільного часу. Хочеться щось нове освоїти, почитати, повчитися. А якщо нічого не робити, то можна зійти з розуму. Пока пишу, нетипово верещить телефон - тривога. Нам і сирену чути, але ж через відсутність зв"язку…

5 лайков

Привіт усім! Не знала, що форуми ще живуть) Шукала, в якій темі запитати шановне товариство про все, що так турбує, і здається, ця найбільше підходить🤗
Бо я ще не козовід і з козами взагалі ніколи не мала справи.
За життя я ким тільки не була)) За освітою я педагог, багато працювала з дітками, захоплююся кінологією. На собаках знаюся, як ви на козах😂Працювала в кінологічному клубі на виставках. Зараз тримаю двох собак.
Працюю копірайтером.
Чоловік дизайнер, але його призвали.
Все життя ми жили в Харкові, зараз у Чернівцях. І ось, усе склалося так, що мені спало на думку завести козу. Бо маємо великий сад, де пасти. Маємо стару стайню. Маємо велику потребу в молоці. Маємо помічницю 9 років, яка любить кіз і мріє про свою. Та не маємо жодного досвіду не тільки, як їх доглядати, а й як і коли правильно купити.
Начебто все, головне сказала) Пропоную ділитися досвідом. Якщо в когось виникнуть питання щодо дітвори чи собак, радо допоможу, чим зможу) Дякую за ваш теплий форум, так приємно було його випадково знайти.

18 лайков

Забула додати, що захоплююсь ще випіканням хлібу, а домашній хліб із козячим молоком- то найсмачніше, що можна придумати)

10 лайков

Таку інформацію можна викласти зробивши особисту сторіночку. Кізку заводьте, для помічниці буде велика радість. Яку? Вам вирішувати. Хтось бере те, що поруч. Хтось їде на інший кінець світу і бере свою мрію. Є любителі зааненців, альпів, нубів, камерунців. Є породні кози, а є мікси. Я прихильник міксів, маю заанонубів. Молочні, молоко без запаху, орієнтовані на людину, врівноважені. Цап, навіть в гон не має різко неприємного запаху. По ціні такі тварини дешевші і витриваліші. Але молодняк від них буде коштувати дешевше. Проте молодняк, в будь якому випадку треба ще продать, хоч мікси, хоч породний. Це зараз набагато складніше ніж до війни. Купити можна козеня, подружку для помічниці і виростити восени спарувати і через рік мати молоко. Можна кітну козу взяти і теж мати козенят і молоко. А можна купити ту, що котилася. Всі варіанти мають свої + і -. Але мають право на розгляд

11 лайков

Дякую) Так, ми розглядали варіант дорослої кози чи козеняти. Доросла коза, я так думала- це одразу молоко. Виявилося, не факт :joy: ( це я прочитала історії тут, на форумі).
Козеня швидше звикне до нас, в ми поступово призвичаємося годувати й доглядати потроху, поки не стоятиме питання охот та маститів. Вже простіше. І дитині, звичайно цікавіше буде з козеням возитися, хоча вона розсудливо пропонує одразу дорослу, бо молоко ж )
А ще прочитала тут,що одна коза нудьгує і стає шкільною й крикливою. Що тебе двох. На двох я точно не готова, чи є шанс якось привчити її жити повноцінно без другої кози?))

4 лайка

Моя перша коза дісталася від старенької бабусі, яка померла. Сусіди потримали місяць поки я не приїхала з Києва, бо тоді ми ще зимували в місті. В попередньому місці вона кричала постійно, бо після цього бігли її розважати. В мене була річна дитина і бігати не виходило. То вона звикла, і голос могла подати тільки коли я вже пізно в темноті ішла її забирати. Вона тоді могла після звуку хвіртки обірватися на полі. Так що все привчити можна.

3 лайка

Ризикніть візьміть кітну, але не первістку і не стару. Можна взяти по теплу, тоді окоти легші бо нема авітамінозів. Матимете і козенят, і молоко. Ну, трішки стресанете при окоті, але вони гарно справляються і самі зазвичай, та і новачкам везе.

6 лайков

А якщо навесні чи влітку взяти козеня і зводити її вже за рік наступної весни, то буде норм? Не пізно? Ми краще так, поступово звикали

3 лайка

Може бути невеликим для паровки, залежить, яка годівля буде, скільки молока отримає. А ще як не вмієте доїти, привчати первокотку може бути складно. Тому шукайте дорослу козу до окоту. І не так часто в них мастити бувають. А так одразу матимете молоко. Коли вибиратимете, дивіться як відноситься до дітей. Наші, наприклад, всі їх люблять. Але бувають і такі, які можуть бити

8 лайков

Добрий вечір ,козеня звісно звикне до Вас ,але потрібно хоча б три місяці ,якщо не буде у Вас молочка її випоювати,а потім ,щоб підросла до парування ,це треба час ,кітна коза ,якщо у Вас народить ,буде і молочко і козеня ,якщо захочете залишите ,їм не буде сумно.Кітна коза це теж лотерея,якщо повизе скажуть Вам правду про козу ,про вік ,буває по різному ,але молоко буде у неї після окоту і звісно купляти не дуже стару,але не первокотку(буде брикатися ,таке буває дуже часто),її роздоювати теж не легко ,бажано без ріг (щоб не бадалася ,бувають такі ),було таке з власного досвіду .Бажаю успіху ,все у Вас вийде,головне бажання :rose:

10 лайков

Я бы тоже посоветовала брать котную. При переезде от стресса не потеряет молоко, а родив у вас, она уже будет считать себя у вас дома. Правда, через непродолжительное время - после окота - это уже может быть стадо).

7 лайков

Ось стадо я і боюсь, що не потягну😂 Будемо думати)

4 лайка

Все прийде у свій час ,якщо не захочете стадо ,будете малих продавати ,тому що ,якщо не продавати ,стадо виросте швидко :smirk:.У нас з квітня того року ,зараз 18 голів ,ще чекаємо на окоти ,звісно докупляли ще ,не тільки свої малі лишилися ,але дівок всіх лишили ,щей і докупили 4 .Але дивіться ,по своїх силах та можливості ,як захочете ,так воно і буде .

6 лайков

ой, да вы ж уже на форуме))) значит все потянете :grinning:
я так несколько лет истории про коз тут читала. а потом внезапно - оп - и уже 4 козы дома есть.

5 лайков

Оп и… Ой мамочки :joy::joy::joy:

5 лайков

Ми теж вагалися. Навіть їздили дивитися дорослу. Але я зрозуміла, що просто можу не впоратися. Тому брали козеня, дівчинку. Весною купили, доглядали. В грудні спарували і у травні вже мали козочку від неї і молоко.
Вона звикла до мене, я до неї. Їй були не потрібні інші кози, бо звикла до людей і котів:)
До того ж можно вибрати високо відсоткову нубійку, наприклад, досить бюджетно.
Але так, треба чекати рік, поїти молоком.

6 лайков

Здравствуйте, друзья! Уже не первый раз захожу сюда, читаю ваши истории, как вы стали окозованными, очень интересно! Хотелось бы тоже рассказать, кем была я и кем работала, пока в моем сарае, с полгода назад, не появились роготульки Топтыжка и Вилка. Но не знаю как это сделать. Уже даже начала печатать, кратко рассказывая, о каждой профессии и месте работы. Получается интересно, но много! 2 раза, в общем, пришлось удалить. Что мне делать - не знаю! Ну не умею я писать короткие комменты и темы🤦 наверное потому, что в жизни я и двух слов связать не могу, но дорвавшись до письма, я отрываюсь по полной😜

5 лайков

Так это ж про меня😯 надо же. Насчёт телепатии не знаю, бывает мужа мысли как будто читаю иногда, но все остальное подходит. Интересно. Особенно последний пункт объясняет смену почти 2х десятков профессий. Работала, пока был интерес и вдохновение. Как только работа начинала приносить неудовольствие, так сказать, не смотря на з/п, и другие плюсы, сразу искала что-то новенькое.

5 лайков

Всім привіт )Я Настя, Настуня☺️
А я вирішила господарство завести, коли з чоловіком дізналися, що чекаємо на дитятко.
Спочатку взяли козульку і цапка, а потім 2-х овечок і бараньчика.
Потім 2-га вагітність і війна, але це мене не зупинило.
3 козулі, 3 є козенят, 10 овець з баранами , 2-є свиней, качки😂
Вмудрялася молоко і сир продавати, качок і мясо баранів з дому☺️а що, я хочу теж фінанси в сім’ю приносити.
3-тя вагітність мене призупинила. Наразі маємо 3 козулі, одній з них котитися, інших не злучали.
2 овечки, 1-на привела нещодавно 3-є ягнят.
3 собаки і кіт.
Діти ростуть серед тварин і то любов їхні стосунки з ними😊
На кінець весни планую бройлери, качки і гуси купувати…і в червні народжувати :joy:
Шизанута я.
Хоч в мені просто дуже багато енергії.
Чоловік вже грозився привязувати до ліжка, бо несе мене на “великі” справи.

11 лайков

Це ж чудово, коли багато енергії, а ще краще, коли хочеться парцювати, доглядати діток та господарство.
Бо чим старші - тим менше енергії. І це дуже прикро. Подумки би все переробив, а почнеш, і все, втомився.

11 лайков