Искусственное осеменение коз

“Первая селекционная ферма”- это название. Просто забейте в поисковик и получите все контакты. А насчёт вязки- у вас в Днепре хорошие козы у Вадика Александрова, его страничка у нас на форуме- Golden Way. А вы какую породу коз планируете разводить?

Наталья, я не уверена, что Вадик даст своего козла для вязки.
Насколько я знаю, Первая селекционная не занимается ИО, только Генетика и селекция.
Контакты Первой селекционной:
e-mail: farm@farm.dp.ua
Тел.: +38 056 732 05 64, +38 098 814 83 55
Тел./факс +38 056 374 71 04
Звонить: понедельник - пятница с 8:30 до 17:30.

1 лайк

Я имела ввиду- может, продаст? Я сама часто продавала своих козликов после того, как своих коз всех покрывала.

1 лайк

Попалось видео по ИО коз (на 8-ой минуте) - как правильно ставить козу и т.д.

2 лайка

Вот еще неплохое видео:

5 лайков

Спасибо за совет. Я хотела спросить некто не знает ветеринара которий осеменяет коз . Я бере семя в селекции и генетике для коров а вот для коз у нас в черниговской обл немогу найти вет.врача которий мог помочь с етим. Все идут в отказ.

Поспрашивайте у наших ветов, может по этой породе посоветуют кого. ИО занимается Святогорская коза. можете проконсультироваться, но от Вас далековато конечно.

1 лайк

Оживлю тему. Ніхто не підкаже координати хто робить штучне запліднення (має свій сосуд діара)? Неподалік від Києва, бажано.

2 лайка

Хто робить ШЗ? Напишіть до кого ви звертаєтесь, будь ласка. Можливо як ця тема буде в топі то побачить хтось в кого є інформація.
І якщо хтось шукає інфу по цій темі також долучайтесь. Поділіться бдлск що де надибали. Бо в мене взагалі швах крім того що спермоматеріал можна купити в “генетика та селекція” (450 грн. за шт) і що обов’язково потрібен веиеринар чи технік з ШЗ з сосудом діара.

1 лайк

Можно оттуда вызвать специалиста, но в копеечку влетит. А так, из форумчан сама осеменяет ветеринарный врач Оля @olga79 и Наталья @fermer, Наташа вызывала специалиста.
Не популярно в Украине ИО коз. И дорого.
Именно поэтому вам никто и не отвечает. Гораздо дешевле содержать своего козла, и результат надежнее.

2 лайка

Я теж думала спробувати провести, але мені потрібні альпійці.
Коли запитувала в Генетиці і Селекції (на початку літа) чи є можливість доставки доз сперми до Тернополя то мені сказали що періодично машина їздить і це можливо. Я вже домовилась про зберігання сперми в нашому селі, у жінки яка штучно заплідняє корів. Але заплідняє вона іншим методом аніж потрібен для кіз, тому робити цю процедуру козам вона відмовилась. Я думала навчитись робити це сама, але потрібно було ще докупити спеціалізоване обладнання, і найважливіше-помічник щоб зафіксувати козу…
Але в серпні повідомили що машина сюди їхати не буде і могли підвезти мені сперму лише до Хмельницька… Або відправити з перевізником… Це мені виглядало не надто привабливо ( може я і помиляюсь)…
Підрахувавши всі майбутні витрати і додавши низький процент успішного проведення запліднення (навіть професіоналами, а у мене досвіду “0”) я засумнівалась чи це варто робити…
Потім карантин, хвороби та витрати через це - поставили все на свої місця… Я не готова в цьому році викинути стільки грошей на “лотерею”… Але на майбутнє все ж таки планую і була б рада якщо поблизу був чи знайшовся такий спеціаліст. Тому і відписуюсь тут теж.

Локація- Тернопіль

7 лайков

Доставити мені під Київ вони доставлять, але робити чотирьом козам відмовляються. Кажуть шукати когось на стороні, ще й важливо щоб спеціаліст мав сосуд діара. Температура сперми -90 градусів. @Olga79 такого не має нажаль, домовляється ще з кимось. То ж шукаю.

Цікаво, а що кажуть фахівці, чи підійде -70, ніби різниця, не принципова, але до такого холодильника можна мати доступ. І в нього не треба доливати весь час азот, а доставити до місця, при потребі можна за годинку.

Можливо вони мали на увазі -196С.

Так, я не маю свого сосуда Дюара, і тому привязана до того, хто його має, і далеко не завжди можу отримати на руки дозу у найзручніший для запліднення моєї кози момент.
Та і досвіду у мене ще мало. Якщо у досвідчених французів запліднюється 60%, то у мене за перший рік був результат 2 із 6. А доза - це 450грн, плюс робота, дорога і час. Так що я не раджу грати зі мною у цю лотерею - вам буде дорого.
З іншого боку, те, що я потратила в минулому році на дози, окупилося з лишком, ще й кізочку собі залишила.

Так, це цілком реально. Знаю людей, які так замовляли і отримували.

6 лайков

Я свои дозы храню у техника ИО в нашем селе. Сперму получала в Киеве, перекладывала в свой содуд на 5 л, перед этим завправляла его в Вишневом в Криогенсервис азотом (21 грн/л). Потом перекладывала в большой сосуд к технику. На 2 альпийских козочек взяла 3 дозы по 450 грн. Но там была сперма козла, которого я тоже хотела купить, она стотла 1800 грн за дозу, пока не решилась. Посмотрю по результатам этого года.

4 лайка

А що ж це за цап такий, що так ціна дози відрізняється?

А в Києві точка видачі, чи може зберігатися тут?

Я так розумію, це цап на 3-4 зірочки. У французьких каталогах цапи обох порід (заанени і альпи) діляться на універсальних, молочних, сирних і морфологічних (форма вимені). І у кожній підгрупі є цапи, що, залежно від балів, мають одну, дві, три або чотири зірочки.

6 лайков

Козла звали Hugo. На сайте есть его документы и оценка. Мне их директор сказал, что на каждые +100 л надоя +10 евро за спермодозу. Хотелось бы, конечно, такого козла. Надеюсь получится от Фортиче, тогда раскошелюсь на Хуго.
Пункта выдачи нет. Я позвонила по телефону, который на сайте, спросила, бывают ли в Киеве. Потом оплатила, и через несколько дней встретились в Киеве с их директором. Он мне переложил сперму в мой дюар и дал копию документов козла, но такая же есть у них на сайте.

5 лайков

Судя по документам, повышает удой в среднем по дочерям на 81 литр за лактацию, повышает белок молока за лактацию на 3,9 кг, содержание белка в молоке на 0,14%, жир молока за лактацию повышает на 8,6кг, жирность молока повышает на 0,67%. То есть он очень хорош по всем показателям молочной продуктивности, а значит очень выгоден для молочного хозяйства. А вот по форме вымени его дочери получают оценку в среднем на 18% хуже, чем их матери.

5 лайков