Цесарки. Що з ними не так?

Чи є хтось, хто тримав цесарок? Родич купив днями і нас агітує…
А я знаю, що і при імперії, і при СССР було кілька спроб завести в господарства людей цесарок - люди не сприйняли… Знов і знов повертались до курки…
От і хочу зрозуміти, що воно таке і чи є смисл тримати

2 лайка

Я лично цесарок и с доплатой не хочу…орут очень громко,очень пугливы,летают и могут ночевать и на деревьях,и на крыше…говорят,что едят колорадских жуков-у нас не ели…у них была полная свобода,уходили далеко,но всегда возвращались…очень красивая птица,но как вспомню…не,не заведу больше…это на хуторе каком,может,и можно…

7 лайков

Витривалі, практично нічим не хворіють. Несуться сезонно: осінь і початок зими не несуться. Крикливі, до крику треба звикнути, але як собаки сигналізують, що хтось прийшов. Яйця дуже смачні, і м’ясо теж. Жуків колорадів не їдять. Хрущів і насіння бур’янів виїдають чудово. Взагалі гарно фуражують на випасі. Не насиджують практично. Тримати можна з ким завгодно,
себе в обіду не дадуть.Так, літають,
але підрізати одне крило і сидять дома,
швидко бігають, дуже граційно. Тримаємо вже років 8.

17 лайков

А якщо б на віл ньому випасі, то нелись би вдома чи де попало?

У нас то якраз хутір, але бігають дикі собаки… Вндюків подавили а гусі себе образити не далт

Можуть ховати, в таких випадках тримають закритими півдня, тоді пускають. До речі ще господаря, вирізняють чітко, можна і на полі зловити як ручні.
Думаю собака цесю не зловить, та ще й лемегт підніме, а лиска може.

1 лайк

І дуже акуратно по городнім заростям ідуть - ні бадилинка не ворухнеться. І не розривають грядки.

6 лайков

І жовтки у них червоні, омлет получається яскраво оранжевий.

3 лайка

Декоративний омлет( а як багато яєць несуть?

Зараз є різні породи цесарок з різною продуктивністю. Ті “простячки”, що мені колись потрапили (років 25 тому), на трьох несли по 2 яйця в день, мабуть місяців 4. Як і індики - досить сезонна пташечка.
Для екстенсивного птахівництва та органічної продукції - супер. Тільки малят самому треба виводити.
Я була школяркою, коли ми їх завели. У нас тоді була різна птиця - кури, індики, качки, гуси, мускусні качки. Цесарки у нас були тільки один рік, бо так співпало, що з куплених яєць вивелись тільки самочки. Шукати самця моїм батькам не кортіло :rofl: А я не проти була далі ними займатись.

6 лайков

Справа не в декоративності. А в насиченості цього омлету вітамінами та мінералами :slightly_smiling_face:

7 лайков

А який майонез з тих яєць. А якщо врахувати, що не хворобливі, а яйця сирі то саме воно. Хитрющі. Коли пити хотіли на полі поскусували пагони гарбузів і пили пасоку. Дуже зграйні, легко переганяти заганяти, це не кури. І не фазани, який спочатку злякається, а тоді зрозуміє, що з якого дива лякатися було.

7 лайков

Мої минулий рік неслися з лютого по жовтень, а цей рік без досвітки, то ще нема.

3 лайка

В мене раз вивела в заростях під лілейниками. Ніхто і не помітив, що пропала, а вона 35 шт нанесла і сіла, а тоді я приїхала, дивлюся там в квітках порпаюся на клумбі, а на мене цеся кидається. А коло неї троє малих, тоді ледь їх половила, бо затаюються. І гніздо знайшла. Через те що забагато яєць було висиділа вона тільки шестеро по шкарлупам, але трьох мабуть їжак з’їв, бо одну ніжку знайшла, а курчат троє лише. В нас в інкубаторі тоді лупилися, то віддали їй. Гарно водила, захищала. Спочатку в клітці тримали то Малі за нею поховаються, а вона як таран кидається.

10 лайков

Ще цікава особливість малих, вони при переляцв можуть на спину падати і прикидаться дохлими, пару раз таке було. Мама відклала на іншу полку, а воно бігає :laughing: а дорослі можуть так захищатися лапами, чужого досить сильно можуть подерти. Цікаві пташки. Основний мінус для більшості це крик, але до нього звикаєш як до звуків природи і нормально. В нас сусід один кожні вихідні косив газон струною бензо, це жах. Так от він якось видав, я приїжджаю природу послухати :smile:, а тут цесарки кричать, а вони бачили що на його території він ходить, незнайомець ,не порядок і в крик.

9 лайков

Я б сказала, що це мінус для сусідів :slightly_smiling_face: Мені подобалось, сама інтонація. От кудахтання куряче і занудне “ко-ко-ко” терпіти не можу.

От через таку “соромязливість” малих, мені більше сподобалось ростити їх без квочки. Поки вони роздумують, квочка всі смаколики поїсть.

2 лайка

Я тримала цесарок 5 років , вони у мене вільно жили , біля хати картоплі соток 3 не більше , так от 50 цесарок чудово справилися з колорадом на цій ділянці . Смачні яйця , смачнюще м’ясо ! Не хворіють ! Яйця я збирала просто по участку , цесарки роблять гнізда на землі . Багато гнізд роблять саме в міжряддях картоплі . Яйця я збирала , залишаючи в гнізді 1-2 яйця . Малят я вирощувала сама в інкубаторі , вихід з яйця більший за курчат …
З приводу шума : у мене було багато птиці , тому на фоні кукарікання , криків індиків та гагання гусів … цесарок майже не чути :rofl: :rofl: :rofl: Сусіди не жалілися жодного разу , мабуть в мене добрі сусіди , або глухі :joy: :joy: :joy:
Птицю я зараз не тримаю , наїлися … але якщо через пару років заведу знову , то цесарок та курей .

19 лайков

Я своїм в дике гніздо поклала поклад індичий, а їх клад забрала. Я тоді їх довго перед тим відслідковувала в сусідів в кропиві. А на другий день прихожу за яєчком, а вони поклад зїли, і виреклися гнізда. Розумні. А зараз під них лазимо яйка забираємо з гнізд то без питань.

2 лайка

Лада, а Ви їх привчали до жуків?

1 лайк

Тобто я не повинна їх в пускати на луг, бо яєць не знайду. Правильно? Тільки у вольєрі чи на обмеженій площі?