Гретині гуси

IMG_20170114_143122_2CS Вирішила написати про трохи про хазяйство. Є кози, коти, собаки, гуси, індики, цесарки, кури. Спочатку трохи про своїх гусей.
Гуси це давня любов, ще з дитинства. Коли я закінчила другий клас, бабуся сильно захворіла і потрапила в лікарню, батьки по роботах, з дитиною сидіти літом нема кому. Значить треба дитину чимось “озадачити”. І тоді мама зовсім випадково натрапила на базарі на машину з гусятами. В пору тотального дефіциту можна уявити, що там робилося біля тієї машини. Але мама таки принесла додому дві живих пухнастих іграшки, за якими треба було доглядати. Так що досуг дитині був забезпечений. Через два тижні гусята з Києва поїхали зі мною на Волинь до другої бабусі. Виросли непогані гуси, їх була якраз пара, але через те, що у гусей візуально часто важко відрізнити самця і самицю одного з них пустили в суп, так як думали, що то 2 гусаки. А виявилося, що те що лишилося гуска, яка потім не один рік несла яйця, але не вбуло. жувала і малими гусенят не приймала, лише на осінь.Таким чином любов до гусей зародилася і лишилася надовго. Тих двоє маленьких гусят, з якими нянчилася в дитинстві ходили за мною як за мамкою, були абсолютно ручгими і страшенно балакучими сявкотунчиками.
Тому вже дорослою, коли випала нагода почала займатися гусями. Хотілося великих, красивих, щоб якомога легше було відрізнити гусака від гуски і гарно розмножувалися. Великі сірі (миргородські) буди першими. Але - відрізняти самців і самок було складно, були досить агресивними і досить крикливими, я б сказала нервовими. Коли сусідка зявлядася в себе під сараєм, ці репетували, за двома парканами. Їх сліду в моїх гусях не лишилося. На другий рік я завела легарта, в господаря було 2,5 десятки гусей, серед яких були і мамути. Ні ті, ні інші особливо гарними квочками не є.
В селі жила жінка, яка тримала шикарних великих бежевих гусей нащадків холмогорів і комогорів. Гуски в неї висиджувпли самі,
гусаки водили. Яйцями вона не продавала , але я домовилася поміняти пару гусок восени, інкубатора тоді не було, тому гуска, яка сама буде опікуватися своїми нащадками виглядала дуже перспективно.
Поміняла. …при тому що ми дивилися по клоаці і в легартів в цей час все було зрозуміло. Ну можна здогадатися: дві гуски виявилися гусаками, але виявили ми це тільки навесні. Ці гуси виявляється дуже пізньоспілі, а крім того панічно боялися чужу людину, через що і були прийняті за гусок при огляді, оскільки видно нічого не було. Таким чином навесні в мене було 2 гуски легарта, одна мамутка, і чотири, як виявилося гусака мамут, легарт, і два виміняних, як гуски. Цікаво, що гуска мамутка серед легартів сприймалася на перший погляд як гусак. Гусят вирішили виводити природнім шляхом під квочками. Яцекладку гуси почали ще в грудні , бо були в хліві з курами і на досвітці, знесли мої білі гуски легартихи шт по 30 яєць, а мамутка може трохи більше 15. Бежеві “гуски” “чомусь” не неслися, коли зрозуміли чому пустили в суп як безперспективних. Можна здогадатися, що ніхто з них не сів. Сіли індички, під них і підсипали яйця. Заплідненість була невисока, воно і не дивно в січні при морозах. Але крім того індички давили гусенят при лупці, гусенята присихали до шкарлупи і було їх аж 10(в майбутньому білих). Перші гусята були 6 березня. Тобто, яйцекладка попала на зиму, а навесні вже ніхто не хотів нестися… Пізніше заложила під індички яйця випрошені таки в хазяйки бежевих гусей. Яйця були вагою грам 180-200, заплідненість виявилася менше 50 відсотків. Вивелося аж двоє
підозріло крихітних гусенят. Висока температура під індичками, практично відсутнє охолодження, оскільки вони майже не вставали, привела до сильної усушки яєць та були причиною жахливої виводимості та розміру малих. Вирішили докупити до тих двох ще гусят зі стада, де були легарти і мамути. Купили 10 голів. Вони були на 3 дні старші, але в 2 рази більші, і з набагато довшим, але не таким щільним пухом. Як виявилося потім там були в основному гусочки, лише кілька гусачків, а бежеві виявилися гусачками, при чому при огляді восени розвиток їх статевого органа набагато відставав від легартів. Таким чином в наступну зиму лишилися торішні мамути, 3 нових і одна торішня легартихи, 3 молодих гуски виведених від своїх, один молодий білий гусачок від своїх та 2 бежевих виведених під індичкою. Птиця виведена в своєму господарстві, краща за взяту дорослою з кількох причин: вона не боїться господаря, добре орієнтується на місцевості.На весну тоді вирішили завести інкубатор, постало питання який брати? Подзвонила до заводчика, в якого брала легарта що краще взяти? Він порадив завести саморобний інкубатор, оскільки з пенопластними можуть бути проблеми при відключення електроенергії та перегріви гусячих яєць. Порадив подивитися в нього ті, які зроблені на основі бачка з водою, акий гріє лампочка. Сказано - зроблено, поїхали ми до нього подивитися. Вернулися з інструкцією по інкубації та стареньким саморобним інкубатором на 80 гусячих яєць, в який треба було зробити новий бачок, бо старий проржавів і потік. Батько зробив бачок і ми заклали яйця. Інкубатор не виключався весь сезон. Пробували інкубувати все впідряд: гуси, кури, качки, цесарки, індики. Все що було дома і що могла дістати яйцями в селі. Вихід був різний що було повязано з нашею недосвіченістю, різною якістю яєць, одночасною інкубацією яєць різних видів та ще купою причин. Пташенятами забезпечила себе і сусідів. Гусята лупилися легартового типу( в в подальшому білих),
але було кілька чорнодзьобих, які виросли темносірими, темнішими за велику сіру. Собі лишили півсотні гусят з яких на зиму лишили 15 найкращих голів . Переярих лишили всіх. Тобто стадо збільшували до 27 голів.слід зазначити, що то було 7 років назад.

47 лайков

Вітаю з відкриттям сторінки, з захватом прочитала про гусей бо також думаю завести невеличку кількість, тільки мене подружка відмовляє, каже що з ними дуже важко поратись.

2 лайка

Маринко, мої подружки розповідають, що важко з усім у селі! Та мені то байдуже, бо від тварин я отримую задоволення!
Як на мене, гусей тримати взагалі не важко, особливо як що їх є де пасти. З птиці, на сьогодні, я залишила саме гусей і курей. Гусей мені подобається тримати. І економічно вони теж вигідні(як що є де пасти або хоча б косити і давати траву)

5 лайков

Вирощування гусей має свої особливості. Найкраще, якщо є випаси. Їдять багато трави, і відносно мало кк. Менше хворіють ніж інша птиця. Виключення ентерит, який може бути занесений з мулардом, але він небезпечний в основному до 10 днів.
Гусята звикають до доглядача і ходять як за мамкою, але щоб були слухняніші брати до 10 днів. Пізніше вони вже замкнуться на своєму гурті. Якщо в загоні утримувати, то треба давати багато трави, і стелити в загоні солому. Це морочливіше ,ніж випас. З місяця достатньо попасти 3-4 рази по 15 - 20 хв, якщо нема дорослих, які водять і є ризик нападу собак, лисиць. Коти гусят після 2х тижнів практично не чіпатимуть, бо ті вже досить великі і наглюченькі. Ще якщо молодий садок, то є ризик, що погризуть, як кози. Декого зупиняє те, що шкода потім різати, це як недолік. В такому випадку можна лишити пару, яким потім запропонувати гусенят водити, якщо самі не виведуть. А ще гусячі яйця дуже гарні у випічці. Декого бентежать крики, але до 2х міс малі ще пищать в основному, а пізніше щоб менше шуму, то беріть важкі породи вони не такі крикливі як гергелі (китайські гуси ).
Але повторюся, якщо є гарний випас гуси незамінні, їсти вони собі самі знайдуть ,треба лише трохи підгодовувати, щоб приходили додому. І в кінці ставлять на відгодівлю зерном на 2 тижні. Це якщо досить коротко.

16 лайков

зрозуміло, але все ж таки лисиці і шуляк -як з ними бути. У мене дві дорослі курки утягли , вже другий день з сараю не випускаю. Випас у нас є ,гарні поля навколо але хижаків також достатньо. От і думаю як бути. Яку породу Ви порадите?

А ви яйця гусей, кур ,цесарок продаете? І які у вас кури?

Гусячі як правило не продаю, продаю гусят, бо гуси мають специфіку інкубації, тому не хочеться, щоб людина при невдачі сказала що погані яйця. Цесарині без проблем, бо інкубуються легко, заплідненість висока. Кури мої домашні мясо-яєчні. Голошийно-чубата популяція, відповідно є або щось одне, чуб гола шия, або і те, і те, або деякі без нічого. Намішано було: барвисті, місцеві голошийки, брами, орпінгтони. Відбирала великих півнів з певною формою тіла, закладали попередні роки взимку на інкубацію, тобто відбір був і на зимову яйценоскість. Цю популяцію в собі розводжу вже років 5-6 як не більше. Якщо цікаво то яйце є. Є ще індики широкогруді, почали нестися, але треба провірити оплод, бо буде штучне запліднення, який індик не знаю ще. От індика краще всього брати яйцем. Лупиться без проблем, і не треба транспортувати ніжне індича без обігріву, бо воно на місці.

5 лайков

а де ви територіально знаходитесь? у яку ціну гусята?

Гарні з того, що є на базарі це легарти, але часом можуть підсунули італійку, вони менші. Велика сіра мені не сподобалася- крикливі. Гергелі - крикливі і малі: 2 кг тушка. Холмогорів чи тулузу ви на базарі не купите, бо несуть мало яєць. Ціна на них буде як на арабського скакуна. Якби емденів найшли теж непогані, лінда непогана, якщо гарне батьківське стадо. Мені дуже подобається те, що в мене получилося, мене воно по всіх показниках влаштовує.

9 лайков

Переяслав- Хм. район. Привозили коли треба в КИЇВ по лінії метро. Цін ще не знаю, орієнтовно гривень 80. Як на великого гуся в нас ціна була помірна минулі роки, приблизно як на фабричного легарта на базарі. На базарі не торгуємо, щоб не занести ніякої зарази. Забирали з дому, або під заказ привозили.

2 лайка

а ціна ? також цікавить коли у Вас планується виводок

На квітень закази є, перші вже в інкубаторі лежать яйка. Можна на травень. Все залежить від кількості в замовленні, скільки вам треба, бо треба, щоб виводок розтасувати без остатків в кілька голів. Останні виводки як правило кінець червня, середина липня. Вторік собі останніх лишили, бо до того розбирали , всі чудово виросли. Гусю щоб вирости треба 4 місяці.

3 лайка

я хочу замовити 20 шт але я не розумію ціну?

Думаю в районі 80 грн, може вища трохи. Орієнтуємося на ціну фабричного легарта. Справа в тому що на відміну від курчат, гусятами ще реально не торгують. Давайте я вам дам знати, як тільки буде щось ясніше з ціною, якщо цікаво.
До речі ми не порушуємо правила, це не буде розцінено як самореклама? Я ще не зовсім освоїлася з правилами.

До речі від нас на чернігівщину гусята їздили, з м. Чернігівська. :slight_smile:

так мене цікавит, дайте мені знати будь ласка. А цю інформацію напишіть мені в особисте повідомлення, це там де конверт намальований.

1 лайк

Похвастаюся ще широкогрудими індичками власного розведення. Це дівчата. Хлопці окремо, з дівчатами не тримаю, запліднюю штучно.

31 лайк

Красивенні, видно м’яса на них багато. Люблю м’ясо індиків, а тримати не люблю мені з гусьми простіше. І гуси у Вас гарні.

Згодна, гуси набагато простіші і дешевші в утриманні, а ще на відміну від індика не потрібні ніякі випойки, пропойки, таблетки. Цікаво, що індики на чистому місці де нема курей, тежтне хворіють. Тітка брала в мене на дачі, де птиці нема, то потреби в метронідазолі не було, бо не хворіли. А кури просто носії зарази, хоч самі не хворіють. Ще індику треба набагато більше кк.

1 лайк

Кури ще та зараза не люблю їх зовсім, але і без них погано, збиралася всіх вірізать почала, а кожна повна яєць ех жалко, без яєць погано, а з магазину не варіант. Так що живуть кури поки що :grin:. А вчора сусідка своїх випустила на вигін, а з них половина хворих, ходять як п’яні, що робити не знаю :thinking: буде ця зараза і в нас.

1 лайк