Полосата Хата

Не знаю, чи правильно це, але вирішила створити свою темку, хоча кози в нашій хаті поки що немає. Але десь мабуть уже є або ось- ось народиться, бо сподіваюся по теплу з нею зустрітися :slightly_smiling_face:
Чому полосата? Бо приїхавши з Харкова до Західної України, ми з чоловіком дуже дивувалися й милувалися, як тут оформлені будинки. Майже всі, окрім зовсім нових, мають по стінах декор у вигляді смуг. А та, в якій ми зараз живемо, прикрашена ще й ліпниною у вигляді квітів. Цей будинок став для нас рідним дуже швидко, ми його полюбили. Тому й темку назвала так, бо це теж віртуальний дім.
Коротко про нас: в перший місяць війни ми виїхали з Харкова й 5 днів їхали через Україну, не знаючи, куди ми їдемо. З усього скарбу мали лише по парі білизни на зміну, торбу з їжею та трьох собак у багажнику. Трьох котів залишили вдома, домовившись із сусідами, щоб підгодовували їх.
Таки зупинилися у Львівській області у давніх знайомих чоловікового батька. За тиждень чоловіка викликали до віськомату, сказали взяти харчів на добу й речі.
Були впевнені, що скоро не побачимося, тому чоловік вивіз мене з мамою, дітьми й собаками до кордону з Польщею. Сам повернувся. Але його не забрали, бо мав колись серйозну травму черепа.
Проживши на Львівщині ще місяць, він повернувся додому, а ще за кілька місяців ми вирішили зняти будинок десь на Заході й жити разом. Тож ми повернулися з Польщі, а чоловік знову приїхав з Харкова, цього разу вже з 4 котами, бо додалася ще мамина старенька кішка. Тож ми свій зоопарк не полишили, всіх зберегли. Проживши майже рік у селі на Тернопільщині, купили з допомогою батька чоловіка будинок у Чернівцях і в’їхали вже у своє житло.
За місяць після того його все ж мобілізували, зробивши вигляд що травми не було, тож зараз живемо з мамою і молодшою донькою, двома собаками й чотирма котами. Старша донька доросла, зі своєю собакою залишилася в Польщі.
Не знаю, як мені прийшла в голову ідея з козою, але прийшла :joy:
Спочатку це була просто “хотєлка”, і я була певна, що насправді на це не зважуся. Але натрапила на цей чарівний форум і повірила у свої сили. Тепер певна, що в мене все вийде. Тим більш, що мама й донечка мене в цьому підтримують. Чоловік ще не знає, але якось воно владнається🙄
Я йому так сказала: стараюся господарювати в цьому домі так, щоб як повернешся, було що тобі показати.
Ось і буде що показати😁
Зараз ми з малою готуємо козлятник, який колись був корівником. Сусідка сказала, що попередня хазяйка тримала двох корів та ішачка. Тут у мене щось у серці тенькнуло й зашкварчало, але я примусила те щось замовкнути :laughing:
Наша майбутня стайня зараз має вигляд не дуже… Але ось що маємо: підлога земляна, стіни товсті. Як їх назвати, не знаю. Саман- не саман. І не кладка. Виглядає, наче ліпили саман, але в безпорядку туди докладали цеглу різної форми. Десь проглядає й кладка. Штукатурку треба міняти.
Тож питання перше: чи можна тут використати звичайну стартову штукатурку, чи не є вона небезпечною для кіз у тому плані, що можуть обгризти й наїстися? І чим це все можна пофарбувати чи побілити, щоб безпечно було?
І друге питання: чи треба заливати підлогу цементом? Дерев’яний настил робитиму обов’язково. А ось що має бути під ним?

15 лайков

Ось мої кохані

IMG_20231205_101133180722cc1047ceff.jpg

Олександра

16 лайков

SAVE_20220202_214038.jpg

Бран

12 лайков

SAVE_20220202_214047.jpg
Чіта

12 лайков

IMG_20240105_014010_492.jpg
Моїсей

11 лайков

IMG_20240105_014024_562.jpg
Рися

11 лайков

IMG_20221222_213214.jpg
Юмі

12 лайков

Залишилося тепер завести щось корисне нарешті :grin:

6 лайков

IMG_20240104_001635.jpg

Як це я Маню забула :roll_eyes: Наша Маня

18 лайков

Дуже раді вам у нашому товаристві.
З новосіллям. Нехай у новий дім приходять лише добрі звістки. Здоров’я всій родині та мирного життя.
Дуже гарна у вас сім’я.
Бажаю вам знайти свою улюблену козочку. Щоб прийшлась усім по-душі, та радувала смачним молоком.
Хочу запитати : город у вас є ?
Я люблю вирощувати щось цікаве і шукаю однодумців для спілкування та обміну інформацією.
Якщо цікаво, то заходьте до моєї хатини, будемо товаришувати. Хозяйство " Феникс", ФИЛА "СтреКоза" - це мій скромний будиночок. Буду рада гостям.

14 лайков

Вітаю на форумі ,все у Вас вийде та буде добре.Зі святами , бажаю здоров’я ,щастя Вашій родині .:rose:

7 лайков

Для коз найкращий варіант земляний пол і постійно підсипати підстилку. Отримуєте теплу подушку, яка потихеньку переробляє сама себе і дає можливість козам комфортно зимувати. Вичищати її один раз в рік влітку.
Кози бояться сирості і протягів.

13 лайков

Дякую, обов’язково завітаю) город є, і садок. Правда, ми на городі садимо мінімум. А ось дерева сортові фруктові восени купила й посадила, будемо чекати весни, чи прийнялися )
Ще треба буде подумати, як це все вживатиметься з козою

6 лайков

Тобто не вигрібати ту солому щодня? А сеча ж у неї буде всотуватися? Запах стоятиме мабуть сильний?

3 лайка

Всі вживаються, якщо не буде доступу кози до насадженнь. Інакше все з’їсть. У мене, влітку, кози у загорожі, або виводжу на мотузці через город. А потім відпускаю пастися. Пасемося у зимовий період, а влітку вирощуємо і годуємо. Так нам легше і тварини задоволені. Бо смаколиків вистачає на цілий рік.

6 лайков

Щоб не було запаху, треба в підстилку додавати мікроорганізми, які використовують для компостування, або вигрибних ям. Вони продаються у магазинах для будівництва та городництва.
Але всерівно треба чистити. Тільки не часто. Та й така підстилка є теплою для тварин. Про це є теми на форумі, пошукайте.

7 лайков

Якщо вам подобається дерев,яний пол, то зробіть собі його в проходах. Там де кози потрібна на зиму товста тепла підстилка. Якщо під нею буде дерево, то воно буде просто гнити. Якщо будете змітати з полу( держати його голим), то козам буде холодно спати.
У вас сарай під коров, корові(я держала) потрібно під передні ноги глину, а під задні - дерев,яний настил, бо ходить корова рідкуватим і його треба зчищати кожен день а то й частіше. Кози ходять горошком, присипається підстилкою і формується тепла подушка.
Прохолодне повітря і тепло під ногами - ідеальне поєднання для кози.

10 лайков

Запаху немає, це тисячолітній досвід народу. Ви ж не законсервуєте наглухо коз в сараї, кожен день вони повинні гуляти на повітрі. Сарай відкритий кожен день - хочуть гуляють, хочуть лежать в сараї. Кози холоду не бояться.

9 лайков

хороша у вас хатка :+1: а с козами полная чаша будет. в черновцах, говорят, хорошо. подруга у меня там живет, но без коз. говорит - детей и сада хватает :grinning:

за земляной пол в козовнике - плюсуюсь. зимой хорошая экономия на отоплении - козам на толстой подстилке хорошо и тепло (у нас в морозы они аж закапываются в нее, когда не хотят идти в теплую часть козовника с обогревателем). конечно, по весне вытаскивать ее не супер. но тут можно накопить до определенной высоты и снимать все что выше копится, а нижнее - микроорганизмами взбадривать. года на 3 хватит, а там уже чистый перегной на грядки будет

6 лайков

Дякую. Тепер зустрічне питання: в нас немає виходу прямо з сараю в загін, де б кози могли гуляти. Двері сарая виходять прямо у двір. Сама загорода є, і досить простора, але туди козу треба вести і звідти виводити, бо то інше помешкання, в минулому курник. Чи можна залишати кіз узимку в козлятнику, а гуляти виводити на якийсь час?

3 лайка