Языковой вопрос

Я не помітив масової травлі. Є поодинокі випадки але в основному нікого не травлять, а просто призивають розмовляти українською. Іноді це роблять емоційно, іноді спокійно. Людей легко зрозуміти.

Але порушуючи це питання тут Ви в глибині душі самі знаєте відповідь на нього.
І судячи з того, що нікому не вдалося Вас переконати, ви написали цей пост не як питання, а як ствердження своєї думки (яка в багатьох з нас є єдиною вірною).

Я сам такий. І теж обурююсь, коли якесь п’яне бидло почувши мою російську починає мені щось пояснювати. Або коли колеги на роботі просять трохи ємоційно перейти на українську. Я обурююсь. Але я розумію що ми всі потребуємо єднання і хтось має зробити перший крок до розуміння. Нехай це буду я.

Відстоювати русский язык зараз просто не треба. Його відстоюють росіяни. А українську відстояти треба. Разом з українською землею.

Моя пропозиція:
Спробуйте розмовляти українською.
Почніть думати українською.
Зараз для цього найкращий час.
Ви зіллєтесь в прекрасному натхненні з величезною кількістю людей. Ви надасте їм і собі впевненості в підтримці одне одного. Все українське стане вам набагато ближче та зрозуміліше.
Ваш світогляд зміниться.

Дякую завчасно.

23 лайка

Зайдите в комментарии в Фейсбуке в любой группе.
Например «все про малину»
Мужчина написал что купит ежевику и малину в объеме. Несколько предложений набить морду за ежевику,бо у нас ожина.
Призывы не продавать саженцы югу.
Для меня это тупость. Путину наплевать на язык, его больше существование нации беспокоит и контроль нам морем.все.
Второй пример, настя талпа блоггер,у нее отец воюет за Украину. Едет девушка за рулем и включилась русская песня. Проклены типа ее отец погибнет из за русской песни. Люди вообще не в себе?
Третий,вот вчера реклама продажа монеты русский корабль иди на***. Коменты
Чому не на мови,русський корабль йди до Пекла.
Военные жалуются, недавно видела. Приехал парень с востока Украины, на парковке стукнули авто. Вместо извинений обзывания за язык.
Язык знать обязан,но говорить в быту нет.
Мы не в россии,чтоб нам как рабам указывали что можно делать,а что нет.

5 лайков

Соціальні мережи чудове місце для генерації ненависті.
Так було завжди. І так буде завжди.
Це об’єктивна реальність. А люди сруться і за менш болючі питання. Зайдіть в групи де мами спілкуються про виховання дітей, або про якісь історичні питання.
Змінити думку цих людей ви не зможете, тож лишається або ігнорувати її або прийняти. Будете сперичатися або доводити що вони не праві, то лише витратите час та нерви.
Доречі, останній комент пропонує вам як правильно вийти з цієї ситуації.
Якщо ви напишете оголошення українською, то від цього з вами нічого не станеться.
Але ж ви нізащо не погодитесь з цим, щоб вам не казали.
Вірно?

10 лайков

Так. люди зараз не в собі.
А що ж таке трапилось, що вони не в собі? Мабуть щось-таки трапилось.

12 лайков

Якщо ви реагуєте на всі ці коменти, це може значити, що ви на тієї ж хвилі. Нічого. Це нормально. Такий час. Найближчим часом або вам надоїсть там “колотитись”, або будете продовжувати, або вам стане хужіше.
Я спілкуюсь майже вільно і російською, і українською (сама з Луганської обл і дитинство та юність розмовляла суржиком).
Проблема війни - це наша спільна проблема. Війна йде давно, дуже давно. І наш пофігізм там є, і мій також.
Зараз моя позиція підтримати всіма методами нашу країну, як я можу. Ні в якому разу моє відношення не змінилося до людини з мови. Якщо мої покупці грузини, які живуть частину свого життя на Україні і розмовляють російською/суржиком, але підтримують Україну, то вважаю, що то безглуздо їх ображати.
Мене зовсім не турбує мовна проблема, навіть від найбільших умак.

15 лайков

Сколько языков ты знаешь, столько раз ты человек

Немного истории

Австралия говорит на английском, а не на языке аборигенов. Хотя английский - это язык колонизаторов Австралии.

Колонизаторы - это агрессоры. В самых разных странах мира есть та черная страница истории, когда колонизаторы отстреливали местных как собак. Что ж они говорят на языке своих колонизаторов?

В Канаде два официальных языка - английский и французский. Например, в Квебеке во всю говорят на французском, хотя это язык их колонизаторов - Франции.

В Гонконге английский - один из двух официальных языков, хотя это тоже язык их колонизаторов.

Всего таких стран, где говорят на языках агрессоров и поработителей - десятки. Поэтому, когда мне говорят, что русский это язык агрессора и я поэтому должен от него отказаться - я посылаю на…

Немного цифр

На русском языке говорят 200+ миллионов людей в мире. На украинском - 27 миллионов, то есть, в 10 раз меньше.

На английском - для 400 миллионов это родной язык, еще для 750 миллионов - это второй язык. Это в 20 раз больше чем украинский.

А на китайском так вообще говорят 1.2 миллиарда людей.

Так вот, лично я хочу знать все 4 и свободно ими пользоваться. И когда мне говорят, что русским языком пользоваться это плохо - я посылаю на…

И, наконец, немного психологии

Что касается “должен”. Никто никому ничего не должен касательно языка; если человек гражданин Украины - у него по-умолчанию есть право жить в ней полноценную жизнь, как все, и никто не имеет права упрекать его за язык. Все эти “должен” - опять таки дешевые манипуляции для слабаков, которыми легко манипулировать. Это моя страна, и я решаю на каком языке в ней говорить - решаю так же, как и все остальные граждане. На каком хочу, на том и говорю. Потому когда кто-то мне ставит условие, что раз я граждан Украины, то должен говорить на украинском - опять таки, идет на…

Когда меня пытаются пристыдить, что я знаю украинский, но в обиходе использую русский – снова я посылаю на… Ведь это дешевая манипуляция. Я с пеленок говорил на русском, вся моя семья говорит на русском, книги в школе я читал на двух языках, дневники вел на русском, работал на русском и английском, с боссами говорил на русском, и стихи писал на русском. Да кто ты/вы такой, чтобы меня менять? Вот забыл спросить, на каком языке мне говорить. Забыл спросить… Я русскоговорящий украинец, и никто у меня этого не отнимет. Я этого не стыжусь, и никому не советую. Мало того, я пишу на русском языке грамотнее, чем среднестатистический гражданин России моего возраста, и я этим горжусь! Он в своей стране свой официальный язык знает хуже, чем я - иностранец.

Когда собеседник говорит на украинском, и ему все равно, на каком языке говорю я – я могу с легкостью перейти на украинский, чисто из уважения. Если же меня пытаются заставить использовать украинский - я принципиально буду использовать русский (или английский), чтобы у моего собеседника еще больше горело в заднице от злости. Менять свое мировоззрение и подстраиваться придется ему, а не мне. Мы все взрослые люди, каждый сам решает, какой язык ему более удобен. Собеседнику нужно это или принять, или отвалить. Вообще, я всегда тащился от того факта, что у нас по радио бывает в передачах украиноязычный ведущий общается с русскоязычным гостем, и мало того, что они друг друга понимают, так еще и слушатели звонят и на обоих языках задают вопросы. Это круть, и этим достижением нужно гордиться. Не забывайте, что большинство жителей России не понимают украинский язык. А мы понимаем оба. Этим нужно гордиться, и нельзя эту способность терять. Двуязычность - это скарб, это сила, это достижение и достояние нации.

Все эти призывы к совести, вызывание чувства вины, упреки - это дешевые психологические уловки. Рекомендую никому не поддаваться. Мое мнение - чем больше языков в свободном владении у человека, тем богаче этот человек, тем он интеллектуальней и интересней, тем шире его мировоззрение. В моей личной практике это подтверждается день ото дня.

21 лайк

На всякий случай, если кто-то предполагает, что на форуме Козовод сидят только украинцы - вот статистика посещений из разных стран мира за последний месяц:

6 лайков

Саме тому там і розмовляють на мові колонизаторів. Тому що окупація і колонізація була успішна. Саме тому і в Україні дві мови.
І зараз російськомовні окупанти, які ненавидять українську мову відстрілюють нас “як собак”.
Але багато жителів України посилає їх на. І починає розмовляти українською.

16 лайков

З цим погоджуюсь на 100%. Саме тому почав намагатися говорити та думати українською.

11 лайков

Повністю згодна.Чому в Німеччині,щоб навчатись чи працювати треба здать екзамен з мови,так само і в інших країнах і вчать.і не скиглять що не розуміють.А тут “ми нєпанімаєм”…ну то якщо нє панімаєтє-чєманад-вакзал-расєя.І все! І проблему “рускаязичних” вирішили.якщо б всі розмовляли українською,державною ріднесенькою мовою,то нікого б було “асвабаждать”

7 лайков

Давайте будемо чесними перед собою. Знайшлась би інша причина.

5 лайков

Я все життя розмовляла на українскій мові. Але якби я розмовляла російскою, то те яка давка на людей зараз. То я мабуть би зненавидила українську. Люди зі сходу навіть думають на російскій. Якщо вони не працюють в якихось офіційних організаціях. Для чого їм в дома розмовляти на українскій? До чого тут війна? Вам зовсім мізки задурманило смі. Навіть іноді зрозуміло кого слухають люди і що дивляться. Відповідають не своїми словами а слоганами і реченями масового зомбування. Наші люди роками живуть в різних країнах , але знають можливо кілька слів місцевої мови. Не всі вчать мову. І їм нормально!
Ви уявляєте Одессу, україномовну? Це ж як кастрація місцевого населення. Одесский говор неможливо перекласти. І так у кожному місті. Чи Львів російскомовний? Дивно, правда? Для чого? Просто може людям скучно і хочуть всіх повчити, покерувати. Багато бізнесу міждународного. Білоруси, багато інших країн . Якщо перейти Україні на український тільки. Вона себе обмежить в продажах! Погіршиться фінансовий стан у всіх! Це просто самогубство якесь. Рофл, сюр.Бо російський так як і англійський-це мова зрозуміла для всіх країн. Я буду розмовляти на різних мовах, на російській, на українській, на польскій ,на англійській коли мені заманеться. І ні яка зомбі мені не має право упрікнути як мені розмовляти. Забула проконсуватись ! І не треба тулити всюди війну. Чи ви справді настільки недальновидні що думаєте що це причина? Тоді мені вас жаль…

14 лайков

Так,дуже собі уявляю,я із Сум!Наше місто також не дуже україномовне,але пістя того що пережили мої діти з 24.02 та поки цих клятих орків не вибили з нашої області мені не те що розмовлять,думать і чуть гидко про російську мову і тих клятих кацапів!Скільки дітей вони покалічили,вбили,а ви тут говорите про якусь там кастрацію!?! Чесне слово,бридко було читать!

8 лайков

Ну то хай би знайшлась,нікого тут звільнять!

2 лайка

Ось вам свіжи наміри російськомовних колонизаторів. Як вважаєте? Залишиться щось від місцевого населення, яке розмовляє “Одесским говором” після “освобождения”?

2 лайка

Звідки стільки ненависті до своїх же людей? Не забувайте, що саме вас відрізняє від тих же орків, фашистів!
В мене таке враження, що деякім дай автомата, то постріляють всіх, хто не розмовляє українською. Хіба ж так можна, людоньки!? Схаменіться.

15 лайков

Ніякої ненависті,дивіться те що маємо зараз,звільняють нещасних російськомовних громадян України,вбиваючи дітей,стариків,жінок,то це хіба не геноцид українського народу?! Невже ви хочете щоб українців знищили як націю?! Невже не буде соромно,як виживем,що ця клята війна трималась на “освобождєніі русскоговорящіх” від наркоманів,бандеровців та нацисті?! То де ж ті нацисти? хто ж кого гнобить і якщо ви вже такі російськомовні,то прошу…Але мені гидко зозмовляти мовою окупанта,який вбив сусідських дітей,тупо розстріляв у спину!

2 лайка

Це ви де таке побачили, чи прочитали? Не перегинайте палку.
Але зрозуміло, що не варто торкатися цієї теми. Все одно, ви не чуєте.

4 лайка

о! отличная какая штука. спасибо :heart_eyes:

Воно все до того і іде,нажаль.Все я розумію і чую.Але той кого тісненько так не торкнулась ця війна,той не розуміє і вважає що та нехай розмовляють хоч китайською,нас же ж не бомблять …а моя старша як лізли в погріб,то казала,мабуть ми із нього вже не вилізем,кажу,доню,чого ти так кажеш,бо каже як попаде сюди шось то тут нас всих і поховає …дитині 12 років щоб ви розуміли

6 лайков