Якраз вчасно. Дякую за таку тему.
От читаю тему - про мою козу написано.
Коза крупна, полтавка, чекаємо третій окот. Пузо в неї завжди здооорове, як ми її купили після першого окоту, то я чекала 5 місяців, думала, що вона кітна від сина (козенята до двох місяців були під мамкою, козу не доїли). До їжі коза добра. За другим окотом біла трійня, 4100, 4200, 2,1. Ходила - як корабель. Перед самам окотом в лежачому положенні “виглядало” як маленьке яблучко. Після окоту все ОК. Але тут є пункт №2 , погане кріплення вимені. і багатоплідність.
Зараз коза все той же корабель, окот на 20.03 Як лежить, то знов яблуко видно, встає - ховається, пісяє і какає часто і по трошку. Даю сіно лугове, сушені гіллячки з листям, просто гіллячки свіжі , кукурудзу, живину, ячмінь рано і ввечері грам по 200 (сумарно суміші на раз). Сіль, вода, але п"є не багато. Побачимо, як окотиться. Вибраковувать жалко (пока), а там час покаже. Глистогонена весною і восени , перед паруванням.
Пузата коза завжди, а от чи жирна була, як купили, то це питання. Там була солома і омела (на вербах багато), овочів не було.
Питання: після окоту такій козі ставити внутріматочну свічку? (це щоб запастися, а то раптом окот вночі)
Яблуко - то ще допустимо. А от коли динька - то треба задумались.
З якою метою ставити?
Оля, я з метою -“мати про запас”. Нічого сама не прописую… А питаю, а то раптом на оте яблучко якась погана мікробинка сяде, то щоб в середину не попала.
Оля, я питала по телефону про вим"я. Зараз воно менше стало і друга доля почала появлятися, уже не тряпочка. А молока ще нема. До строку нам ще тиждень. Чекаємо.
Дякую за відповідь.
Ну тоді конкретно свічка з антибіотиком і тільки після виходу посліду і у самісіньку матку, а не в піхву.
У вашей козы выпадение влагалища.
Что делать? Как с этим бороться?
Если не тужится и нормальный аппетит - почти ничего не делать. Подкармливать концентратами, чтобы объёмные меньше растягивали брюхо (сено, трава).
Помню была давно у одной козочки. Купили уже котной. Козочка очень мало двигалась. Копыта были, как лыжи. И на последнем месяце началось выпадение. Постоянно мусор попадал. Да и куры тогда ещё могли зайти к козам в вольер, начали охоту на эту козочку. Как только она ложилась и вся орава сбегалась клевать. Нашли выход в том, что очень мягкой проволочкой, с намотки мотора, связали пучёчек шерсти с обеих сторон и стянули. Помогло отлично. Больше ничего не вылазило. Думали, как только начнёт рожать снимем. А она на тихоря родила и проволочка не помешала. Следующих два окота таких проблем уже у козочки не было. Так как копыта хоть и с большим трудом привели в порядок и козочка каждый день много двигалась на выпасе.
Спасибо большое, у неё вылазит тогда когда она ложиться, как я понял её лучше не покармливать овощами и очистками? Когда вылазит я заметил образовалась слизь и мелкие кровеные точки от сено, чем можно обработать или опрыскать?
Сегодня утром мне на вайбер прислали вот такое. Первокотка. Несколько недель назад вульва немного выпячивалась хоботообразно. А сегодня вот. Выворот влагалища по самую матку, на кончике белый поясок - это шейка матки, и висят плодные пузыри. Поведение козы обычное, потуг нет.
Сказала ввернуть всё обратно и вытаскивать козлят. Двоих вытащили, третьего сама родила. Это уже после родов. Обнадёживает.
Як встане заходить , але грязі внутрь на лізе
Дивіться, щоб вона не травмувалася із-за бандажу того. І встигніть перед пологами зняти.
Бо біда буде.
Я би краще настілала щодня свіжої чистої соломки на пол.
Чи правильно роблю , шо ще мож запобігти?