Думка про штучне запліднення моїх кіз мені не дає спокою, хоч і ще не на часі, але запитаюсь.
Олю, мене ще хвилює момент, може підскажете як робите це Ви. Я так розумію що і у Вас сперма зберігається не вдома. Як зробити правильно, як потім взяти і доставити дозу сперми до себе додому, коли коза в охоті? Наприклад, мені пішки треба йти 5 - 7 хвилин. І от я думала як зробити краще:
Морочити голову чужій людині (там де будуть зберігатись пайєти)і в неї проводити розморожування сперми і тоді якнайшвидше нестись додому до кози і заплідняти? Чи не запізнюсь і за скільки часу потрібно використати розморожену пайєту?
Просити відлити азоту в термос, нести додому з азотом і вже вдома розморожувати?.. І ще невідомо чи вона так погодиться…
Як думаєте, чи можливо зафіксувати козу і провести запліднення одній, без сторонньої допомоги? Може завчасно спробувати якийсь зробити станок, типу як на дойку але інший?
От такі питання крутяться в голові… @olga79 Ольга, якби мені у майбутньому вдалось успішно провести цю процедуру, і щей народилась кізочка - то я б тішилась так ніби виграла у лотерею джекпот!)
Дуже цікава і важлива тема і щиро дякую усім хто вже написав і ще буде дописувати про власний досвід!
Можливо і я колись наважусь на таке…
@Tytar Михайло, ви створили тему про штучне запліднення кіз зовсім недавно, а тема, що ми зараз далі в ній пишемо, створена ще у 2015 році. І якщо піднятись вверх і прочитати, то вже є досить багато інформації від різних людей. Тому я розумію, що цю розмову перенесли туди)
@Greta, ідея гарна, але боюсь що тоді мені козу доведеться нести на руках)) Мої кози не привчені ходити по селі, а там треба переходити через дорогу і йти поміж купи малих злих гавкаючих і бігаючих по дорозі дворняжок… Це пробіжка буде сильний стрес для кози + жорстка фіксація в чужому місці, чужою людиною+ введення дзеркала і саме запліднення - мабуть не надто посприяють на позитивний результат… Як я розумію, краще намагатись якнайменьше в цей моменткізочку тривожити, лише те що необхідно. Щоб коза була максимально розслаблена. Я б готова була їй навіть музику включити і перед нею фото якогось класного козла повісити - лиш би все було Ок
Мої по селу не ходять теж, але коли не тримали своїх, а водили до чужих козлів ходили в цьому стані чудово. Головне випхати з дому за хвіртку. Далі вони чудово йдуть на поводку за вами. Коли собаки, вони туляться до хазяїна, або нападають. Запліднювалися, правда природнім методом завжди
У нас літровий металевий термос (перевіряйте, чи робочий - налити гарячої води, і якщо стінки не гарячі, то робочий). Беремо чималий кусок вати, наш ветеринар занурює її у азот і переносить в термос, потім в термос переносить паєту.
В принципі, можна і козу завести на місце, де все зберігається, але ми цей варіант не розглядали. Комплексую влаштовувати таку виставу в центрі села, під вікнами багатоповерхівок. Не хочу стати зіркою ютубу
Складно, але якщо ретельно продумати станок, і кози не каскадерки - то можна.
Обычные обязанности модератора. Я переношу в нужные профильные темы обсуждения, если они ведутся не там, где положено. Чтобы был порядок и когда нужно, люди не искали бы по всем на свете страничкам.
Ось, тепер я зрозуміла свою помилку. Це я по різному мабуть тему запускала… Спочатку натискала на час і мені показувало вашу відповідь першою я і подумала що тема новостворена. А потім натисла на назву теми і тоді відкрилась вся, з самого початку…
Вибачаюсь, що поробиш - осінь, перевтома і неуважність… Мабуть треба більше відпочивати)
Думаю, що до наступного року ви це точно вирішите. І дуже надіюсь що я теж.
Я вже навіть не знаю де далі шукати. В мене тут під Києвом ветеринар це значить котики собачки, на крайняк якась ігуана Попитав по всіх ветеринараз - ніхто нічого не знає. Більше ідей немає.
Хоча одна є - скинутись всім хто хоче ШЗ на цей сосуд і користуватись по черзі. Або віддати його на зберігання якомусь авторитетному дописувачу.
Він не такий вже й дорогий. Але для одного купувати не логічно. І треба знати який.
Вихід гарний. Та мабуть (на мою думку) таке можна робити, якщо козоводи живуть близько один від одного…
Якщо кіз заплідняти в природню охоту, то я дуже сумніваюсь що вони будуть підлаштовуватись під чергу із форумчан. І, мабуть, коли прийде сезон, то будуть хотіти майже всі одночасно.) Тоді лише вихід синхронізувати охоту в кіз, але я наприклад не готова гратись з їхнім здоров’ям і гормонами…
І не забувати про людський фактор. Сперма надзвичайно чутлива! Як мені розповідала зоотехнік, роль на позитивний результат відіграє все- температура навколо, запахи, навіть сонячне проміння і особливо те наскільки правильно користувачі піднімають і дістають спермодози із сосуда дюара. Колись, коли вони навчались, то в цей день навіть не можна було використовувати парфуми на власне тіло… Так вона мені розповідала… Чи будете ви готові щоб дози, закуплені для ваших кіз їздили по всій Україні?
Або тоді використовувати сосуд дюара посезонно, по черзі, а не туди -сюди.
Качество семени, на мой взгляд хорошее, сняла коротенькое видео, правда не знаю как загрузить.
Вчера вечером началась охота, но шейка матки (ШМ) была еще закрыта. Утром проверили, она была открыта на пару спичечных головок, слизь была прозрачная, осеменяла в обед, ШМ уже была открыта меньше, на 1 спич.головку. использовала зеркало с фонариком
Делюсь наблюдениями. Нерожавшим козам нужно влагалищное зеркало меньшего размера, независимо от веса и возраста. Даже если ей 2,5 года и весу 90кг, там бывает такой же размер, как и у 7 месячной козочки 40-50кг. Зеркало обычного размера то войдёт, но раскрыть его для продвижения катетера не получится.
Подниму тему. Меня уже колбасит - переживаю. Муж надо мной смеется: Роня не перегуливала, петля подтянулась, козел ее не интересуется, она им тоде, но на УЗИ пока не смотрела - рано, не увижу. Зато вчера шаманила: на воду капала (капля падает на дно), со спиртрм смешивала (сворачивается мелкими цяточками). Не одной переживать наверное легче. Через недельку проУЗю и отпишусь.