Аффінаж та Мистецтво Крафтового Сиру: Школа Slow Food StreKoza

Привіт усім! Мене звати Катерина, і я рада повернутися на цей сайт, який свого часу став моїм віртуальним домом. Зараз я тут у новій ролі — тепер я сиророб і афінер, що створює авторські сири, сповнені душі та натхнення. Через відомі обставини зараз працюю в Італії, про що обов’язково розповім згодом. А поки поділюся своєю історією — історією, яка довго жила в моєму серці.

Усе почалося з тієї невгамовної любові до сиру, яка привела мене до створення власної сироварні, а згодом несподівано для самої себе — в Італію. Це країна, де кожен фермер і сиророб немов хранитель старовинних секретів молока і мікрофлори. Ще до приїзду сюди я розуміла, що сир — не просто продукт, а живий організм, що зростає, розвивається, зберігає в собі традиції, клімат і навіть енергію землі, де він створений.

Своє мистецтво сироробства я почала відточувати, вчачись у місцевих майстрів, що захоплювали мене своєю унікальністю і підходом. Життя серед цих людей, на тлі італійських краєвидів, стало для мене навчальним посібником, який не знайдеш у жодній бібліотеці. Вони навчили мене бачити сир як живий світ — світ, що розвивається, змінюється та наповнюється історіями і терруаром.

Пройшовши непростий шлях, про який розповідатиму далі, у мене з’явилась ідея створити школу сироробства StreKoza. Це стало моєю місією — поділитися з іншими тією магією, яку я мала щастя відчути. І, звісно, розповісти світові не тільки про італійські, але й про українські сири. У нашій школі ми досліджуємо природні бактерії, вплив афінажу, та те, як навіть найменші зміни в процесі дозрівання можуть розкрити сир з нового боку. Ми працюємо з натуральними культурами, сирим молоком і місцевими інгредієнтами, аби кожен учень зміг доторкнутися до цієї природної алхімії.

За перший рік роботи школи я з радістю спостерігала, як мої учні відкривають для себе нові горизонти: від основ мікробіології до сміливих експериментів з афінажем. Ми вивчаємо культури і бактерії, які дарують сиру аромат і текстуру, ніби оживляючи його. Кожен, хто вирішує піти цим шляхом, знаходить тут підтримку, надихаючих однодумців та щирі відповіді на свої питання.

Для мене ця школа — не просто курси, це спільнота, де кожен може поділитися своїм досвідом, запитаннями, успіхами чи викликами. Я щаслива, що StreKoza стала місцем, де сир стає чимось більшим, ніж продуктом, де він зберігає історію, природу і працю тих, хто його створює.

11 лайков

Катя, додайте координати, по яким можна потрапити на навчання.

5 лайков

Вітаю дуже приємно бачити Ваше натхнення до сироваріння ,це справді дуже захоплива та цікава творча справа.:rose:Дякуючи форуму та дівчатам багато чому навчилася ,буду рада при можливісті у Вас навчатися :rose:

4 лайка

Я, як майбутня випускниця ( бо навчання ще продовжується, на даний час), дуже раджу потрапити до школи усім бажаючим.
Тут ти на власні очі , хоч і по інтернету в’язку, бачиш як готують сир італійці - сировари з багатовіковою сирною історією.
Вчишся розрізняти роботу мікроорганізмів сиру, їх корисні та пагубні властивості.
Створюєш власні сири, які не гірші за світові бренди.
Мені особисто школа дала впевненість у тому, що поганого сиру не буває. Є погана подача, а з усього іншого можна створити неповторні шедеври. Які роблять незабутніми своїх майстрів.
Дякую Каті та її команді за час, якій підняв мене на один щабель вище.
Бажаю школі вдячних учнів та довгих років.

8 лайков

Хочу доповнити.
Майже всі школи навчають промисловому сироварінню з пастеризованого молока.
Не знаю більше школи, чи вчителів, хто би навчав сироварити з живого молока, робити максимально корисні сири, а не просто поживну їжу, такі собі протеїнові брикети. Адже саме живі сири може собі дозволити господиня, яка має одну, або декілька кіз, корів, знає, що тварини в неї чисті, догялнуті, вгодовані і здорові. Живі та корисні сири для підтримання імунітету в кожного зі своєї сім’ї.
Це скарбниця здоров’я. Що неможливо купити ні за які гроші.

8 лайков

Доброго вечора!
Напишу трішки і я)
Забулась моя мрія- пройшла повний, потужний курс навчання роботи з сирим молоком. Десь навчання проходило легко, десь було складно, Катя і розжує, і пояснить наново.
Вдосконалира роботу з сирами з цвіллю, нові знання застосовую у аффінажі, з’явились нові сири, ще купу нового потрібно втілить у новому сезоні
Як вишенька на торті- остання тема , я не буду відкривати завісу), це огонь, цього на просторах інтернету або у книжках не знайдете.

7 лайков

Привіт усім! Якщо ви хочете приєднатися до моєї школи цього року, перейдіть за посиланням і заповніть анкету. З вами зв’яжуться, нададуть доступ до плану навчання та розкажуть про вартість. Старт занять — 15 листопада, кількість місць обмежена, тому поспішайте!

Моя школа — це щось більше, ніж просто курси. Це місце, де ми створюємо сир з душею. Навчаємося у Telegram: є класи теорії, лабораторія, і навіть “реаліті-шоу” прямо із сироварні. Школа була створена так, як я завжди мріяла вчитися сама — з глибоким розумінням технік сироваріння, мікробіології і біохімії. Але не хвилюйтеся, все пояснюється так, що зрозуміє навіть дитина! Кожен крок ми розбираємо ретельно, аби ви могли стати справжнім майстром своєї справи.

Що мене особливо надихнуло цього року — це те, що до мене прийшли не лише новачки, а й досвідчені сиророби з понад 10-річним стажем, і вони знайшли щось нове для себе вже з перших днів навчання. Ми стали справжньою сирною сім’єю, “чізмафією”, братством сирого молока і натуральних бактерій. Було дивовижно бачити, як ці люди змінюються, як починають тонко розуміти процеси і вирішувати мої сирні головоломки.

А найбільш зворушливе — це їхні слова наприкінці року: “Можна нам ще на другий рік? Ми будемо сидіти тихо-тихо, тільки дозволь нам залишитися…” І ми йдемо далі, на новий рік, щоб поглиблювати знання і працювати над розвитком крафтових і авторських сирів в Україні.

Я з нетерпінням чекаю нових учнів, готових пройти цей шлях разом зі мною!

11 лайков

ух ты! какие отличные новости! :heart_eyes:

1 лайк