Довго шукала розділ і вирішила написати тут, щоб донести до нашої спільноти подію, яка відкриває європейцям нашу Країну. Яка, ще раз доводить, що Україна - це Європа, що у нас багато спільного, хоча ми такі різні.
13 квітня 2024р. в Італії відбудеться унікальний конкурс :" Ремесло Смаку: Arte del Formaggio Україна - ITALIA “.
Це справжній конкурс сиру, з зірковими суддями, з дегустацією, призами, дипломами… А головне, що зірками конкурсу будуть наші українські сири. Які народилися на нашій змученій війною Землі. Людьми, які не здаються і з любов’ю творять та несуть радість.
Цей конкурс проходить з ініціативи Катерини Приходько (нашої Каті @Veterin ), яка заснувала першу онлайн школу Slow Food " StreKoza_school”.
Саме для того, щоб учні її школи ( а багато хто з них далеко не початківці сиророби) набули впевненості, та не покидали своєї справи. А головне - Катя хоче розповісти сирній Італії про наші сири, які повинні вразити вишуканих італійців.
Я теж відправила свій сир на конкурс. Два з них повезли аромат України. Саме таку назву має група сирів, які виготовлені за одним рецептом, навіть зварені у одному котлі. Але є абсолютно різними за смаком та ароматом. Це перший результат навчання у школі Slow Food “StreKoza_school”, де відкриваються таємниці сирної магії.
Я також приймаю участь у цій захоплюючій справі. Відправила два свої авторські вироби на конкурс. Звичайно, що я є студентом ціієї новаторської школи. Так само, і ще одна учасниця нашого форуму Марина Магура.
Вже зовсім скоро італійські, і не тільки, експерти сирної справи спробують наші українські сирні шедеври і увесь світ почує і побачить, що ми так само причетні до культури сироробства, і зовсім не пасемо задніх, а може ще й набагато випереджаємо деякі країни зі своїми шедеврами.
Дуже хвилююся, тримайте за нас кулачки.
Дівчата, які ви молодці! Бажаю успіхів і перемог!
Дякую , Оля, це вже ось-ось, буквально завтра початок)
Дівчата, дайте посилання на школу будь ласочка.
Ви молодці, буду чекати результат, а головне фото та відео, якщо буде із цього конкурсу.
Набір в школу буде з нового навчального року, тобто з вересня. Якщо Катерина щось не придумає ще.
Навчання проходить у три етапи. По закінченні кожного розділу складаються тести та видаються окремі дипломи. В кінці навчального року, буде ще один великий конкурс сиру. Приймати участь у ньому будуть усі учасники навчання. Це, як захист диплому. Якщо у період навчання у школі учень виграє у конкурсах, а їх на протязі вивчення матеріалу багато, то в документах про навчання ( в дипломі) буде вказано назва вашого сиру, аффінажу тощо…та номінація в який була перемога.
У StreKoza_school дуже цікаво. Цікава подача матеріалу, відео зустрічі, конкурси та подарунки. Її засновниця, Катерина Приходько, докладає багато зусиль, щоб навчання у школі хоть трохи знімало напругу з учнів, які живуть у різних куточках Країни охопленою страшенною війною.
Все так, підписуюся під кожним словом.
Конкретно для мене дуже цінним було побачити, як саме робиться сир в відкритому світі, не в межах однієї навчальної сироварні, а на справжніх італійських видатних сироварнях. Ми відстежуємо увесь процес приготування, соління, визрівання та аффінажу. Буваємо на фермі у тварин, тобто, бачимо увесь процес від народження молока до готового продукту.
До речі, їздили з Катериною та Еросом до покупців, та на інші ферми та сироварні, де займаються виготовленням, або виключно аффінажем та визріванням.
І, якщо чесно, то матеріалу у школі настільки багато, що не завжди встигаєш все переварити. І він не обмежується технологічною картою якогось конкретного сиру, нас навчають розумітися на процесах створення та визрівання. Ні на одних курсах стільки не бачила. А навчалась я на багатьох.
І так, з хвилини на хвилину розпочнеться Конкурс Сиру.
Дуже хвилююча та цікава подія.
За кілька хвилин незалежні судді в Італії будуть куштувати та оцінювати наші витвори, українські сири.
Конкретнно для мене надзвичайно важливо почути думку, зауваження, побажання до моїх сирочків. Важливо розуміти, чи ми з сином вже можемо носити звання Майстер Сиру, чи ще багато шляху попереду.
А визнання України, як країни сироварів - це надважлива справа.
Хочу відзначити, що на конкурсі сирочки під номерами, назва сироварні, або прізвища майстра немає. Кожен суддя дегустує зразки за окремим столом і не може, та й не має можливості перемовлятися з колегами.
Хочу привітати нашу Інну @Varvara із перемогою у номінації “Сир із змішаного молока”.
Так тримати ! Подальших перемог та надхнення на мирній землі України.
Інно, ти знаєш усіх форумчан, хто ще в призерах ?
Дякую. Так, у нас на форумі ще Наташа, і Марина “Магура”, і ти.
Інно, вітаю з перемогою! Успіхів, натхнення у створенні нових сирних шедеврів!
Наташа та що Жук ? Та, що вразила усіх італійців своїми скромними сирами ?
Я то у нас тут без прізвища, а у мене з пам’яттю проблеми.
Ось її сторінка Мини-ферма "Счастливая подкова"
у неї дійсно чарівні сирочки, я куштувала
Так, Сніжанко, це вона) Тільки от скромна сама не по ділу, а сирочки в неї дуже нескромні) І потребують нескромної реклами!
Дівчатка, дякую, ми всі там переможці. Бо дуже було потрібно набратися сміливості і відправити свої вироби на суд таким іменитим сирним суддям. Було 8 незалежних суддів.Нас же оцінювали люди, які судять італійські конкурси. Оцінюють вироби італійських майстрів, які з покоління в покоління займаються сироварінням.
Я, взагалі, ніколи в житті не куштувала справжній італійський, чи будь-який крафтовий сир до навчання в школі. Тільки магазинний суррогат. Вивчилася на курсах онлайн и вперед творити.
Люди, коллеги по конкурсу, хоч вчилися очно, у італійського майстра, котрий міг вказати на проблеми, недоліки, підказати, як краще. Могли потримати в руках те сирне зерно. А ми зі Сніжанкою все заочно ж вчили) І тим не менше, які чудові результати. А дехто, взагалі, зі знаменитиї українських сироварень, і неодноразово приймали участь у конкурсах та ярмарках, і не тільки в Україні, то вже “терті калачі”)
Я чекаю на саме головне, на критику професорів, на рекомендації, як саме покращити результати. В принципі, в більшій мірі саме для цього я й приймала участь у конкурсі. Бо не вмію пасти задніх. В мене потрібно бути все найкраще. Така вже я по характеру.
Мої два сира Ольбрим та Жданик були відзначені, відповідно, першим та другим місцем у категорії “Сири зі змішаного молока”.
Дівчата. Усіх вітаю! Ви найкращі українські сировари! У вас чудові сири!
Завдяи інстаграму знаю як ви виглядаєте.
Відкрийте секрет сири відправляли через когось чи Новою поштою? Як можна своїм родичам відправити сир щоб його десь на границі не викинули?
Катя по своїх каналах перетягла.
Спочатку НП. А границю перевізник перевозить аж до місці призначення.