Выпас коз и скота на территориях которые вернулись к нам

Вопрос к украинским козоводам, а есть ли у нас такие, которые вернулись на отвоеванные обратно территории, и там продолжают заниматься козоводством, и если да, главный вопрос следующий: как вы пасете коз/скот там, ведь могут быть заминированные места. И вообще, мой вопрос имеет смысл?

6 лайков

Вопрос имеет смысл. Мы и не уезжали никуда. Но теперь коз не пасу в лесу и около него. Мин хватает. Потому сидели на сене круглый год, или трава скошенная по огородам.

8 лайков

Мы еще на окупированной территории. Хозяева коров ищут семена люцерки и суданки и засеивают пустые участки. В посадках, где раньше коров в черге выпасали, теперь солдаты, люди говорят, что минируют кругом. Коз выпасают в огородах, сено надеюсь удастся заготовить со своих сенокосов. Тем не менее наш батюшка с прихожанами совершают регулярно крестный ход вокруг села, так что возможно это и помогает нам выживать.

12 лайков

Я уявляю, що у вас там робиться.
Якщо у нас, у сусідньому сел, - уже рік не можуть розмінувати.
Отак їдемо дорогою, а навкруги червоні прапорці стоять. Де стежка для проходу є, там огороджено. Де не пройшли сапери - там знак “міни”.
Там тварин не випасають, тільки косять та кормлять. Брат чоловіка так живе уже рік і коли воно скінчиться - не відомо.

13 лайков

В нас також в ліс ходити заборонено. Повно снарядів з пустими ячейками від мін, які по лісі валяються… кажуть що розмінували основні проїзди та проходи, де дозволили ходити та їздити, а все інше розміновувати будуть коли війна скінчиться :disappointed:
Отже в ліс неможна з тваринами, ні за грибами, ні за соком неможна.
Корів пасуть на пасовищі як і раніше по черзі, Кіз тут пасуть також в лише в дозволених місцях.

6 лайков

Ось, свіженьке фото, хлопець що працює в лісництві знайшов, виклав у наш місцевий чат

4 лайка

У нашому селі прямих бойових дій не було,але питання випасу мене й досі бентежить…туди де могли ходити вже не ходимо,тільки поблизу ,нажаль.Мені всеодно страшно,мало що вини там скидали з неба й куди

5 лайков

Це ще зараз трохи видно, бо зелене, а земля ще не заросла травою. А як зазеленіє, то зовсім страшно ходити. А в нас ходили і їздили орки, і літали, то й зовсім страшно.
Ніколи в житті не зрозумію грибників, що в цьому році ризикували життям. І багато хто підірвався, цілими сім’ями машинами на мінах підривалися і гинули, бувало, люди наступали, зрівалося. Дуже мало хто залишається живим. Багато хто каліками. Невже ж настільки нічого їсти, щоб загинути від вибухівки?(

7 лайков

Інна,гриби,то не від того що нема що їсти)Це хвороба,наркоманія ,як кози наприклад)Ми з чоловіком грибники,то я знаю що це таке :joy:Ну в переважній більшості це так.Але в грибні місця які я знаю в Бородянці,Малині-то мене не затягнеш при всій моїй любові до лісу й грибів)Але ж збирали люди й там …це певно думають що з ними такого не трапиться

7 лайков

Неля, і я дуже люблю гриби збирати. Але ж не настільки, щоб загинути.

4 лайка

Що цікаво,що гриби не їм практично взагалі)

1 лайк

В ті місця де були бойові дії і навкруг,навіть після розмінувань я вважаю що років 50 не можна ходити

4 лайка

Какой-то плохой подход. То есть, фактически, до конца жизни? Зачем тогда жить в таких местах, куда нельзя ходить до конца своей жизни. Это странно…

А теперь половина страны такая. Допустим, я не хочу куда-то переезжать. Люблю свой дом.

5 лайков

До мене звернулися на знероження одна місцева пара , і чоловік розповів , що має стадо овець та “бізнес” розмінування овцами Бучанських городів . Люди йому сплачують кошти за загиблих тварин . Прогоняє кожен город чи випас тричі , щоб точно не залишилося жодної міни .

3 лайка

Я уже читала за таку супер ідею від голови спілки вівчарів України ,не пам’ятаю як його там звати ,бо після нашого спілкування я була заблокована,та мої коментарі видалили.Я не супер захисник тварин,та для мене це жахлива ідея,я б судила таких людей.Для розмінувань є інші способи при чому тут тварини

8 лайков

Я впевнена , що господарю овець також жаль своїх тварин , але вже рік пройшов , не встигають люди розмінувати всю землю Київщини , Сумщини та Чернігівщини … а тим більше випаси , чи городи на полі . А люди вже повернулися до своїх домівок - починають знову тримати городи та заводити тварин . Чекати 50 років теж не вихід .

3 лайка

Ви б своїх кіз вигнали на розмінування?

Я напередодні повномасштабного знайшла в лісі міну Першої ! Світової війни. Величезне старе дерево впало та розломилося саме там, де була та міна, десь 40см довжиною. Колись влучила в дерево та так і росло дерево з нею всередині. Потім стало цікаво, тут багато пилорам, чи трапляються погані випадки? Кажуть, доволі часто :slightly_frowning_face: 100 років!

2 лайка

Нога загарбника у нас не ступала, тим не менше - в лісі знайшли нерозірвану авіабомбу 500кг. Мабуть наслідок повітряного бою, що був тут рік тому. Тоді розбився наш літак.
А щодо розмінувань… Мені здається на 100% цього не зробить ніхто і ніколи. За рік-два рослинність так все поглинає, що там не те що шукати, там пройти не можна буде. Це хіба що керовано випалювати весь ліс, закидати площу термоснарядами, і потім висаджувати новий ліс.
А так будуть хащі, буде море зайців та травоїдних, внаслідок цього буде багато хижаків (лисиць, вовків), які в свою чергу не відмовляться поласувати і домашніми тваринками…
Ось такі сумні перспективи.

6 лайков