Зачем нам коза? Разговор о содержании и рационе. Крик в пустыне

А вы анализы делали в какой-то лаборатории? Или откуда такие данные?

Предполагаю, что по всем показателям данные всегда могут отличаться, в зависимости от сорта растения, способа выращивания, даже от погоды. А по жмыху - от способа извлечения масла, в химическом способе всегда показатели будут значительно ниже. При промышленном отжиме, или кустарном - тоже могут сильно отличаться.

1 лайк

Ви робите припущення а я знаю напевно.
10 останніх років працював технологом кормовиробництва в іноземній компанії.

2 лайка

Нежинский масложиркомбинат в настоящий момент продает макуху подсолнечника, соответствующую ДСТУ, т.е. содержание протеина не менее 32.

Вы же не могли работать на всех предприятиях сразу.

2 лайка

Вся сировина до мене приїздила😀
А якщо серйозно , то зачасту виробники вказують вміст в абсолютно сухій речорині.
Нормальна вологість~ 10%.
320- 32=288😉

Нормы и рационы кормления селькохозяйственных животных. Справочное пособие 2003 г

можно посмотреть данные там

Владимир, у нас нет лабораторий поэтому мы можем ссылаться только на книги и пособия.

3 лайка

Я для того і відписуюсь, щоб люди не втратили час і гроші.

3 лайка

Було б непогано почути від вас .як від професіонала.і конкретні рекомендації. зараз діалог виглядить як всеспростування.А могли б кинуть нам парочку раціонів по різних групах тварин. тільки не в ко чи кдж а в грамах і кілограмах.Поки писала.назріло конкретне питання.Телята віком 5-6-7 неділь(точно не знаю).п.ють профімілк лактомедіум.по2літра 3 рази в день.з.їдають десь по 1 кг ячмінної дерті+трошки висівки.Думаю перевести на 2разову випойку.Підкажіть.як скомпонувати зерносуміш аналогічно комбікорму.Є ячмінь. кукурудза.пшениця.пшеничні висівки.макуха.є можливість купити соєвий шрот. ще є соя. але немає поки можливості її екструдувати.то ж не беру до уваги.

4 лайка

Вітаю.
Тільки сьогодні побачив .
Давайте домовимось - молоді(молочні) тварини, це не те, де потрібно економити.
Нажаль, я не знайомий з даним замінником молока( якщо діареї немає тоді Ок). Молочний період має тривати мінімум два , оптимально - три місяці.
Не забирайте молоко відразу. Спочатку зменшіть до 5 літрів(5 днів), далі 4, далі3, 2. Тобто має бути десь~2 тижнів. Телята (як і козенята) жуйні тварини і їхня мікрофлора має адаптуватись. Також поступове зменшення молока призведе до поступового збільшення споживання концкормів( буде компенсація зменшення молока).
Предстартерний корм надзвичайно важлива річ. В домашніх умовах Ви ніколи не зможете зробити якісний комбікорм( якість сировини, якість змішування , баланс поживних речовин…).
На 40 кг предстартеру (до 2 місячного віку) Ви багато не втратите але ефект буде перевищувати затрати. Є дослідження (європейські), що кожні додаткові 100 грам приросту в молочний період додасть 1 л/день в першу лактацію.
Далі переводите на конентрат (35-40%) + Ваша зернова до 6 місячного віку.
Для чого це робиться- наша ціль - якомога швидше отримати теля (а відповідно молоко і :moneybag:). Фізіологічно теличка здатна осімениться в 14-15 місяців але мають бути дотримані умови ( розвиток і вага 350-375 кг).

2 лайка

:+1:

Владимир , я понимаю что Вы имеете в виду ВРХ , но все равно интересно - ограничивают ли молодых телочек в к/к ? Если например годовалая телочка набирает вес больше нужного… :thinking:

Годовала - це який вік?
Ви годуєте повноцінним комбікормом чи концкормами(пшениця, кукурудза, ячмінь, соя, соняшник…)?

Це рік.

Ячмень , кукуруза , макуха и т.д.

Если что - у меня козы.

Но вопрос стоял не об этом .
Я спросила :

Меня интересует - стоит ли переживать из за лишнего веса у молодых , не рожавших ( телочек , козочек )

2 лайка

Для мене тьолочка - це теличка (тобто ВРХ):grinning:
Звичайно, що ожиріння нікому не йде на користь. У Вас видно перекос в бік вуглеводів. Важко робити рекомендації, якщо не знаєш ситуацію достеменно але я б поступово зменшив об’єм, добавив протеїну і сіно вволю.
А як з ростовими показниками?
Премікси використовуєте?

1 лайк

У мене бички на відгодівлю Цікавить іменно комбінація (пропорції) цих самих зернових з того що я маю в наявності.А престартери і БМВД ми вже давно оцінили .хто хоч раз спробував.то бачив різницю

1 лайк

Ви і самі можете приблизно накидати рецепт.
Середні показники кукурудзи ~7% протеїну , ячмінь 10, пшениця 11, овес 10, соняшникова макуха 28, соняшниковий шрот 35, соєвий шрот 45, соєвий жмих(макуха) якщо іменитих виробників 39-42, якщо місцеві(але не всі) 35-36.
Але це все в продукті. Зачасту виробники вказують в абсолютно сухій речовині ( тобто Вам самим потрібно буде відняти ~10%).
Розрахунок простий наприклад кукурудзи вводимо 20% тоді 7×0,2=1,4
Пшениця 20% 11×0,2=2,2
Соєвий жмих 10% 36×0,1=7,2…
Орієнтовно маєте вийти на 14-15%.
:wink:

4 лайка

Всем добрый вечер.Девочки нужна ваша помощь,совет,рекомендация.Я уже писала,что у нас в Бердянске и району с сеном в этом году катастрофа,люцерну в тюках держу на последние месяцы котности,даю сейчас типа луговое,качество ужасное и много камыша,едят плохо.много остаётся.Я решила сено остатки измельчить,запарить горячей водой,постояло,слила, туда немного макухи,отрубей и размоченной гранулы люцерны,перемешала и дамы едят.У меня вопрос:вреден ли такой подход,и как часто и много можно такое сено давать?всем заранее спасибо.:thinking:

1 лайк

Татьяна, 3 недели до родов и дней 10 после родов …люцерну не дают, или не более 10% от грубого корма.

на счет запаренного сена, даже не знаю что и сказать. Если сено есть в кормушках (основной грубый корм), а это идет как влажная мешанка …наверное можно.

у нас как то был очень плохой год для сена. Мы давали лабуз (палки кукурузные сухие). Дробили его, запаривали и добавляли чуть отрубей и дробленного зерна.

1 лайк

Саша сено у них постоянно,но едят ну очень мало,вот и решилась на такой метод из тюка сена,половина остаётся отходами,да оно и понятно жёсткое очень.Просто сколько в день такой мешанки можно давать по весу?

Таня, тут я не советчик…банально не знаю.

1 лайк

Подожду,может кто из девочек заглянет,а может у кого и был такой опыт.