Полосата Хата

Знаєте, козі абсолютно байдуже, чим штукатурені стіни) Я б вам рекомендувала поселити козу поки в те, що маєте, аби там не було мотузок, пакетів, або чогось, що могла б з’їсти і нашкодити собі. Взагалі, такі стіни можна оббити деревом і не морочитися. А можна і поштукатурити, але влітку, бо зараз дуже волого і вона будь-яка повідпадає.
Я в себе сама коли щось таке роблю, то беру клей для плитки, воно приліплюється на любу поверхню і навіки) Можу трохи розбавляти цементом і чіпляти на вологу поверхню. Але ж, коли тепло.
Можна взагалі, не чіпати стіни, а всередині зробити стійла з дерева зі всіх боків. То гризти чи обчурхувать стіни не будуть кози точно.
Ще вам порада. Не заводьте одну козу. Краще дві, або козу з козенятами. Кози стадні тваринки і сама може боятися, кричати. Коли має компаньонів, будуть значно спокійніші. А по годівлі не дуже набагато більше.

12 лайков

Добрий день ,в нас кози живут у дерев’яному сараї ,головне ,щоб не було протягу ,а місце для кози можна збити з досок ,стойло на форумі багато є інформації та кормушку для сіна ,трави ,стойло ,щоб було закрито ,коза рухалася ,звісно Вам правильно написали,сама вона може кричати ,бо кози стадні ,тому або з козенятом взяти ,або краще ще з козою ,бо якщо козеня буде її ,буде сосати в неї молоко ,то Вам може мало лишатися молока .Або варіант коза дійна та друга підрощена,щоб вони одна іншу бачили ,буде Вам спокій в сарає ,та і козі буде меньше стресу ,якщо вона жила де багато кіз. Або дві дійні ,це краще Вам подумати ,який варіант буде для Вас краще .Все у Вас вийде :rose:

10 лайков

Приміщення, то не так важливо, тим більше, що вже великих морозів бути не повинно, головне, щоб не було протягів.
Краще до купівлі кози перечитайте теми про годівлю, це дуже важливо, правильно годувати, без всяких кашок та пійла. До речі, цікавтеся у продавців, як годують. Особливо в період запуску. Кози, вирощені на пійлі та помиях не дадуть гарних надоїв, і здоров’я гарного не чекайте. Поноси, здуття, народження слабких козенят. Все це можливо при подібному годуванні.

5 лайков

Дякую всім за відповіді) Ми саме так і плануємо зробити- брати козу з козеням. Щодо стін- дуже вже вони страшні, аж чорні. Багато років стояло занедбане. Суцільна антисанітарія. Сьогодні гребла підлогу, знайшла мумію пацюка. Навіть шкурка збереглася. Доки я там чисто не зроблю, Оксана козу мені не продасть) і я б не продала б.
Штукатурити їх треба ще й для утеплення, бо де штукатурка повідпадала, місцями між цеглинами є й скрізні дірки світяться. Чим саме штукатурити, мені не принципово, головне щоб не відпало. А від глини саме найчастіше й відпадає :smirk:
Кози в Оксани годуються без пійла. Сіно, випас і трохи зерно. Що ще, я потім уточню. Вона мені все розповість.

7 лайков

Оксана - це хтось з форуму?

1 лайк

Ні,це хазяйка, в якої я планую купити козу. Її нема на форумі

1 лайк

Стіни можна пофарбувати,вони будуть білі ,або такі ,як Ви забажаєте ,а поштукатуріти можна і зовні,щілей тоді не буде ,все залежить від матеріалу та фінансових можливостей ,внутрі треба думати та врахувати ,що кози можуть погризти або почухатися об стіну ,тому краще з досок збити загоні для кози ,це як приклад ,якщо плануєте курей ,то краще від кіз окремо держати .

5 лайков

А для кози головне годувати ,любити ,не кричати на неї ні в якому разі :grin:,а вона буде давати Вам смачне молочко та любити Вас ,вони дуже ввідані господарю .А стіни ,це вже друге ,головне без протягів .

5 лайков

Якщо зовсім просто і швидко - задути щілини наскрізні монтажною піною і лишнє зрізати. Липне до всього. І поміж кирпечами тримається і дуже легко.

2 лайка

Главное, чтобы козы не начали ее выгрызать оттуда.

3 лайка

любят они такое грызть :grimacing: если дотянутся. понадкусают и плюются

1 лайк

Це точно кози дуже люблять погризти по сараю ,доски та кормушки буває рідко ,але погризти ,або почухатися об стіни полюбляють ,якщо зовні ще пеною можна ,а всередині тільки по верхах ,щоб стоячи не дістали .

3 лайка

Хочу щоб ви знали як (отче наш)
Козі ні в,якому разі не давать очисток картоплі старої і з ростками і також капусту листя , Вони це люблять і нападають і об,їдаються а потім проблема понос і може зупиниться рубець.
Уважно почитай про годування кози і все нове давать тільки з долоні трошки поки привикне.

у мене сарай з дощатий з двух сторін а в середині саман із глини і сіно, солома і соснова голка , доски всередині вже потрухли а саман стоїть горбами ,вони об нього чухають боки.
Пообмітай і все готово , їм апариаменти не потрібні шикарні, зроби лавочки щоб вони мали змогу лижать ,застрибнуть на них.
У тебе все вийде , тільки не тяни всю роботу за один день бо впадеш, бережи себе.

6 лайков

Вітаю всіх форумчан! Ось нарешті і у нас на подвір’ї замекало))
В п’ятницю приїхала до нас кізка Білка, а сьогодні її сестра Стрілка.
Фото поки що є лише Білки. До Стрілки ще руки не дійшли.
За ці три дні, що Білочка в нас живе, ми встигли з нею прекрасно полагодити і вона стала нашою лизухою- принцескою.
Тепер маємо повторити те саме зі Стрілкою.
Також за ці дні ми трохи призвичаїлися доїти, вирішувати питання годування коли йде дощ і немає сіна, що в нормальних людей залишається з зими; навчилися цілуватися з козою й купили модні червоні нашийники нашим панянкам.
Оселили їх поки що в літній версії сараю, а зимовий до готуватиму вже на осінь.

IMG_20250503_092258_1.jpg

11 лайков

IMG_20250505_180421.jpg

11 лайков

Щиро вітаю із поповненням! У мене поки йде будівництво, але теж мрію як в один день на подвір’ї замекає)))
Нехай радують Вас молочком і просто своєю присутністю..:blush:

2 лайка

Ну, наконец-то! Поздравляю! Рассказывайте, как складываются отношения с новоприбывшим! Ждём новостей.

1 лайк

Дякую!)) я теж готувалася більше року і в результаті оселила їх у дощатий сарай, трохи його реконструювавши. Справжній козлятник буду доводити до розуму все літо)
Просто зрозуміла, що якщо не візьму зараз, то це відкладеться ще на рік. А тут за досить скромну ціну віддавали двох сестричок, бо в людей нема де пасти. Там де в них був пустир, зараз будують багатоповерхівку, просто перед їх будинком.
Тож шукали покупця не стільки заради грошей, скільки щоб було добре ставлення до кізок.

6 лайков

Дякую!)) Як з’ясувалося, Белка у них головна, тож вона не дуже зраділа сестрі. Одразу спробувала вигнати її з сарая.
Стрілка звичайно поки що нервується сильно, чую як мекає постійно.
Гладить дається неохоче, але чухати дозволяє, їсть нормально.
Якось вони поступово перетворюються в нас на Белку і Стелку)

3 лайка

Сьогодні вдалося зробити фото новоприбулої кізки.

Вона потроху освоюється, тепер ми можемо трохи видихнути, бо було ну дуже тяжко морально ці кілька днів. Тільки трохи звикли до однієї, аж тут їх дві)) Учора в мене аж температура піднялася на нервах- так було страшно, як я цю нову доїтиму, як із нею впораюся, бо сказали що вона з характером Дослівно: Стрєлка та ще Фігура ))

Але зараз відлягло. Нагодували, подоїли… Коза як коза :joy:Полум’ям не дихає. Зерно з рук поки що не бере, на віники й траву аж кидається. Як доїла її, вона схоже навіть не помітила, так торохтіла тим відерком із зерном.

Словом, не було чого боятися.
Доїти її навіть легше , ніж Белу, бо соски інші, струмінь молока товщий.

IMG_20250507_095318.jpg

8 лайков