Сходила к вам на страницу, да там есть фото с козочками возле кустов с розами и за ними видно девичий виноград. Здорово, спасибо, значит можно как минимум пустить его на забор, чтобы тень была и красиво.
А на Полтавщині його називають “берестОк”). З молоденьких гілок можна й віники на зиму в’язати.
Девочки, толстая шелковица(руками не обхватишь) тоже погибнет от коз? А саму шелковицу им можно, она ведь осыпается на землю? А абрикосы, у меня их три на том месте, где планируется выгул? И поросль сирени?
Если они обгрызут кору по кругу, то погибнет. Саму шелковицу им вполне можно.
Земли не наедятся пока будут шелковицу собирать?
Думаю, нет. Губки нежные и чувствительные. Мои ею лакомились с удовольствием, пока мы дерево не убрали - очень высокая и не очень вкусная.
На мой взгляд, перспективным будет хмель. У нас растет один куст. За сезон несколько раз вырастает метров на 5-6, оплетает забор и сплетает несколько деревьев. Мы с соседкой его обдираем, выдаем козам. Козы его с удовольствием едят.
Але ж хміль , як достигне насіння, може вискочить і там, де не просять. Тоді його скосити мало, тільки викопувать.
Своїм козам приношу хміль від пустої хати, там 9 років ніхто не живе. Весною їдять молодий добре, потім не звертають уваги, на осінь знов їдять. А от шовковичне листя - ні, хоч сухе, хоч свіже.Ягід не було, то не скажу. Бузок (сірень) теж якось спокійно.
Абрикоси їдять добре, хоч гілки-листя, хоч плоди. Ще і кісточки повипльовують. Але треба обережно, як спішать, то можуть проковтнути кісточку, щоб потім проблем не було.
Що б не посадили - все з"їдять у перший рік, якщо це на території вигулу.
Якщо хміль буде прямо на вигулі - то ніякі 5-6 метрів йому “не світять” - кози згризуть до землі ще молоденьким).
А от шовковиці листя наші і свіжим їли, і віники зимою. Бузок - ні, і не дивляться.
Страшенно люблять “гірчак” з грядки, навіть товсті стебла грубі трощать.
Верба - це як цукерка, не відійдуть поки не з’їдять всю.
Я думаю, якщо садити кущі прямо НА вигулі, то вигул треба поділити на дві частини. Поки на одній їдять, друга відростає).
моі ідять хміль але не так фанатично він спокійно виростае і дае шишки на ті територіі де вони пасуться вербу ідять тонші гілочки Зараз дуже квітки з аличі подобаються коли пригну гілля