Товарное козоводство --- какие козы выгодней?

Первые козочки в этом году от Киная для примера (на вскидку): одна из дочек в 7мес весила 43кг, в холке как мама), если и удой он подымет выше, чем у мамки этой козочки, то будет вообще хорошо :smiling_face:

1 лайк

Совершенно верно.

Не проверенных в паре. а проверенных по потомству пар. Т.е. оба производителя имеют потомство, которое прошло оценку.

Для нас еще недоступно, но для коров уже и на Украине подбирают быков по ДНК маркерам.

В АДГА это делают для коз не первый год, каждой козе можно подбрать козла улучшателя по определенным параметрам.

Бросила статью.

4 лайка

Круто, нужно и нам к этому стремиться

2 лайка

а моя дворяночка дає дуже смачне молоко зовсім без козячого запаху, обирала при покупці її саме за цим показником, пожертвувала не правильним вимям і віком.

3 лайка

Странно, цитата выглядит как моя, но такого я не говорила!

2 лайка

може при копіюванні виникла помилка, пригадую я її копіювала з вашого повідомлення, де вона була цитатою

1 лайк

В нас було декілька кіз , коли я була дитиною . В усіх них було смачне молоко , але невисокі надої (3л в середньому ). Думаю почасти і через неправильне харчування .
Звісно ,тоді ніхто не знав ні про підбір цапа і вплив на надої молодняку.
Найгірше те , що і зараз про це мало хто знає і цікавиться.
Більшість тих ,хто тримає кози (1 для молока ) навіть в інтернеті про них не читає , навіть маючи інтернет .
Можливо статті в місцевих газетах змінили б ситуацію .

Добрий день ,ніякі статті не змінять сітуацію ,багато ,хто по селах народженим своїм козлом парує мати та сестру ,потім цап на ковбасу ,коли я їзжу купляю собі цапа за кілометри ,електричка ,потім таксі ,та цап не за 200 грн ,звісно ,а дорожче чим 1,500 грн у місяць ,як на чудо дивилися .Але ми нікому не паруємо ,в нас зараз 17:кіз ,з них 5:ще маленьких .Приблизно такі справи ,звісно в селі у не провірених людей не купляємо вже козенят ,бо своїх думаю хвате :grin:,як всі народять .Треба щоб козеня було від не рідних батьків одне одному .

4 лайка

Цап впливає не тільки на молодняк ,а ще покращує саму козу ,яка від нього кітна .Кожен цап по різному ,це гени ,це лотарея завжди ,тим козівництво цікава справа з сюрпризами .В нас вже є дві кози первачки ,які в нас народилися .

1 лайк

Якраз читаю про цапів .
І думаю . Що його робити ? Де брати того гарного цапа , хіба придбати .
А ще дуже хочеться гарного цапа для мами Августи .
Бо їй 8 років і дає 4 літри смачного молока в середньому . Було б цікаво отримати від неї кізочку покриту хорошим цапом .

3 лайка

Якщо плануєте лишати потомство потрібен свій цап,але дочок своїх він же не зможе спарували .

1 лайк

Хочеться спробувати багато чого .
Життя покаже .
Було б здоров’я і дали б спокій нашій країні .

1 лайк

Перепрошую , а можна детальніше ? Як саме впливає цап на саму козу, тобто , як покращує? Чи я щось не так зрозуміла ?

По моїм спостереженням ,молоко прибавляє коза більше ,або меньше ,був цап в нас так вим’я козі (зв’язки підтягнув),але це залежить ще від самої кози, молодняк звісно теж різний ,якщо козел високий ,то і кози від нього вищі,в нас коза народила ,нажаль вже її немає,дочка вже в 1,5 року вища за свою мати.Звісно цап повинен бути від молочної кози з довгою лактацією 10 місяців,тоді він покращить .

1 лайк

Покращує козенят, які в неї народяться.

3 лайка

Цікаво, а які на вигляд аборигенні кози були на теренах України ?

Ще таке питання .
Для отримання молока, сиру — якої породи цапа краще брати для безпородної кози ?

В кого які думки і досвід з цього питання ?
(дуже цікава тема і чомусь тихо. )

Цього року маму Августи покрили зааненським цапом (про чистоту породи інформації точної нема , але більше 75 % ).
І …як сказала господиня , вже є бажаючі на кізочку .
Роза відразу підскочила в ціні після певних думок вказаних вголос …