Выращивание паслёновых в открытом грунте

40 Ват. Одна лампа. А світла дає 12000 люменів, це як у ясну сонячну денну годину.
Світло у нас не вимикають. У нас дуже довга лінія, якщо взяти від райцентру, там де вимикають. І ще до війни, була дуже погана напруга, більше по170 , а це далеко не 220. Перед самою війною, нас підключили до лінії, яка йде з Житомирщини. І тепер світло у нас не вимикають, коли тільки форс-мажор. Бо ніхто не поїде вимикати невелике село за 30 км. в одну сторону, більше на пальне витрачатимуть. Одним словом - повезло.

4 лайка

Так світло вимикають дистанційно, ніхто не їздить.
40 ват - то немало, а вважаючи, що їх у тебе 6, накапає нормально. Я до таких ламп не готова)

Не шість, а чотири. І вмикається кожна окремо. Постійна підсвідка по 14 годин буде потрібна не більше місяця. А це по моїх підрахунках трохи менше 300грн.
Може це й дорого, але я ці гроші поверну після продажу розсади.
Я взагалі вважаю, що якщо чимось займатися і пропонувати людям, то це повинно бути найкращим. І, якщо навіть я вийду в нуль без прибутку по продажах, то всерівно буду у великому плюсі.
По-перше: я не матиму грошового навантаження за свої рослини, які висаджу для себе. А купую я те, що хочу не дивлячись на ціну, або вирощую із свого насіння.
По-друге: я матиму практику і досвід, який " не проп’єш".
По-третє: матиму гарний врожай і зможу надлишки реалізувати. Я маю завжди лишні овочі, ягоди та фрукти. Бо моя лінь є “двигуном прогресу”. Ну не хочу я днями пропадати на городі. Через це саджаю не багато , але якісного, та майже все, що росте в Україні і навіть трохи більше.
Взагалі я вважаю, якщо чимось займаєшся - роби це найкраще, вдосконалюйся, вчись, експериментуй. І тоді ніяка конкуренція тобі не страшна, бо ти ж найкращий. Це мій девіз по життю.
І через це, на початку чогось нового, я не рахую кошти на реалізацію мрії. Бо вірю, що я отримаю від цього задоволення, а це стоїть дорого.

8 лайков

300 гривень, то не так дорого, думала, що набагато більше.
Ти абсолютно права у всьому, підтримую.
Чекатиму на фото стелажу з рослинками.
У мене в цьому році бзик на еустому, дуже подобаються ці квіти, вирощуються доволі не просто, через розсаду. Буду пробувати) Для них потрібна досвітка з дня посіву насіння, от і цікавлюся. Та й розсаду тягати по вікнах набридло, ще останні роки майже завжди хмарна погода, світла не вистачає.

2 лайка

Сніжано, ти молодець! Твій приклад надихає. Удачі!
Роби, твори, вирощуй, а ми будемо вчитися на твоєму досвіді. Хай не все, але щось та і собі виростимо.

4 лайка

А можна детальніше про щеплені баштанні?
В чому вони ростуть до висаджування в ґрунт ?

І щодо помідорів -сортових, чи не писали Ви десь перелік з характеристиками?
Вже наче досить того що є, а все ще щось хочеться.

Перелік своїх сортових томатів не писала, бо насіння не продаю. Правда, якщо хтось дуже хоче, то ділюся інколи.
З улюблених сортових Серце Ашхабада, Волове серце чорне з носиком, Сержант Пеппер - це високорослих самі улюблені.
У цьому році до найкращих приєдналися томати серії Гноми - Балет Мелані, Балканський Тигр ( цей самий смачнючий з усіх, які колись куштувала).

Про щеплення баштанних писала цілу тему, коли вчилась.
Правда на мові агресора, бо тоді ділилися з усіма і з недолугими теж.

Там є відео по яких вчилась, все доступно.
Також кожного року роблю невеличкий звіт, з фото та враженнями про сезон.

2 лайка

Так ті фото були не закінченого стілажу.
Сьогодні, чоловік поїхав у Бучу, а я у нього “віджала” фольгоізол, і …

Все чекає на рослини.
Далі буде.

6 лайков

Дякую за відповідь . Чому питала за ємності (не прищеплюю, хоча і читала про це багато ), бо садила з розсади кавуни , дині , гарбузи і кабачки .
Не сподобалося .
Нема тієї віддачі , що виростають в ґрунті . Але читала , що в багатьох людей з розсади гарний врожай ,тож ге можу зрозуміти , де в мене помилка ?

Минулого року виріс на городі самосівом гарбуз , на латці залишеній для баштану, 6 гарбузів кг по 8-10 кожен , і 3 малючки. І то , моя помилка ,якби зривала , коли починав сохнути хвостик , було б більше . В ріст пішли гарбузи тоді , коли зібрали старших , до того сиділи .
То цього року вже зробила експеримент .
Викопала ямки , наклала гною , а збоку посадила рядком по 10 насінин, щоб був “самосів”. Погляну , що вийде . Правда то був великоплідний, а ці мускатні, але і мускатні росли самосівом …

1 лайк

Фіга ти швидка. Вже і хатку для рослин зробила.

3 лайка

Можливо була помилка у висаджуванні.
Розсаду усіх " родичів гарбузових" треба висадити у грунт до двадцятого дня після появи сходів. Бо саме з двадцятого дня корінь цих рослин йде глибше, у нижні шари грунту. І якщо забаритися з висадкою коріння дуже постраждає і гарного урожаю не буде
А ємність для розсади беруть не велику грамів по150. Бо до часу висадки її вистачає і ком землі з корінням не буде розвалюватись.
Коли я щеплюю, то висіваю теж у малі касети. Так, щоб після прививки можна було пересадити у стакан 0,5л.

2 лайка

Щиро дякую .
А я читала що строк до 1 місяця, і звісно ж 20-денний строк ми минали.

Садила в минулому році кабачки на розсаду, так, для " а, попробую". Так та рослинка, що була в 5-ти літровій пляшці, тільки горличко підрізане, була прекрасною. При висадці пляшку я розрізала з обох боків і так висадила в глибоку ямку. Земля у пляшці була чуть підсушена, добре обгорнута корінням. І плоди були найраніше, і багато їх було, до пізньої осені. Правда, ріс той кабачок біля капусти і води йому діставалося достатньо.

3 лайка

А ще можна висаджувати у ящики, і закопувати у грунт. Теж ранній врожай і довготривале плодоношення.

2 лайка

За рахунок великого об’єму , один -два можна зробити .
Дякую .

А мне достался в подарок ворох старых семян, друзья продали дачу, в наследство переслали мне семена своих томатов. Сортовые, самособранные
Вот вопрос: а сколько лет в теории у них сохраняется всхожесть? Пожалуй, у семилетних никаких шансов… Есть и свежие.И как/ когда это проверять. Ведь если окажутся всхожими, то их бы сразу сеять…
Буду признательна за опыт и советы

Маю досвід з десятирічним насінням томатів. Перебирала минулого року коробочки у кладовці і знайшла зібране колись мамою насіння «Тарасенко з піптіком 2014» стало цікаво чи зійде, отже густенько посіяла, зійшло половина насіннин. Цей сорт мама береже понад 30 років.

5 лайков

Классное название! :hugs:
Танечка, а Вы сеяли сразу в грунт, типа в школу на рассаду? Густенько- А потом рассаживали?

Сеяла как и другие сорта , каких мало семян в лоточки, при комнатной температуре, а потом переваливала в стаканчики.

Томатики , семян каких много очень для о.г. сею всегда прямо в грунт в теплице

Можно же просто проверить, положить десяток семян между салфетками, увлажнить , укутать пленочкой, чтоб влага сохранилась и в теплое место, наклюнутся и будет понятно

2 лайка

Старе насіння можна замочити в перекисі водню, в 3% хвилин на 10-15, в слабшому розчині хвилин 20. Просушить до сипучесті, без промивки. Можна зробити розчин алоє + мед. Я в минулому році замочувала в настої цибулиння і трошки меду, просто суху шелуху залити теплою водою, дать настояться. Розчин повинен бути кольору слабкого чаю.

У мене сходило помідорне насіння 8-ми річне,

4 лайка