Привіт усім форумчанам. Прошу підказки у досвідчених козоводів. Перечитала різні теми, але все ж таки не знайшла “інструкції по придбанню чистопородної кози” (Або я не зрозуміла і не там шукала ).
Я мрію завести чистопородних альпійських кіз. Які у нас в Україні є організації/організація козоводів? Якщо хочеш купити козеня- які саме документи у нього мають бути? ( маю на увазі родовід чи метрика + ветеринарний паспорт?) І куди далі здавати ці документи на оформлення?
Може моє питання звучить дивно, але я скажу чому запитую.
Просто я порівнюю із кінологією і не хочу зробити помилок, як деякі новачки із собаками . Мої собаки зареєстровані в КСУ (а КСУ в FCI - Міжнародній Кінологічній Федерації). Але в Україні є багато “різних” кінологічних організацій (не буду називати).
І бувають такі випадки, що люди купивши цуценя приходять до нас в КСУ і просять зареєструвати собаку. А зробити це неможливо, тому що ці документи в нашій організації не визнаються… І тоді людина розуміє, що поза межами організації яка і видала їй цей “документ”- це звичайний папірець…
Я знаю дуже багато таких випадків, на жаль… Але собаку від КСУ і її документи приймають усі організації… І буває таке, що люди купивши цуценя в КСУ, несе метрику цуценяти- щоб оформити родовід в перше попавше відділення іншої організації, а не КСУ… І ось так втрачають оригінальні документи…
Дуже не хочеться ось так помилитись із купівлею кізок… І я ніяк не можу розібратись у цьому питанні самостійно… Буду дуже вдячна за перелік організацій в Україні, як і з якими міжнародними організаціями вони працюють і т.д. Ветеринарні документи, я думаю, (що так як і в собаках) свідчать лише про стан здоров’я тварини, а породу можуть написати яку завгодно із названих…
Якщо можна, будь ласка, поясніть як “для чайника” усі нюанси… Тому що не хочеться попасти в “халепу”… І поки буду збирати гроші на придбання кізочок, надіюсь це питання для мене стане зрозумілим.
Дякую!