Які документи запитувати при купівлі козенят? Куди здавати і як правильно зареєструвати родовід кози в Україні?

Привіт усім форумчанам. Прошу підказки у досвідчених козоводів. Перечитала різні теми, але все ж таки не знайшла “інструкції по придбанню чистопородної кози” (Або я не зрозуміла і не там шукала :slightly_smiling_face:).

Я мрію завести чистопородних альпійських кіз. Які у нас в Україні є організації/організація козоводів? Якщо хочеш купити козеня- які саме документи у нього мають бути? ( маю на увазі родовід чи метрика + ветеринарний паспорт?) І куди далі здавати ці документи на оформлення?

Може моє питання звучить дивно, але я скажу чому запитую.

Просто я порівнюю із кінологією і не хочу зробити помилок, як деякі новачки із собаками . Мої собаки зареєстровані в КСУ (а КСУ в FCI - Міжнародній Кінологічній Федерації). Але в Україні є багато “різних” кінологічних організацій (не буду називати).
І бувають такі випадки, що люди купивши цуценя приходять до нас в КСУ і просять зареєструвати собаку. А зробити це неможливо, тому що ці документи в нашій організації не визнаються… І тоді людина розуміє, що поза межами організації яка і видала їй цей “документ”- це звичайний папірець…
Я знаю дуже багато таких випадків, на жаль… Але собаку від КСУ і її документи приймають усі організації… І буває таке, що люди купивши цуценя в КСУ, несе метрику цуценяти- щоб оформити родовід в перше попавше відділення іншої організації, а не КСУ… І ось так втрачають оригінальні документи…

Дуже не хочеться ось так помилитись із купівлею кізок… І я ніяк не можу розібратись у цьому питанні самостійно… Буду дуже вдячна за перелік організацій в Україні, як і з якими міжнародними організаціями вони працюють і т.д. Ветеринарні документи, я думаю, (що так як і в собаках) свідчать лише про стан здоров’я тварини, а породу можуть написати яку завгодно із названих…

Якщо можна, будь ласка, поясніть як “для чайника” усі нюанси… Тому що не хочеться попасти в “халепу”… І поки буду збирати гроші на придбання кізочок, надіюсь це питання для мене стане зрозумілим.
Дякую!

17 лайков

Насколько я понимаю, в Украине никто не несёт ответственность за присвоение породы. Все зависит только от совести и репутации заводчика.

8 лайков

Тоже интересует этот вопрос,созванивалась с людьми продававшими козочку с документами,начав уточнять какие именно будут документы,оказалось что ветсправка что коза здорова и ксерокопии родовода ее отца,и покажут сертификат на ее отца,но ведь по сути это никакие не документы.Бред какой то,выходит я должна своим будущим покупателям козлят от этой козы эти филькины грамоты показывать?Или это у всех так,не понимаю.

1 лайк

Ну, грамоты совсем не филькины, если у родителей козленка есть оригинальные сертификаты.
На самого козленка, например, англо-нубийский породы, никто Вам сертификата не сделает и никуда не внесёт, так как у нас в Украине нет такого реестра (пока что). Но если Вы можете вполне объективно доказать , кто и откуда его родители или бабушки с дедушками , имея копии их документов (хотя бы даже на бабушек и дедушек, но ВСЕ бланки) , то это совсем не “филькина грамота” и даёт возможность дальнейшей четкой племенной работы. Конечно, пока что в очень любительских рамках, не так как с КСУ у собак. Так что репутация заводчика и четкая и доказуемая справка о происхождении +копии документов на предков, зарегистрированных в реестрах стран происхождения , это пока что наше все.

11 лайков

Большое спасибо за ответ,так как искала информацию на эту тему и не находила практически ничего

3 лайка

Щиро дякую за відповідь. Тому що я теж шукала цю інформацію, і не знайшла який алгоритм купівлі - продажі- реєстрації.
Отже, організації яка б займалася оформленням племінних документів- у нас в Україні немає… Тоді в мене виникає питання… Де взялися бланки родоводу у батьків (або їхнього попереднього покоління) , ксерокопії яких мені заводчик може видати? Чи для цього мусять бути привозні тварини з за кордону? І через відсутність в Україні племінних організацій - їхні потомки з часом втрачають свою племінну цінність?.. (як у відомій російській приказці: Без бумажки ты букашка, а з бумажкой - Человек…)

Будь ласка, можете розповісти детальніше про цю справку? Це ветеринарна довідка про вибуття-прибуття тварини з хазяйства?

А як дізнатись про репутацію заводчика? Наскільки я зрозуміла, наприклад тут, на форумі, є " етика" - отже поганого про якусь конкретно особу люди не напишуть… Я буду дуже рада, якщо всі справді чесні і справедливі. Але якщо документів ніхто не видає, то і ніхто з людей не може пред’явити претензії…

Вибачте, що задаю багато запитань… Але я справді хочу зрозуміти- як ведуться справи у козоводстві…

Ці питання виникають тому, що кози вже увійшли в мою душу… Це при тому що в мене ще не було народження козенят, а знаючи себе, то з впевненістю скажу- коли народяться малюки у мене вдома, то вони мені як діти…І хочеться щоб майбутні власникі їх шанували і оберігали.А наші люди в більшості цінують тільки те що на їхню думку має цінність… І є такі люди що лікують тварин тільки лише щоб не пропали гроші… (Спостереження за 15 років по собаках…)

Дякую…

4 лайка

Вибачаюсь за неправильні терміни, просто звичка. Замість “бланки родоводу” мені потрібно було написати “сертифікати”. Далі буду уважнішою.:relaxed:

Сразу скажу, я не великий специалист , и не обязательно то что я скажу , прямо догма и правило. Я просто описываю свой личный опыт и понимание конкретно мною этого вопроса… Как покупателя и как заводчика. Задела тема за живое ! И последнее время очень много звонков с подобными вопросами ( какие на них будут документы) .
Если подключиться в тему кто то ещё из заводчиков , знакомых с больным вопросом, будет интересно.

Да, именно так

Для меня нет.
При условии, что все доказуемо, а не на словах.

Так что “бумажка” должна быть, если не на козленка, то на предков.

Нет, не ветеринарная. Тут никакой четкости нет, это личные справки частного лица , заводчика, схема родословной на продаваемого козленка , с указанием заводчик/владелец , на всех, про кого известно. Это все конечно не имеет силы документа, но проверить можно, при желании, правда то что Вам написали , или нет. Например, если Вы не уверенны , перезванивать или писать к первоисточникам , переспрашивая , их ли действитеьно это крови. То ещё, конечно занятие… Но иначе я ,например, не вижу никакого другого способа проверить и доверить , если я не уверена.

Тут опыт и отзывы в помощь. Если у Вас цель завести животных дорогих, с документами на родителей или их предков со всех сторон ,с четким указанием ,откуда они приехали, с хорошей молочностью , и заводчик сможет Вам все это предъявить , мне кажеться, чего уж лучше и прозрачнее…
Мир козоводов тесен, те кто держат одну породу, со временем знают друг друга и животных вокруг. Доказать можно. Конечно, с нуля разобраться сложно.
Ищите сначала не коз, а людей , которые держат ту породу , какую Вы хотите, списывайтесь, общайтесь, выясняйте… Чем больше Вы соберёте разной информации ДО , тем Вам будет легче потом.

7 лайков

Ольга. В Украине можно купить козлят с документами АДГА. Вон заводчики из Молдавии продают. Продают и взрослых завезенных коз с такими документами.Только нужно понимать, что наличие подобных бумаг значительно повышает цену на животное.
Можно купить козленка и зарегистрировать его в ветеринарной службе с получением паспорта. В данном случае порода вносится со слов заводчика, насколько нужен вам такой документ - решать только вам.
Некоторые хозяйства дают документ о происхождении. Свой внутренний. Как по мне - самая нужная бумага в настоящий момент, сюда внесены несколько поколений предков животного, можно ориентироваться в подборе пар для покрытия, также оценить, насколько молочные были предки. Родственных коз сейчас у нас много по Украине.

10 лайков

по поводу документов

официальные документы (государственного образца) имеют право выдавать племенные фермы

ветеринарные документы .(ветеринарный паспорт) выдает ветеринар

остальное - это справка о происхождении

справки о происхождении тоже могут быть разными, с фото и ксерокопиями предков, просто перечисление предков, с учетом продуктивности и нет

7 лайков

Но, как правило, они этого не делают, а ограничиваются лишь справкой о происхождении в произвольной форме. Так как стоимость одного и того же животного с полным пакетом документов и без - будет отличаться в разы.

По большому счёту сейчас у нас в козоводстве работают принципы средневековья с добавлением цифровых технологий. Заводчики, имя, история, репутация, поручительство…

И самое главное - сомневаешься - не бери.

12 лайков

Оля, это наши реалии

3 лайка

Не так давно был случай. Вдруг ниоткуда появляется хозяйство с “чистокровными” зааненами. Естественно вопрос - происхождение? Ответ - козлы импортные. Хорошо, допустим (хорошо бы документики посмотреть, ну да ладно), а мамы то откуда? Ответ - а мамы у нас высокоудойные. Раз десять спрашиваю - откуда? И ответа не получаю.

Мораль сей басни такова - всё можно перепроверить. Даже если нет бумажки. Есть покупатель и продавец. А продавец тоже у кого-то купил, и тот в свою очередь тоже у кого-то купил. И что-то придумать с воздуха в наш век компьютеризации практически невозможно, если покупатель не будет собирать лапшу на ушах, а будет думать, анализировать, задавать вопросы и искать ответы на них.

14 лайков

Ви як собачник повинні розуміти, що якщо нема селекції, вибраковки, будь яке ідеальне з часом перестане ним бути. У Дарвіна була цитата якогось відомого англійського собаковода, а Велика Британія, тоді була флагманом селекції. Так от на питання, як вам вдалося добитися таких вражаючих результатів, була відповідь( вибачайте якщо грубо, але це повторюся цитата): " Я їх багато розвожу і багато вішаю". А якщо все іде в супер супер цінне племінне, то фініш можливий різний від зниження продуктивності до зниження здоров’я і будь- яких їх комбінацій.

8 лайков

Вибачте, цей коментар мені треба розуміти як те, що в Україні немає людей які здатні після придбання в подальшому займатись племінним розведенням і проводити відбір? Я вас правильно зрозуміла?

Як собачнік із КСУ, я скажу що знаю що це таке. Подобається це комусь чи ні, але в КСУ діє Устав FCI (МКФ -Міжнародної Кінологічної Федерації) і на офіційному сайті в КСУ є Племінне Положення. І кожен бажаючий може прочитати просто набравши в Гугл. І для того щоб собака йшла в племінне розведення обов’язково виконуються усі пункти, які вимагає плем. положення. Досконалі ці правила чи ні - питання до FCI. І коли людина купує у мене цуценя, вона може піти у любе відділення КСУ і здавши метрику цуценяти оформити родовід собаки і себе як власника. (Відділення є в кожному обласному центрі України, або навіть декілька). Але для того, щоб далі собака могла використовуватись у племінному розведені власник знову ж таки- має дотримуватись Племінного Положення КСУ. Якщо щось іде не так, є дискваліфікуючі пороки, або недостатньо висока оцінка на виставці- то ця собака не може використовуватись в племінному розведені, вона не отримає “Сертифікат на право племінного розведення” . Але її родовід є дійсний тому що маму і батька ніхто не відміняв. Я б могла ще багато про це розповідати, але ж тут тема не про це…

І я не бачу нічого дивного у своїх запитаннях. Я хотіла щоб хтось мені розповів як це відбувається із козами. Так само як я можу розповісти про собак. Я не планую заводити племінну ферму, тому що у мене недостатньо фінансів і ще не достатньо знань у цій сфері. Але я хочу купивши чистопородну кізку мати можливість показати людині її походження. А не посилатись: що там то і там то є її бабуся і дідусь, якщо хочете то подзвоніть туди і може там згадають що у них було таке козеня і кому вони його продали… (а ще якщо через декілька рук чи поколінь то чи і згадають)
Чесно кажучи, я не думала що моє запитання є таке складне…

3 лайка

Інно, щиро дякую за таку розгорнуту і доступну відповідь!

Дякую за інформацію і щирість. Стало хоча б трошки усе зрозуміліше. :rose:

4 лайка

[quote=“Pastukh, post:15, topic:34021”]
Вибачте, цей коментар мені треба розуміти як те, що в Україні немає людей які здатні після придбання в подальшому займатись племінним розведенням і проводити відбір? Я вас правильно зрозуміла?
[/quote] Питання було чи знижується цінність породистих тварин при їх розмноженні у нас. Відповідь так, як не вести селекцію. Про людей здатних чи не здатних я не писала ні слова. Ви згодні з тим, що абсолютно все потомство ідеальним не може бути завжди? Завжди є гірші. Чи багато ви чули про вибраковку дорогих нубів? Чи вони всі ідеальні? Знову ж в них береться за основу фенотип вуха, а що при цьому по молоку і здоров’ю питання. Все залежить від підходу. Якщо потрібна продуктивна міцна тварина,
це одне, а якщо щось для душі і не особливо важлива продуктивність це інше. Оскільки офіційно нема організацій контролюючих ,то тільки репутація людини в якої берете вам гарантія. Нам ще рости і рости до Європи і Америки в цьому. :slightly_smiling_face:

6 лайков

Я ще недостатньо обізнана у цій сфері діяльності. Саме тому даю запитання і надіюсь на відповіді.

1 лайк

Тоді можливо варто цікавитися в заводчика чи йде в нього хтось в брак? Чи всі ІДЕАЛЬНІ.

3 лайка

Знову ж мова про користувацьких тваринчи племінних. Якщо ферма розширюється, краще лишать собі, гірше сплавлять. Куди дінуть зовсім погане. Чи його нема?

2 лайка