Які документи запитувати при купівлі козенят? Куди здавати і як правильно зареєструвати родовід кози в Україні?

Спроби координуватися в племінній справі козоводів, здається були, але вони чомусь заглохли. Цікаво, що Лариса @yagusya скаже.

1 лайк

З іншого боку, якщо ви таки придбали тваринок із справжніми племінними документами, та хочете видавати аналогічні документи на їх потомство - вам потрібно реєструвати власний племрепродуктор, для чого вам необхідно мати мінімум 20 племінних тварин однієї породи.

9 лайков

Дякую. Вже інформація доповнюється.
Я намагаюсь розібратись у тому як правильно вести справи. Я звикла бути чесною із людьми. А реєструвати власний племрепродуктор я не планую. На жаль, у мене немає такої можливості…

1 лайк

Можливо напишу сумбурно, але…
Але я не хочу в майбутньому продавати козенят за (наприклад) 100 гривень і бачити як вони кричать на ланцюжку 1 м довжини, прив’язані десь біля річки до 11 години вечора. А у випадку хвороби, якщо на якийсь ветпрепарат буде ціна (наприклад) 300 грн., то нові власники можуть просто зарізати козу- бо іншу можна купити за ці гроші…
Якщо людина заплатила хоча б ( наприклад)1000грн, то відношення інше. Але ціну я думаю, що мені потрібно чимось обгрунтовувати… Совість не дозволяє мені говорити про породність кози, якщо я не маю чим підтвердити. Якось так… Але я не знала, що в Україні козоводство ще є не надто розвиненим… Тому уважно слухаю усі думки і поради.

4 лайка

Цена 1000 грн за козочку, например , подрощеную, выпоенную молоком, это же чуть выше цены мяса , извините… Это не значит, что к ней будут плохо относиться , но это совсем не цена на "животное с документами ".
Животное, которое имеет за собою молочных и известных предков, стоит совсем не таких денег…
Полукровок или метисов “для молочка” покупают , видя просто отца и мать , документ только на отцовскую линию , и то я за полукровок на руки отцовских копий не выдаю,так как это не племенное разведение. Но и то на таких животных цена выше чем тысяча гривен (на девочек).

2 лайка

Козоводство в Украине на любителях держится, конечно не сравнить с Европой. Но все далеко не так мрачно , как Вам показалось. Тем более , если Вы хотите не плем репродуктор, а частное подсобное хозяйство с хорошими животными .
Люди которые не один год занимаються конкретно какой то одной породой, знают практически всех животных этой породы в Украине и всех заводчиков. И доказать можно , и купить, и продать.

5 лайков

Все можно подтвердить ,при желании. Даже без статусов и реестров.
А если Вам не подтверждают происхождение маток или козлов , которых Вы хотите купить в разведение , Вы ведь в праве их не покупать . Раз хочеться не только для молока, но определенный уровень племенной работы.

3 лайка

Дякую. Я написала для прикладу. Багато читаю форум. І бачу різні ціни і різні історії утримання кіз після покупки… І на жаль історії з поганим кінцем теж чула по селах… Коли коза прив’язана увесь час п’є воду з річки, худає, збавляє молоко, хворіє - то під ніж… А проколоти від мотилиці (фасциольозу)- то вже людям клопітно… Корову ще пробують витягнути , бо дорожче вийде… І знаю одна коза так і здохла бідолашна біля річки…

2 лайка

Ви знаєте, якщо я вважатиму за доцільне - то заріжу козу і за 20 000 гривень. Маю право.

7 лайков

А ви не чули історії з поганим кінцем, коли люди скуповують досить дорогих породистих декоративних собачок і розмножують їх штабелями у тісних кліточках? Я чула. А є й інші історії, коли люди задарма підбирають безродне щеня з вулиці і воно живе щасливо до кінця своїх днів як вареник у маслі.

Так само і з козами. Ціна і відношення до тварини ніяк не пов’язані.

15 лайков

Тут впираємося в проблему незнання і відсутності ветів кваліфікованих. А вони відсутні, через відсутність " кормової бази"

4 лайка

Звичайно все можливо. І я рада коли все складається добре у тварин і людей. Але і тут треба бути дуже обережним, особливо коли допомагаєш безпритульним цуценятам з лісу. Тільки декілька днів назад до жінки з Чернівців прибилось додому цуценя, прийшло з лісу… Вона обігріла, прилаштувала - карантин не витримувала … І тут сюрприз через чотири дні! Цуценя помирає вірогідніше за все від сказу… Покусавши перед тим жінці руку, контактувавши перед цим з її конями, козами, вівчарками… І тепер в неї курс лікування, виклик ветеринара, всі тварини екстренно провакцинувались і залишається чекати і надіятись що все буде добре…

2 лайка

Точно така самісінька історія могла би трапитись і з щеням з розплідника. Ніхто не бачить, які “гості” вночі можуть залізти до собачого вольєру - котики, лисички. Інкубаційний період в середньому місяць. Планові щеплення з 2-х місяців. Ніякої гарантії.

1 лайк

Кажани…взагалі літають

1 лайк

Гарантії немає навіть на вакцинованих тварин, але дуже зменшує ризик облаштування території. Огорожа, охорона дорослими (вакцинованими) собаками вдень і вночі. І карантин цуценят до вакцинації і формування імунітету. Це не те ж саме що ліс.

Коли чужий скажений кіт заліз до буди моєї вакцинованої ротвейлерші і вчепився мертвою хваткою в її цуценя - вона сиділа і мовчки за цим спостерігала, як зачарована. Хоча зазвичай вона просто ломала хребет чужим котам.
І кози у людей захворюють на сказ раптово і без попереждення, навіть не бувавши в лісі.

Тож досить страхи наводити, давайте про діло говорити.

4 лайка

продуктивное сельхоз. животное с документами, перечисление предков это хорошо, но на много важнее качественные показатели (удой, длительность лактации, жир, белок), кто это будет делать? владелец животного, кто то со стороны? а без качественных показателей - это просто бумажка

8 лайков

Я бы добавила - без верифицированных качественных показателей. Потому что написать могут всё что угодно, и даже печать поставить.

4 лайка

вот именно

контрольная дойка хоть раз в месяц, анализы (правильно собранное молоко) хоть раз в месяц

а просто перечисление кличек, это просто перечисление кличек.

11 лайков

Декілька годин у цій темі ніхто не дописує - мабуть всі хто хотів щось сказати вже висловились.
Тому на завершення хочу подякувати усім хто дав мені рекомендації, поради і підказки :rose:
І прошу вибачення, якщо я десь некоректно висловилась, або когось чимось образила, чи зачепила за “живе”…Я цього не хотіла.
Деякий час обдумавши цю інформацію, що я тут отримала, я зрозуміла, що в козоводстві- все тримається на вашому ентузіазмі і любові до тварин. Без кураторства і організацій.
Трошки все по іншому, аніж в собаках- але я звикну. :wink:
Тож я ще раз дякую і якщо у мене будуть ще питання я все одно буду у вас запитувати :slightly_smiling_face:

10 лайков