Привіт усім! Мене звати Катерина, і я рада повернутися на цей сайт, який свого часу став моїм віртуальним домом. Зараз я тут у новій ролі — тепер я сиророб і афінер, що створює авторські сири, сповнені душі та натхнення. Через відомі обставини зараз працюю в Італії, про що обов’язково розповім згодом. А поки поділюся своєю історією — історією, яка довго жила в моєму серці.
Усе почалося з тієї невгамовної любові до сиру, яка привела мене до створення власної сироварні, а згодом несподівано для самої себе — в Італію. Це країна, де кожен фермер і сиророб немов хранитель старовинних секретів молока і мікрофлори. Ще до приїзду сюди я розуміла, що сир — не просто продукт, а живий організм, що зростає, розвивається, зберігає в собі традиції, клімат і навіть енергію землі, де він створений.
Своє мистецтво сироробства я почала відточувати, вчачись у місцевих майстрів, що захоплювали мене своєю унікальністю і підходом. Життя серед цих людей, на тлі італійських краєвидів, стало для мене навчальним посібником, який не знайдеш у жодній бібліотеці. Вони навчили мене бачити сир як живий світ — світ, що розвивається, змінюється та наповнюється історіями і терруаром.
Пройшовши непростий шлях, про який розповідатиму далі, у мене з’явилась ідея створити школу сироробства StreKoza. Це стало моєю місією — поділитися з іншими тією магією, яку я мала щастя відчути. І, звісно, розповісти світові не тільки про італійські, але й про українські сири. У нашій школі ми досліджуємо природні бактерії, вплив афінажу, та те, як навіть найменші зміни в процесі дозрівання можуть розкрити сир з нового боку. Ми працюємо з натуральними культурами, сирим молоком і місцевими інгредієнтами, аби кожен учень зміг доторкнутися до цієї природної алхімії.
За перший рік роботи школи я з радістю спостерігала, як мої учні відкривають для себе нові горизонти: від основ мікробіології до сміливих експериментів з афінажем. Ми вивчаємо культури і бактерії, які дарують сиру аромат і текстуру, ніби оживляючи його. Кожен, хто вирішує піти цим шляхом, знаходить тут підтримку, надихаючих однодумців та щирі відповіді на свої питання.
Для мене ця школа — не просто курси, це спільнота, де кожен може поділитися своїм досвідом, запитаннями, успіхами чи викликами. Я щаслива, що StreKoza стала місцем, де сир стає чимось більшим, ніж продуктом, де він зберігає історію, природу і працю тих, хто його створює.