“Первая селекционная ферма”- это название. Просто забейте в поисковик и получите все контакты. А насчёт вязки- у вас в Днепре хорошие козы у Вадика Александрова, его страничка у нас на форуме- Golden Way. А вы какую породу коз планируете разводить?
Наталья, я не уверена, что Вадик даст своего козла для вязки.
Насколько я знаю, Первая селекционная не занимается ИО, только Генетика и селекция.
Контакты Первой селекционной:
e-mail: farm@farm.dp.ua
Тел.: +38 056 732 05 64, +38 098 814 83 55
Тел./факс +38 056 374 71 04
Звонить: понедельник - пятница с 8:30 до 17:30.
Я имела ввиду- может, продаст? Я сама часто продавала своих козликов после того, как своих коз всех покрывала.
Спасибо за совет. Я хотела спросить некто не знает ветеринара которий осеменяет коз . Я бере семя в селекции и генетике для коров а вот для коз у нас в черниговской обл немогу найти вет.врача которий мог помочь с етим. Все идут в отказ.
Поспрашивайте у наших ветов, может по этой породе посоветуют кого. ИО занимается Святогорская коза. можете проконсультироваться, но от Вас далековато конечно.
Оживлю тему. Ніхто не підкаже координати хто робить штучне запліднення (має свій сосуд діара)? Неподалік від Києва, бажано.
Хто робить ШЗ? Напишіть до кого ви звертаєтесь, будь ласка. Можливо як ця тема буде в топі то побачить хтось в кого є інформація.
І якщо хтось шукає інфу по цій темі також долучайтесь. Поділіться бдлск що де надибали. Бо в мене взагалі швах крім того що спермоматеріал можна купити в “генетика та селекція” (450 грн. за шт) і що обов’язково потрібен веиеринар чи технік з ШЗ з сосудом діара.
Можно оттуда вызвать специалиста, но в копеечку влетит. А так, из форумчан сама осеменяет ветеринарный врач Оля @olga79 и Наталья @fermer, Наташа вызывала специалиста.
Не популярно в Украине ИО коз. И дорого.
Именно поэтому вам никто и не отвечает. Гораздо дешевле содержать своего козла, и результат надежнее.
Я теж думала спробувати провести, але мені потрібні альпійці.
Коли запитувала в Генетиці і Селекції (на початку літа) чи є можливість доставки доз сперми до Тернополя то мені сказали що періодично машина їздить і це можливо. Я вже домовилась про зберігання сперми в нашому селі, у жінки яка штучно заплідняє корів. Але заплідняє вона іншим методом аніж потрібен для кіз, тому робити цю процедуру козам вона відмовилась. Я думала навчитись робити це сама, але потрібно було ще докупити спеціалізоване обладнання, і найважливіше-помічник щоб зафіксувати козу…
Але в серпні повідомили що машина сюди їхати не буде і могли підвезти мені сперму лише до Хмельницька… Або відправити з перевізником… Це мені виглядало не надто привабливо ( може я і помиляюсь)…
Підрахувавши всі майбутні витрати і додавши низький процент успішного проведення запліднення (навіть професіоналами, а у мене досвіду “0”) я засумнівалась чи це варто робити…
Потім карантин, хвороби та витрати через це - поставили все на свої місця… Я не готова в цьому році викинути стільки грошей на “лотерею”… Але на майбутнє все ж таки планую і була б рада якщо поблизу був чи знайшовся такий спеціаліст. Тому і відписуюсь тут теж.
Локація- Тернопіль
Доставити мені під Київ вони доставлять, але робити чотирьом козам відмовляються. Кажуть шукати когось на стороні, ще й важливо щоб спеціаліст мав сосуд діара. Температура сперми -90 градусів. @Olga79 такого не має нажаль, домовляється ще з кимось. То ж шукаю.
Цікаво, а що кажуть фахівці, чи підійде -70, ніби різниця, не принципова, але до такого холодильника можна мати доступ. І в нього не треба доливати весь час азот, а доставити до місця, при потребі можна за годинку.
Можливо вони мали на увазі -196С.
Так, я не маю свого сосуда Дюара, і тому привязана до того, хто його має, і далеко не завжди можу отримати на руки дозу у найзручніший для запліднення моєї кози момент.
Та і досвіду у мене ще мало. Якщо у досвідчених французів запліднюється 60%, то у мене за перший рік був результат 2 із 6. А доза - це 450грн, плюс робота, дорога і час. Так що я не раджу грати зі мною у цю лотерею - вам буде дорого.
З іншого боку, те, що я потратила в минулому році на дози, окупилося з лишком, ще й кізочку собі залишила.
Так, це цілком реально. Знаю людей, які так замовляли і отримували.
Я свои дозы храню у техника ИО в нашем селе. Сперму получала в Киеве, перекладывала в свой содуд на 5 л, перед этим завправляла его в Вишневом в Криогенсервис азотом (21 грн/л). Потом перекладывала в большой сосуд к технику. На 2 альпийских козочек взяла 3 дозы по 450 грн. Но там была сперма козла, которого я тоже хотела купить, она стотла 1800 грн за дозу, пока не решилась. Посмотрю по результатам этого года.
А що ж це за цап такий, що так ціна дози відрізняється?
А в Києві точка видачі, чи може зберігатися тут?
Я так розумію, це цап на 3-4 зірочки. У французьких каталогах цапи обох порід (заанени і альпи) діляться на універсальних, молочних, сирних і морфологічних (форма вимені). І у кожній підгрупі є цапи, що, залежно від балів, мають одну, дві, три або чотири зірочки.
Козла звали Hugo. На сайте есть его документы и оценка. Мне их директор сказал, что на каждые +100 л надоя +10 евро за спермодозу. Хотелось бы, конечно, такого козла. Надеюсь получится от Фортиче, тогда раскошелюсь на Хуго.
Пункта выдачи нет. Я позвонила по телефону, который на сайте, спросила, бывают ли в Киеве. Потом оплатила, и через несколько дней встретились в Киеве с их директором. Он мне переложил сперму в мой дюар и дал копию документов козла, но такая же есть у них на сайте.
Судя по документам, повышает удой в среднем по дочерям на 81 литр за лактацию, повышает белок молока за лактацию на 3,9 кг, содержание белка в молоке на 0,14%, жир молока за лактацию повышает на 8,6кг, жирность молока повышает на 0,67%. То есть он очень хорош по всем показателям молочной продуктивности, а значит очень выгоден для молочного хозяйства. А вот по форме вымени его дочери получают оценку в среднем на 18% хуже, чем их матери.