Поздравляю вас! Козочки чудесные! Пусть все трудности уйдут, а радость останется!
Дякую! Зараз у нас уже тиждень дощить, і всі труднощі зводяться до просушування трави по всіх сараях і навіть у хаті. Бо сіна в нас поки що нема, лише трішки, що встигли висушити перед тим, як узяли кізок. Його даю лише вранці.
З жахом думаю про те, як ми зимуватимемо. Подивилася на ціни на сіно на олх, на двох кіз знадобиться купувати сіна на 10 тисяч, якщо не подешевшає.
Або готувати самотужки тонну сіна, що нереально по-моєму… Тож зараз одна ціль - пережити ці дощі й нагодувати кіз тим, що є.
До речі, дуже прошу поради щодо годування.
Зараз годую так, як сказала хазяйка, в якої я брала кіз. У неї зараз немає випасу, тож кози рік утримувалися в стойлі.
Мені сказала починати ранкове годування обов’язково з сіна, а потім можна й траву, але в жодному разі не мокру. Двічі на день давати по півлітровій банці подрібненого зерна,яке привезла разом із козами. Наскільки я пам’ятаю, там пшениця, овес і кукурудза.
Одній кізці в ранкове зерно додавати Кальфостонік, а в вечірнє обом трикальційфосфат.
Овочі сказала можна лише домашні, покупні не можна, бо вони оброблені хімією. Якщо домашніх нема, то взагалі не давати ніяких, годувати сіном в травою. Але ми все ж даємо потрошку то бурячка, то солодкого яблучка.
В мене немає домашніх овочів, ми й собі купуємо в магазині.
Я поки що мало що розумію в годуванні кіз, але відчуваю, шо на такому годуванні кози точно не проживають довге й щасливе життя.
До того ж сьогодні прочитала інструкцію на Кальфостонік. Там дозування на козу від 60 до 100 г, а ми кладемо по половинці чайної ложки (звичайно, за інструкцією попередньої хазяйки).
Трикальцій даємо по чайній ложці, що теж ні про що як я сьогодні виявила.
Тож дорогі форумчани, зорієнтуйте будь ласка, чим можна годувати кіз (овочі й фрукти) щоб не нашкодити їм і зробити раціон більш різноманітним. Чи даєте ви овочі з магазину/ ринку ?
І чи потрібні їм ці харчові добавки чи взагалі краще купити якісь інші?
P.S. одна коза (та, якій сказали давати Кальфостонік), зараз линяє. Саме тому сказали його давати, на період линьки. Але я бачу, що вона ще й більш худа, ніж її сестричка. Чи можна їй збільшити добову порцію зерна, щоб підтримати? Чи знову ж - таки, купити якісь вітаміни?
І ще: вони майже не п’ють води. Це нормально, враховуючи, що зараз не жарко й постійно йде дощ, тобто навіть доволі прохолодно, і кішки їдять свіжу траву?
Чи можливо треба зробити теплу водичку чи якийсь відвар, щоб вони більше пили?
Чисто свое мнение выскажу. В принципе, бывшая хозяйка во многом права. Но зависит ещё и от того, пасутся ли они сейчас. Мои без выгула, поэтому могу подсказать только при таком содержании.
Совершенно верно! Это обязательно.
Я добавляю ещё ячмень, макуху и немного сои или гороха. Также у меня в смесь идут гранулы люцерны.
Овощи и фрукты не являются обязательными для коз, но можно немного и угощать их. Да, в магазине не самые лучшие продукты, но и не настолько уж и химозные, если мы говорим об овощах и фруктах.
Как раз это и есть основная еда для коз - сено, трава, ветки, зерносмесь…
Кальфостоник даётся курсово. Если правильно помню - месяц через месяц-два-три. Я обычно рассчитывала по 1 ст.ложке на голову. Это грамм 15.
Трикальцийфосфат не очень хорошо усваивается у коз, поэтому его перестала давать. Где-то на форуме есть обсуждение.
Да, даю, если есть возможность приобрести недорого. Голов у меня много, ненакупишься). Но у нас бывает, что односельчане свозят излишки урожая, как правило, кабачки, яблоки, тыква, огурцы… Так понемногу даю.
Чуть позже можно прогнать глисты, может от этого худая.
Они дойные? Сколько дают молока? От этого будет зависеть, увеличивать зерно или нет.
Ещё было бы неплохо уточнить, какое соотношение зерновых, не нарушен ли баланс.
Если надумаете покупать витамины, то берите Витазал или Стимул. Колоть или не колоть потом решите, но в хозяйстве они должны быть.
При нормальном питании и уходе козочки восстановятся, можно обойтись и без витамин.
Кошки чистят желудок таким образом.
А у козочек главное, чтобы вода постоянно была. Захотят - попьют. Раз в день менять на свежую. Первое время можете ставить немного теплую, градусов 30-35. Но они вполне могут пить и холодную. Никаких отваров делать не нужно на этот момент.
Дякую за детальні відповіді! Кози зараз у стійлі, бо в нас не перестають дощі, тому тримаю, щоб не наїлися мокрої трави. Траву підсушуємо в сараях і в хаті біля конвектора. А а хорошу погоду пасуться. Тобто Бела паслась, бо чорної тоді ще в нас не було. Коли її привезли, уже йшов дощ і вона весь час, що живе в нас, знаходиться в стійлі.
Кози дійні, але молока зараз дають небагато. Десь приблизно по літру на день кожна.
Чи то через стрес, чи то тому, що їх не парували в цю зиму. Тобто цього року козенят не було.
Глистів хазяйка сказала ганяли 1,5 місяці тому. Чи не зашкодить,якщо я проглистую їх сама для вірності?
І ще вони не вакциновані. Які краще поставити вакцини чи взагалі краще не треба ?
Думаю, не помешает. Чтоб наверняка. Хотя, если доверчете бывшей хозяйке, то и не обязательно.
А от чего вакцинировать собираетесь?
Трохи хочу спростити вам і козам життя.
Кукурузу і овес можно не молоти, а давати цельним зерном. Трикальційфосфат не треба: кальцій коза в достатку бере із сіна і трави, а фосфор із оболонки зерна( його треба менше ніж кальцію для доброго засвоєння). Мокру траву їсти можна зранку, якщо ви перед цим звечора дали соломи. Солома дуже важлива весь випасний сезон, вона дешевша і не гірша за старе сіно. Знайомий фермер говорив, що без соломи трава - одна дрисня( вибачайте, передаю в оригіналі). Якщо ваші кози не звикли до випасу, то виводьте їх потрошку, приучаючи поступово.
Линька - природний процес і кози за звичай в цей час худі. І так як вони у вас не дойні, то менше танців з бубнами. Трава, солома і 300 г зерна - це база, а там можете як захочете уже і потанцювати.
Кози дуже люблять гілочки - оце справжні смаколики для кіз.
Дякую за відповідь! Щодо вакцинації гарне питання)) я не знаю, від чого кіз вакцинують , але провівши аналогії з іншими тваринами, яких усіх вакцинують, я вирішила, що щеплення для кіз теж обов’язкове.
Якщо не треба, то я лише зрадію))
Дякую дуже за поради, це дійсно зараз дуже цінною для нас!
У нас нарешті сталася перерва серед багатоденних дощів, завтра знову обіцяють дощ, то ми скористалися нагодою й вийшли за новими фото))
Я своих вакцинирую только от бешенства, если опасная эпидемиологическая обстановка на местности.
Інші фото чомусь не вантажаться, радікал видає, що вони завеликі(
Если Вы с телефона загружаете, то попробуйте сделать скрин фотографии, а ее уже загрузить на форум. Обычно скрин меньше весит.
Или обрежьте фото.
Если Вы об этой девушке говорили, что она худая, то она вполне нормальная!
Так, про неї)) Я казала що вона більш худа, ніж сестра. Бела взагалі пані натоптана, ця худіша й линяє, але молока дає трохи більше. От і думаю, як її підтримати. Мабуть куплю вітаміни й дам курс кожній.
Хазяйка написала, в яких пропорціях далаинам зерно:
доброго,
пшениця 2 , кукуруза 3 , ячмень 2 , овес 1.5 , висівки пшеничні 1 , десь так, це по обему (ведро) ,
те шо ми привезли десь на міс має вистачити,
зідзвонемося,
літом в основному має бути трава.,
Премікси (МОЛКАМ)MOLKAM.ua
Є різні для дойних ,для сукозних, для всіх разом .
Можна на сайт зайти і почитать тоді у коз по вітамінам і мінералам буде все добре і будуть блистіть у кожної шерстка.
Є у відьорках по 3 кг десь за 335 гривен.
Я раніше брола коли було багато кіз бо кальфостонік тоді був 200гр а щараз мабуть дорожче то це за один кг.
Мені МЕЛКАМ більше подобається.
Доброго дня. А козенятам можно його давати?
Там для всіх якщо годуються всі з одного відра намішаного корму.
Я намішую всіх зернових ,наприклад ковш літровий один овсу, два ячменя, один кукурузи, один висівки пшеничної, пів макухи холодного оджиму .
Сусіш щитаїте на дорослу по грамах що написано в інструкції і добавляєте на козеня теж в інструкції умножаєте на кідькісь дорослих і малим і це все у відро розмішали і по відерцях.
Я зернові чуть пшикаю водою як опиляєте і не мокре і не сире тоді воно прилипає до зернових і коден зїдає свою норму зерна з вітамінами і без мороки, раз зроьите а поиім на око і все швиденько получиться і ьез заморочок.
Мені було дуже так зручно, даже линька проходила без проблем майже незамітна.
В понеділок буду замовлять знов, мені сподобався цей премікс і по грошам в тому числі.
Дякую! А премікс курсом дається, як Кальфостонік, чи постійно?