Оце сижу втомлена, а душа радіє. От і вам розкажу. Їздила я сьогодні ввечері допомагати копать картоплю племінникові. Теперішнє життя загнало молодого чоловіка в дальнобої, старшу доню вчити треба, а там і син підростає.Заскочив батько на вечір додому, хоч картоплю викопать. Про хлопчика, мого племінчатого внука, я вже розказувала. Зібралася гарна компанія, 10 душ, в тому числі двоє хлопчаків, 10-11 років. Один раз батько проїхав трактором, не великий такий, фермерський, викопав рядок картоплі, а далі оці пацанчата самі копали, ми тільки встигали вибирать. По черзі рулюють, а другий дивиться, чи правильно плуг по рядку йде, щоб не порізать і не оставить картоплю. А як викопали останній рядок - бігом за відра і теж вибирать - бо вечір, тепер швидко темніє. Буде толк з цих дітей!
Як там у класиків " Нивы сжаты, рощи голы…" Картопля викопана, перебрана, схована в погріб. Рало (Плужок) помите і змазане сховали до весни. Городи прибрані, бур"яни і рештки спалені. Пора братися до кукурудзи. А там і морква вже геть сохне, миші радіють - є що їсти. Вчора поливали капусту і перець, дощу нема, а так ще підростуть. Сьогодні нарізала перцю в сушку, буде на сир, гарний, кольоровий. Ще є помідори, нав"ялимо. Завтра будемо проводити дегустацію своїх в"ялених помідорів з сухим часничком, прованськими травами і залиті олійкою. Відео виставляла Оксана Целінська, от у неї і вчуся.
Наші баришні ще не гуляють, ждуть осені, хоч молочко і почали збавлять. Сушу їм яблука, будуть зимою цукерочки.
Пшеницю сьогодні привезли на пай ( ми купуємо), засипали в бочку. Спасибі тій людині, що придумала розвозити зерно. Три моцні хлопці за пів години 1100 кг. (22 мішки) перенесли з машини, розшили мішки і висипали. Бочка велика, на 3 куби, треба стати на стілець, тоді на стіл і тоді вже покласти край мішка в горловину бочки. Заплатили хлопцям і радіємо, бо немає здоров"я те зерно носити. Тепер ще кукурудзу в листопаді привезуть.
В цьому році багато соняшників насіяно, сої і кукурудзи менше.Тепер головне не проспать, як коситимуть, і назбирати соняшників.
Оля,а Ви соняшники теж козам даєте?,із шляпками. Бо в нас теж засіяно багато полів.
В минулому році збирали, то трошки давали зимою, 1-2 шляпки на козу, але були не великі шляпки. Без зерна, його вибили і зробили олію і макуху. Олія людям, макуха - кізкам
Оля, а вы так рано кукурузу убираете?
А чого чекати - качани вже сухі. У нас трохи цукрової насажено, вона раніше дозріває. А простої тільки 4 рядочки коротенькі, між огірками. Та і листя я вже майже обірвала, пока зелене віддала козюлям. А ще у бабки-сусідки обірвать, там якась кукурудза , мабуть гібридна, височенна, качани вище моєї голови починають рости і довжиною, як рука по лікоть. Бабуля насадила, а тепер боїться в ту посадку заходить, якщо впаде, а їй 87 років, то ніхто і не знайде.
Вот это молодец бабуля. 87 лет, а еще огороды садит.
Приходьте до нас в гості, у нас сушиться пастила з персиків. Аж на вулиці пахне!
Вчора сушила перець, нарізаного було 1925 грам, сухого 245! От і подумаєш, чи дорого продають спеції.
Мы тоже вооружились сушилками) сушим все сезонные ягоды, фрукты и овощи. Зимой уходит все на УРА! И экономия и знаеш , что своё - ничем не обработанное)
Сьогодні робила в"ялений перець у духовці. Я вам скажу - смакота. Подружила його з помідорками - чекають свого часу Х.
Ранком копала моркву. Скажете - рано! Половина в"ялої, частину миші вже з"їли. При такій погоді до вересня буде як сухарик. Навіть столові бурячки сухі.
Докопала я сьогодні моркву. Миші розбігалися прямо з-під лопати. Більшість моркви просто вибрала руками, не копала. По довжині рядка тріщина, там мишині ходи. Край моркви стикується з перцем, а його поливали. Так от там морквиння зелене і тільки шкабатурки від морквини - соковита, жерли миші і сміялись. Але , як +, не поточена морква дротянкою.
Пробувала натерати гарбуз на шатківницю - тоненькі слайсіки. Завтра побачимо, як буде сохнуть і сфоткаю. Треться швидко, якщо без фанатизму, то і рукам не страшно.
Сушилка електрична класна річ. Сушили дички персики по рецепту Каті Veterin. Цукерки мовчки відпочивають.
Я згідна, що класна. Для домашніх потреб. А для господпрства - сонце нам в поміч. От чекаю слив, буду сушити і пастілу робить. Сьогодні хотіла пастілу на йогурті з малиною, та трохи прихворіла, не до пастіли. Ми трохи пізно в цьому році купили, зате на той рік буде з самої весни. Вишні не вийшло посушити , всі з м"ясом були, спека ж була страшенна. Будемо ще осінні груші сушити, а з зимових робити цукати - в минулому році пішли на УРА.
Олечка, а как вы вялите перец в духовке? При какой температуре? Сколько времени?
ріжу кусочками десь 2 см. в ширину, деко застеляю фольгою або пергаментом, ріжу прямо на деко, трошки посолить, чуть сахару, травки-приправки які бажаєте, в мене італійська суміш, її всі домашні люблять і в духовку на 100 град. з приодкритою дверкою. У моїй плиті це 1 по шкалі. Десь 1-1,5 годинки, треба дивитися. Я частину вИтягаю, пока сушиться, ну пробу знімаю
Хоч із запізненням, але напишу. Про сушені гарбузи. Натерла я тих гарбузів на шатківницю, сохли вони на дерев"янім настилі. Висохло - як тонесенька стружка, і в рот покласти нічого.З одного гарбуза стужечку одною рукою взять можна. Кози спробували, подивились на мене і пішли шукати смачнішої їжі. Ні, не моє, і час тратити не буду. Краще яблука, вже два мішки насушила.
А якщо потім ото розмочити, може будуть (назад в гарбуза перетворити). Називається “Не мала баба клопоту, тільки як з гарбузами гратись”. Чи ви ще не встигли багато насушити?
Та я тільки одного і потерла на пробу.