Вирощування у неопалюваній теплиці ранніх томатів, перців та огірків. Київська обл.

Доброго дня всім, кому не сидиться без діла та свербить вже щось сіяти та садити :grinning:

Двадцяті числа січня. Перебираю насіннячко томатів, перчиків, цибульку… складаю план посіву на розсаду в цьому році і намагаюся із собою домовитись що у цьому році ніяких танців з бубнами! Ніяких ранніх посівів!
Начебто домовилась. :grin:
Угода діяла аж до того моменту, поки не почала різати помідори у салат, сорт Новорічний, а в середині насіннячко попроростало, наче дражниться, рости хоче.

Ну а якщо сильно хочеться, то не буду відмовляти собі у задоволенні, а ще може мій досвід комусь та й стане у нагоді.

Отже план такий: отримати як можна раніше врожай томатів та перців у неопалюваній теплиці.

7 лайков

Теплиця, у яку буду висаджувати експериментальні рослини для супер раннього врожаю, із полікарбонату, без підігріву.
У минулому році розсаду томатів висаджувала із 17 по 19 квітня ( посіяні були на підвіконні 28 лютого) температура грунту у теплиці була достатньою для росту коріння , не менше 12 градусів.
Додатково на грядки встановлювала дуги.
При заргозі заморозків та у похмурі дні зверху на дуги клала агротканину.
На перше липня вже їли свої смачнющі томати. Самим першим почав зріти сорт Золотничок. Цей томат щороку саджаю, він і у відкритому ґрунті був самим раннім.

Тепличка на даний момент не пустує, щодня смикаю там зелень на салатики.

Цього року хочу отримати врожай на місяць раніше, ніж минулого, тому зважила усі труднощі, що очікують попереду та посіяла сухе насіння 23 січня.

Томати проростали при кімнатній температурі +18-20 •C

Перці ставила у піч, там t +23-25•C

Сьогодні зʼявилися дружні сходи.

Томати переіхали у розсадник із картонної коробки, зсередини обклеєної фольгою, під лампу холодного світла 12 W , 6500 К у прохолодну кімнату, де вночі +12-14 •С, а вдень від +16 та вище. Сьогодні сонечко, і було більше +20

Перчики переїхали у дім, на підвіконня. Вночі в них буде +16-18•С а вдень близько +20 та вище. Також причепила їм звичайну настільну лампу з лампочкою холодного світла.

Досвічуватиму рослинки по 12 годин на добу.

7 лайков

Кстати, смотрела на ютубе видео, так там вообще на подоконниках выращивают и собирают урожай помидоров и огурцов. А заинтересовалась этим вопросом как раз тоже после того, как разрезала огурец, а внутри проросшее семя. Высадила. Жду урожая)

5 лайков

Провокативна тема! Терплю хоч до середини лютого, а ви вже хвастаїтесь. Ну як тут стриматись?
Може хтось садив помідори Загадка. Кажуть, що ранні і урожайні, буду садити на городі.
А ці ваші помідорки Новорічні, вони якого терміну дозрівання? Якщо пізнього, то раніше ранніх не будуть.
Давно дивлюся на ютуб “Наша дача”, і “Городник”. Ці люди переїхали з Луганської області, одні зараз бесь біля Києва, а інтернет-магазин в західних областях. От вірю я їм. Терпітиму з посівом.

4 лайка

Новорічні томати це пізній сорт, дійсно дуже лежкі, вже січень добігає кінця, а вони ще лежать, деякі всередині проростають.
Рясні. Врожайний сорт.

Але не смачні, пластикові якісь.
Я їх більше не садитиму.

Сорти для раннього врожаю вибрала низькорослі, які у розсаді вміють «терпіти» та не витягуються, з невеликими плодами, для мене вони нові, вирощуватиму вперше: Товстий Джек, Бій з тінню, Крістмас грейпс а також для порівняння посіяла свої улюблені Золотничок.
Планую також подвійну перевалку: спочатку у півлітрові стакани, потім у двохлітрові, а у середині квітня вже в теплицю «у ноги» до високорослих, які сіятиму в кінці лютого.

4 лайка

Вже котрий раз переконуюсь у тому, що не все те, що заявлено на пакетику насіння відповідає дійсності. Тому люблю садити помідори насінням, яке сама зібрала із смачних плодів. Приведу приклад. Сусідка весною 23 року замовла досить дороге насіння . Рекламний журнал вона отримує вже досить давно. От ми до липня місяця все заглядали на ті помідори, проводила вона їм всі агротехнічні заходи, поливала-підживлювала-обробляла. Цвіли - красота. Дочекалися помідрів, а вони одні твердющі, що й ножем не розрізати, інші на вигляд як ковбаски - ну зовсім сухі, хіба що на пасту перегнать, а ті що супер-пупер-ранні виявилися звичайною і зовсім неранньою сливкою. Таких можна купити, а ще простіше просто щоб хтось поділився, не за всі гроші світу. От тому я і консерватор, не від слова консервувати, у виборі насіння.
Колись давно, пригостила мене інша сусідка помідорами - великі, рожеві, серединка спілого іскриться , як кавун. Так вони у мене і називаються - від Ніни Олексіївни. Інші - оранжеве серце, любимі помідори чоловіка - від Тані. А ще перець - з вигляду жовта ратунда, пізній, але він того вартий. Урожайний, товстостінний, до морозів збирали плоди. Дуже облиствлений, менше підпікався на сонці. Поливали всі перці, але цей вистояв найкраще.
Люблю щось новеньке на грядці, але не зраджую і старим, перевіреним, любимчикам.

7 лайков

А я, висаджую на ранні свої улюблені томати, ще в лютому. І вирощую, поступово перевалюю у більший посуд. Висаджую коли тепло, на город і маю перші, зовсім не ранні томати, у червні на городі.
Хочу спробувати посадити раніше і висадити у теплицю, бо у ній мені потрібно зробити сівозміну. Можливо урожай буде раніше. Побачимо. Експеримент мене завжди спонукає.

Такі мої помідорики на час висадки у грунт

8 лайков

Снежана, @snezka, інструктуй нас, коли яке насіння потрібно висівати на розсаду?
Залізла в інет подивитися, що не календар, то все по-різному. Не можу оприділитися, якому ж вірити?)

4 лайка

Мене також :slightly_smiling_face:
А також насіннячко, що Ви, Сніжана мені колись надіслали, дало гарний врожай не тільки в городі, а ще й пустило своє коріння у мої вподобайки і зародило любов до томатів :kissing_heart: Раніше я їх зовсім не розуміла: ростуть собі й ростуть, моя Мама щось там коло них робить… щось пасинкує :grinning: сорти знала тільки Тарасенко та Де-Барао… , а потім понеслось захоплююче томатоводство, ну майже як з козами!
Та ще й любов до помідорчиків моєї донечки підливає жару, вона їх так любить сильно, щодня просить салатик із помідорок, а влітку разом зі мною їх доглядала, поливала, збирала.
Минулого року я виростила майже 40 сортів! Цього року також список величенький, бо хочеться спробувати різні… а їх мабуть сотні сортів, а може вже й тисячі…

До речі, хто знає як краще назвати цю томатну залежність? :crazy_face:

Хочу ще один експеримент, бо дуже свербить ранні отримати овочі у теплиці без опалювання.
Моя розсада почувається добре січнева, тримаю при низьких температурах та з гарною досвіткою, подальша доля її залежить від умов у яки буде переміщена у віці +~ 60 днів, а це кінець березня.
У теплиці ґрунт у цей час буде ще холодний, тому захотілося мені зробити теплі грядки. Ті грядки, що всередині «горять» та виділяють тепло. Тому у розсади буде два варіанти, половину розсаджу по горщикам великим, а половину висаджу на теплу грядку, яку зроблю у середині теплиці, використовуючи сіно, солому, підстилку із курятника.

Отже зʼявились нові питання: коли саме потрібно розігрівати таку грядку? Які бактерії краще використовувати? Скільки часу вона гаряча? Як отримати потрібну температуру грунта вже на кінець березня?

Може хто вже робив таке, поділіться досвідом, будь ласка.

Варіант якщо не «розгориться» грядка також можливий, бо якщо були б в мене кози, то сумніву б не було, із сараю гарячу підстилку затрамбовали би прямо у грядку, зверху поклали земельку, і все точно було би добре, а так треба розігріти холодну органіку.

Отже, не мала баба клопоту… найшла собі додаткове заняття, щоб мізки переключити від жахіть війни… бо сьогодні знову була повітряна тривога і дитина не у класі на уроках сиділа, а у бомбосховищі…, і ще сьогодні похорони знову на нашій вулиці.
Загинув на війні молодий чоловік, залишились сиротами двоє дітей… пишу, а сльози душять, кожного тижня у нашому ОТГ похорони…. Люди виходять на дорогу щоб віддати шану Герою, провести Захисника в останню путь:cry:…Низький уклін, вічна шана Андрію, Царство Небесне його душі! Щирі співчуття близьким :cry: Слава ГЕРОЮ!:pray::ukraine:

Знаю що цей допис не по темі цієї теми, але це наше сьогодення, це наші будні де ми живемо, у нас Украінців останні два роки тісно переплетені із війною. Кожен день! Повітряні тривоги, зруйновані будинки, загиблі, поранені… особисто у мене загинуло від російської зброї вже четверо знайомих! Двоє знайомих повернулися додому з важкими пораненнями! Молоді, сильні, щасливі, здорові чоловікі! Щодня прокидаєшся і дякуєш Богу, що живий! Дякуєш що не збожеволів, не впав у депресію, а намагаєшся тримати свій психологічний стан у рівновазі, вижити, витримати, допомагати

6 лайков

Шкода, що далеченько. А то б з величезним задоволенням поділилася з тобою підстилкою з сараю) Вже біля сараю свої Карпати) А до городу поки що тачкою ніяк не доїхати.
Дуже дуже хочу тепличку. Ту, що я сама збудувала, на другий рік взимку снігом розламало. На жаль. Потрібно були підпорки по центру ставити.

3 лайка

Ура ! (Мабуть хтось подумає, що збожеволіла) завтра для мене починається весна. Завтра буду сіяти перші рослини на розсаду. Це кореневу селеру Президент F1, та солодку цибулю Ексібішен.
Доречі, на рахунок посівних календарів. Я у цьому році “перерила” їх багато, поки не знайшла потрібного.
Так, що сприятливі дні для перця і баклажана у лютому з 15 по 21. Я особисто буду сіяти 15 та 20. Хто хоче погратися зі смачними помідорами на ранні строки стиглості ( червень) , у ці дні можна їх також посіяти. Але до висадки у відкритий грунт треба буде пересаджувати у великий контейнер , щоб вистачало поживних речовин для зав’язування плодів. Бо на постійне місце томати “переїдуть” вже з плодами на двох кистях.
Основну ж массу помідорів я буду сіяти у березні. Сприятливі дні з 13 по 19 . Я особисто буду сіяти 14 або 18 березня, як буде настрій тоді і буде.
Взагалі треба все робити під “охоту”, щоб з настроєм без примусу. Тоді всерівно, який день чи “луна” у якому знаці. Все буде добре, бо наша позитивна енергія передається рослині і вона з гарним настроєм і великою силою проростання приходить у цей світ. Все буде добре.

8 лайков

Ці грядки, щоб “загорілися”, треба полити кіп’ятком і накрити плівкою на декілька днів.
Та такі гарячі місця не дуже люблять томати. Там багато поживних речовин і помідори будуть “жирувати”, можна не дочекатися плодів. Краще там сіяти огірки. То ще ті ненажери.

3 лайка

Огірки натаких грядках менше кореневими гнилями хворіють і не випадають навесні поки холодно. Пару років так садимо. Спочатку тепло, а потім живлення гарне. А помідор жируватиме, гнатиме ботву. Запашетеся пасинки чухрать

3 лайка

Всім привіт, хто слідкує за темою.

Розсаді помідор, що сіяла 23 січня вже буде 45 днів з моменту появи сходів.
Виглядає наче не погано.
Хоч і під лампами, але світла все одно не вистачає, трохи потягнуті рослини, як тільки у вікно зазирне сонечко, одразу повертають листячко до нього.
Двічі поливала з додаванням монофосфату калію, 1 грам на 1 літр води.

Поки розсада росте, готую теплицю.

Роблю у полікарбонатній теплиці внутрішній купол із плівки, щоб краще зберігати тепло.

А також зробила із мішків з під комбікорму та з плівки «горщики» без дна, заввишки 25 см. Приблизно на 12 літрів. Щоб в них висаджувати томати.
Ґрунт у грядках ще буде холодним у кінці березня ( минулого року був близько 8 •C) , а у горщиках буде більше 10•С

Понаходила старі 20літрові відра, з яких напували колись кіз, вирізала дно, буду в них садити ранні огірки.

5 лайков

Також зробила теплу грядку для огірків у меншій, старенькій теплиці.
Висота загальна 60 см. (20 вглибину, та 40 см борта)

Знизу гілки, рештки кукурудзи, топінамбура, потім шар курячої сухої підстилки із сіна та тирси, земельки пару см, шар курячого посліду свіжого, добряче пролила водою, потім знову шар сіна старого, чорнобривці та інші квіти з бурʼянами з квітника, знов сіно, змочила щедро, знову земелькою притрусила, і ще до верху добавила старої сухої підстилки із сараю. Полила і накрила плівкою.
Для активаціі процесів у кучі, зробила домашній аналог «Байкал» із соку квашеної капусти, наступного дня розвела з теплою водою та полила добряче.

Процес розігріву пішов!

6 березня запустила грядку, учора встромила термометр, вдень було +25 градусів, а сьогодні, 11.03. Зранку температура всередині вже понад 30 градусів.
Отже буду сіяти у стакани насіння огірочків 13-14 березня. Поки огірочкам виповниться 25 днів, думаю і грядка готова буде.

9 лайков

Клас, ще варто б вночі і на світанку поміряти температуру. Розсада виставкова!

4 лайка

Сьогодні як раз не спалося, бо повітряна тривога вночі була… ходила двічі, міряла.

Температура всередині грядки стабільна, 31градус що вночі, що зранку. На поверхні грядки , на плівці +7, а в самій теплиці +1, це ще сонце не зійшло, о 5 ранку,
хоча надворі сьогодні було в нас -3. Зазвичай температура, поки сонце не зійде, майже однакова що на вулиці, що в теплиці.

5 лайков

А я свою розсаду виношу на день в теплицю, якщо сонячний день. З 10 -ї до 17 -ї години гріються і милуються сонцем. Треба вже зробити перевалку баклажанам, ранні помідори пересадила в півлітрові ємності. Ну і огірочки для теплиці треба сіяти.
Сьогодні все сидить в хаті, +2 , хмарно і сніжок.

4 лайка

Учора висадила розсаду у теплицю.

Погода наче сприяє, похмуро буде декілька днів, та тепло, то думаю що гарно адаптується.

Температура грунту у центральній грядці зранку 10 градусів, а у плівкових горщиках +12 , ввечері близько 15 градусів, і це значить що коріння ростиме та засвоюватиме поживні речовини.

Сьогодні вдень похмуро, сонечка нема зовсім, дощить, на вулиці +12 , а в теплиці + 24.
Якщо вночі буде, як прогнозують, +5+7 на вулиці, то в теплиці лише під ранок може бути така температура, і це для помідорів буде нормально.
Минулого року перевірила :slightly_smiling_face:

Адже тимчасовий другий внутрішній купол з плівки додатково зберігає тепло, тому теплиця повільніше охолоджується вночі.

А на випадок нижчих температур маю вітродуйку, яку включатиму на ніч у разі необхідності.

Прогноз погоди на 23.03.2024 додаю для архіву.
Цікаво буде наступні роки порівнювати

3 лайка

Тепла грядка в іншій теплиці щось слабенько гріє, близько 30 градусів трималася тиждень, потім поступово падає. Учора було 24, сьогодні вже 22 градуси всередині в різних місцях на глибині 10-15 см.
Не знаю чи так має бути чи ні, але як у відео на ютубі казали що може бути до +70 градусів… у мене так не працює, може якби підстилка від кізоньок із сараю… памʼятаю коли сідала на підлогу у кіз в сараї, де глибока підстилка всю зиму накопичувалась, то відчувалось що було дуже тепло, на жаль не додумалась тоді перевірити яка там усередині температура.
Може хто міряв заради цікавості? Напишіть будь ласка.

1 лайк