Выращивание паслёновых в открытом грунте

Наташа, а ви територіально де зараз?

1 лайк

Наталочка, по десятку кожної культури дам. А там, може хтось ще поділиться. Як кажуть :" З миру по нитці - голому сорочка".
Правда у цьому році у мене дуже погані рослини - якісь малі, як для цього часу. Мабуть настрій був не весняй, але літо повинно все виправити.
Вірю, що з Божою допомогою все поправиться і стане на свої місця.

8 лайков

Натепер в Закарпатті, але 9-10 переїзжаємо до сватів в село біля Кагарлику, там і будемо садити город.

Дякую Сніжаночка, в тебе завжди гарні сорти та врожаї, цих культур. Пізніше домовимось коли ти зможеш вислати💞

Поки у мене не почалася гаряча пора, хочу доповнити повідомлення, яке писала у квітні 20 року.
Трапилося так, що у тому році я мала замалу розсаду для висадки у грунт, майбуть сказалася негативна енергетика війни. І описану вище маніпуляцію ( а саме - видалення бруньки з пазух листя) я не змогла провести. Поскільки, ще були малі їх зачатки. Вирішила, що зроблю це пізніше, коли рослини окріпнуть.
Коли прийшов час для цієї операції, я зрозуміла, що видалити бруньки стоячи у позі Z, дуже не зручно, та й кущів багато - вирішила залишити так, як є. Люди ж так вирощують :" Яка різниця ?".
З’ясувалося, що різниця є.
Коли я видаляю бічні бруньки , рослині нічого не залишається, як нарощувати масу верхнього ярусу. А там знаходиться багато бруньок з квітами, цим стимулюється масове плодоношення.
Коли бруньки залишені, перчик починає віддавати сили на їх ріст, тим самим знижує розвиток верхніх квіткових пагонів. Рослини призупиняються у рості і масово обростають пасинками.
Я не знаю, скільки часу знадобиться для відновлення сил на плодоношення, бо коли пасинки стали розміром у 2см. я їх видалила. І рослини почали рясно цвісти , зав’язуючи багато плодів. Але три наділі часу було втрачено. І перший врожай я отримала лише у серпні, на відміну від попередніх років. А враховуючи, що перші заморозки були вже 4 вересня, то урожай перців мене не порадував.
Висновок : для скорішого плодоношення та отримання більшого врожаю, перець потребує видалення пасинків на етапі бруньок.

PS. Я вирощую гібриди, які потреби у сортових рослин не знаю. Якщо у когось є свої спостереження - поділіться знаннями.

11 лайков

Дякую за інформацію .
Дуже цікаво . Проексперементую на частині сортів .

Я вирощую сорти і з моїх спостережень все залежить від сорту .

Дуже багато дають врожаю певні сорти , не всі . Раміро Ред, Марко ні Ред ,Слонове Вухо , Турецький Ніс -в мене . Інші -більше для маку і асортименту . Ще зі спостережень , то більше врожаю дають лютневі рослини .
Також впливає об’єм стаканчика.

Після цього року зробила для себе висновки , краще садити менше, але вирощені в окремих стаканчиках, і 70 відсотків дати на врожайні сорти ,в 30 на різноманітність (вирощувала цього року , та і минулі , більше 30 ).

2 лайка

Зима…
Кози в запуску, господарі в мріях …
Це я про себе. Від постійної нестачі приємних подій починаєш вигадувати собі цікаві заняття.
Вирішила я його року щепити баклажани та томати на спеціальний підвой. Навіть вже насіння купила.
Я людина дуже лінива, хочу щоб роботи меньше, а врожай як з поля. От і шукаю, як це отримати.
Досвід з бахчею вже є, тепер буду експериментувати з пасльоновтми.
Результати буду писати сюди. Самій цікаво.
Кому зі мною по дорозі - приєднуйтеся.

10 лайков

О, це про мене теж! Города малюю, списки складаю. Життя іде. До щеплення у мене руки криві, в прямому сенсі слова. Садити хочу менше, а там як вийде. :wink:

5 лайков

Я також трохи байдикую. Насіння вже звмовила, на днях приїде. Чекаю кінця січня, може трохи перця раннього посію. Мені вже кортить інкубацію розпочати.

4 лайка

Я також придивляюся все до яєць. Руки чешуться) Мама все каже - ти до роботи, як ото депутат до грошей. Та воно й так. Вже стільки господарства, що багато зайвого, а хочеться ще і ще) Обожнюю кізоньок і корівок.
В цьому році також купила насіння підщепи для динь та кавунів, але вона універсальна, назва Титан. Зараз то мрію щепити все, зоч і не вмію. Але не Боги горшки… Хочу навчитися, і дерева щепити хочу навчитися.
Накупляла інжирів, посадила в відра в хаті, а вони як поперли, вже навіть плодики повикидали. Ще зочу і хурму і ківі) Ну дурна, люди кайфують на диванах. А ми оце…
Як казала моя кума “Ти якась ненормальна, ні, щоб полежати з книжкою в руках, розвела оце все.”
Читаю Сніжанку і думаю, що потрібно кілька корчиків томатів і баклажанів прищепити. Цікаво, чи прищеплені баклажани колоради будуть жерти?

3 лайка

Я також на заводила, кури, качки, індики, свині, кролі.Влітку доходило до 300 голів птиці, 6 свиней. Зараз трохи перекур. Свиней порізали, індиків також. З кролями якось не склалось, також прибрали. Зараз кури і качки. Відпочиваю. Про козу мрію, але чоловік упирається. Навіть не хоче спробувати.

1 лайк

А у Фіалки доця шикарна 20 місяць буде. Їсть і спить. Кобилка ще та

2 лайка

Я весь час любуюсь твоїми девчатами.

Не щеплення , але писали люди про позитивний досвід .

Дві рослини помідорів садяться близько одна до одної .
Потім , коли рослина буде см 20-25, лезом зрізають частинку стовбура довжиною приблизно 1 см , не до середини, в обох рослин . Раневими поверхнями з’єднують і замотують , щоб вони зрослися. Коли рослини підуть в ріст , слабшу видаляють вище з’єднання .
Таким чином рослина має 2 корені .

Робили це, саме з помідорами .
Можна спробувати .

1 лайк

І прищеплені колоради будуть жерти .

1 лайк

Так, жук буде жерти баклажани. І хвороби усі залишаються, ті які вражають наземну частину рослини. Тобто обробки від хвороб ніхто не відміняв.
Щеплення пасльонових збільшує врожайність, та зберігає рослини від фузаріозу , який вражає через коріння.
Дуже гарно себе показують на підщепі гібридні рослини. Їх врожай збільшується у двічі. Це те що я “нарила”.
Для цьогорічного експерименту я навіть придбала насіння гібридів томата. Хоч і не є прихильником, бо сортові помідори мені смакують більше. Але буду пробувати, бо з рекомендацій брала найсмачніші не дивлячись на ціну.
Інно, не переживай за щеплення бахчі, все легко і просто. Найлегший спосіб щеплення “язичком”. Майже нема “проколів”.
Я на наступний сезон буду щеплювати кавунів та дині багато, бо чимало бажаючих придбати щеплені рослини. У тому сезоні продала трішки, покупці дуже задоволені врожаєм. Замовили цього року більше і друзів привели.
Так, що я вже готова до сезону розсади : насіння придбала, грунт з літа чекає, плівку нову на теплицю купила. А головне стілаж для розсади зробила, з потрібним освітленням та температурою. Щоб ніяка погода не зіпсувала настрій.
От би так легко і з кацапами справитись, щоб життя не портили. А то їхні шахеди задовбали польотами над моїм будинком. Згиньте, прокляті !

6 лайков

О, а ну фотку стелажа в студію! Цікавить освітлення. Напевно, мені також потрібно зробити таке, бо зараз така погода, що на підвіконні геть нема світла.
А шахеди вже всіх, напевно, задовбали. Щойно доїла, знов летіло і гепнуло, але не близько, далеченько. Взяли моду запускати саме тоді, коли я на дойку йду.

1 лайк

Нічого складного в стілажі не має.
Купила готовий, зібрати легко, конструкція надійна.
Над освітленням довго думала - так щоб , і не дорого, і люмів вистачало і пожежобезпечно. Вирішила взяти готові лампи холодного світла. Взяла більші за розміром полиці. Бо якщо в пору - малувато світла, треба дві. А це додаткові 500грн. А так трохи виступають за межі стілажа, а це не проблема. Підключила лампи в один провід паралельно, щоб можна було керувати освітленням кожної полиці ( десь увімкнути , а десь вимкнути). Залишилось купити двосторонній скотч і закрити стілаж з трьох сторін Фольгоізолом. Щоб не втрачати світло, для створення свого мікроклімату. Передня частина теж буде закрита відкидним Фольгоізолом, або фольгованою шторкою. Це поки не вирішила

От і все.
По мірі росту розсади та збільшення тепла та світлового дня - рослини переїдуть до теплиці. В мене там теж є “новинки”, але це по мірі впровадження у життя.

6 лайков

Сніжано, а багато електроенергії жеруть такі лампи?

Головне, щоб вона була, та енергія.

3 лайка