И я Оленька поздравляю с новым жителем и будущим султаном козьего гарема.Пусть растет крепким и здоровым.
А ещё добавлю что какие же красивые и лучезарные простые трудолюбивые женщины! Взгляд добрый и бесхитростный,нежная улыбка,не натянутая маска,а настоящая естественная красота.Оля, да вы просто красотки с козкой ,и замечательно выглядите на обложке.
![]()
Оля, вітаю ![]()
![]()
вас з таким чудовим хлопчиком, хай виправдає всі ваші сподівання.
Ви прямо зірка ![]()
![]()
, в мене мама цю газету дуже поважає, треба буде почитати.
Дівчата, щиро дякую за привітання! Нехай Добриня росте добрий, красивий і здоровий!
А я ще й досі не можу повірити у його приїзд і бігаю до нього, щоб трошки потіскати)) Він мабуть скоро від мене втікати буде))
Дякую! А газета ця й справді цікава. Колись, пам’ятаю, в нас вдома були цілі стопки із її архівами. Тоді не було інтернету, а в ній безліч корисної інформації про господарство і сад, город. То я собі занотовувала у зошиті то темах, в якому номері і на якій сторінці є потрібна мені інформація)) На мене аж ностальгія напала… Я як вийшла заміж і переїхала вже і забула про газети… Нема часу, а те що треба все шукаєш в інтернеті…
Дякую, дівчата, засмущали мене
Якщо чесно, то я не люблю фоткатись, наряжатись і позувати, а розслабитись перед камерою можу лише коли із тваринами і то часто спонтанно, без косметики і підготовки)) От тоді і інколи трапляються вдалі кадри)
Оля, розкажіть будь ласка, як саме ви сіяли козлятник… Чим обробляли, чи була там бактерія “Rhizobium galegae”, як скарифікували, і сіяли широкорядно чи густо?..
Я збираю інформацію, поки перед сівбою щоб зробити все можливе для того щоб його вдалось виростити…
Вже розмовляла з знайомим фермером у Тернопільському районі. Він вирощує його ще від часів колгоспів, дуже задоволений і хвалить… Каже, що колись в ті роки їздили на обмін досвідом чи то в Литву чи куди ( я забула вже) і тоді звідти привіз насіння козлятнику. Зараз, поки люцерна ще навіть не має листя, його за тиждень можна буде починати підкошувати. Чотири укоси сіна можна взяти. За простотою збирання врожаю, поживністю і поїданням тваринами він з люцерною не рівня. Однозначно кращий, каже люди просто його не знають, а хто спробує то до люцерни не повернеться… Важкий перший рік вирощування. Казав сіяти широкорядно ( 45 см), щоб була змога рихлити грунт перший рік, а на наступний рік козлятник замкне ряди.
Заманливо дуже, тому буду все ж таки пробувати цього року, але хотіла б ще детальніше дізнатись, як у вас було…
Сіяли широкорядно, сапали. Сходило гарно, а далі все сиділо і не росло. Інокуляцію не робили , бо не було де взяти, сіяли років 15 назад. Інокуляцію можна робити в бетономішалці з піском. В нас дуже посушливий клімат і сонця багато. Якась місцева аномалія. Але конюшина, будь-яка, та люцерка здатні рости, а це чудо- ні. До речі, з бобових в нас не ростуть ще боби. Доростають до певного віку хворіють і гинуть.
Згадала , ще пробували за рекомендацією сіяти через рядок зі стоколосом. Теж ф- ня повна була.
Оце мабуть воно. Йому сухо.
От він казав що інокуляція обов’язкова, або земля з під козлятника, чи хоча б сіяти після сої. Але я вже знайшла фірму в Києві, вони якраз почали виробляти інокулянт спеціально для бобових, там у складі поміж інших є необхідна бактерія. Купила, тому надіюсь, що щось з цього вийде…
Мені еспарцетове сіно подобається
Пишуть що і без інокуляції можна
І я люблю еспарцет. В цьому році посіяли, завтра перевірю чи сходить. Ставила насіння на пророщування, то гарний результат був. А на полі - побачимо. І козлятника 300 грам посіяли, нічого йому не робили. Чоловік спитав в магазині “Огородник” про скарифікацію і обробку бактеріями, то продавчиня дивувалася. Казала, що кожного року мішків декілька насіння продає і ніхто нічого не казав. Раз купують люди насіння - значить сіють і росте. Ну а ми побачимо.
"“Росте на берегах річок, по чагарниках, на вологих місцях і узліссях”
Наші кози чомусь не їдять таку траву. Її повно по узліссях, цвіте сплошним килимом. біля соснової посадки під таким килимом буває багато маслюків. Знаю таке доходне місце!
Може потрібно кіз привчати до козлятника, пока він молодий? Хтось на форумі казав,що кози гарно їдять. Наші мабуть балувані.
То він у Вас дикуном росте виходить?
девочки, спасибо за общение
, очень много интересного прочла)
Мне в одном магазине говорили, что козлятник хорошо после люцерны садить, там уже в земле есть бактерии нужные. Мы садили бе инокуляции и без бактерий, он взошёл, но так и не вырос, видать засуха для него не подходит, хотя и люцерка и эспарцет и клевер у нас ростут.
От) Якщо козлятник росте у ваших місцях дикий то значить у вашому грунті вже є необхідні бактерії. І тоді може рости без інокуляції. А там де їх нема то росте дуже погано, про це і говорив фермер. Повірте, в нього прекрасні поля, він добре знається у цій справі. Це важливий пункт.
От теж посилання на вирощування, тут навіть вказано якого кольору бульбочки мають наростати…
А от еспарцет у нас погано росте. Не чула щоб в когось ріс… Земля кислувата і йому не підходить…
А в цьому посиланні розписано що бактерії від люцерни не підходять…
Спробую, а колись розповім про результат. Але думаю, що так як Оля говорить, ще багато буде залежати від погоди і дощів у перший рік.
Может попробовать небольшое количество посеять под осень, когда уже менее засушливая погода будет, да и к осени всё-таки больше осадков бывает.
Його на осінь не можна сіяти. Треба не менше 120 днів вегетації для нарощування кореню і бульбочок до зими.
Тому буде експеримент і надіюсь на результат. Поле хороше, не заросше, ще й навіть після сої (з бульбочками і бактеріями)![]()
А якщо шо то переорати можна завжди. Дивно буде витративши 800 гривень на насіння і інокулянт навіть не спробувати)
Тим більше знаючи, що в нашому регіоні він росте)
А як буде гарно рости то буду землю з під нього продавати, з інструкцією до використання ![]()
![]()
Сьогодні, всупереч прогнозам, у нас виглянуло ненадовго сонечко. І я вирішила швиденько зробити хоч декілька фото свого Добринюшки. Адже треба достойно представити нового члена козосім’ї у своїй темі))
Добриня АльКозарович ![]()
Наталія (@Ekl) , ловіть фото нашого Добринюшки ( перші вже у нас
)
Тут шоколадний зайчик взлітав на ручки ( або на фотоапарат))