Через який час таку бринзу можна їсти?Вона певно дуже солона?Як бути з тим що якщо надібрати голівку з відра ,треба доливати розсіл ?
В загалі то достатньо і декілька годин сухого постолу, приблизно 6 годин на кілограм сиру. Але щоб головки добре втратили вологу та просоліли , то можна і довше, набирає кислотність поки сквашується, а коли пресується та з нього виходить сироватка та ще й сіль проникаючи в сир витісняє вологу, в сирові стають умови вже непридатні до розмноження молочнокислих бактерій, відбувається зупинка наростання кислотності, тому занадто кислим не стане точно
Хоч одразу після посолу.
Їсти можна на будь якому етапі, але смак та структура будуть різні.
У відро наливайте розсілу достатньо, зверху гніт і по розміру відра круг, або тарілка. Взяли одну головку, інші прижали , плавають собі у розсолі далі
Так, ця бринза дуже солона.
У салати кубиками додають, салат не солять.
У випічку таку бринзу додають у суміші із творогом 50 на 50
Поділюсь рецептом лінивих хачапурі.
Спробуйте, супер рецепт, швидко та смачно, в мене розлітаються швидко, рідні обожнюють такі булочки, головне раз два і готово.
Бринзу 500 грам натерти на тертушці, перемішати з творогом, 500 грам, додати два яйця, додати кріп та борошно, трошки соди.
Кількість борошкна невелика, залежить від вологості творогу, але тісто не повинно бути дуже крутим, лише повинна маса ліпитися
Сформувати пиріжки руками змащеними олією, та випікати при 180 близько 20 хвилин.
Дівчата підскажіть, що сталося…
Роблю бринзу на ферменті Мейто. На 5 літрів молока, беру на кінчику ножа ферменту, розводжу в кипяченій, охолодженій воді і потім додаю в підігріте, до 32 градусів молоко.
По традиції чекаю згусток (загалом 40-120 хв), розрізаю згусток, даю постояти, потім перемішую обережно шумовкою, надбираю сировотки і солю сирне зерно в залишку сировотки.
Так от, роблю не вперше, бринза завжди виходила шикарна, а останні три рази (період від 10 до 23 вересня) вона наче скисає, не наче, а кисловата. Вчора робира, сьогодні розрізаю, а в ній по розрізу на усій площі маленькі цяточки, нібити повітря. Короче я вже викинула 3 партії бринзи.
Що може бути не знаю.
Кози свої. Маститу немає.
До 10 вересня бринза виходила, після - ні.
Молоко не пастеризую.
Температура на кухні коливається від 20 до 22 градусів.
Після того, як 2 рази переверну головку сиру в формі, ставлю на стікання сировотки в холодильник. (Навіть там скисає. Мені здається, що вона скисає ще на процесі формування головки в формі. Бо сирне зерно коли закладаю смачне, вершкове і сировотка добра, а потім швидко кисне)
Може спробувати пастеризувати молоко і додавати в нього хлористий кальцій?
Лиш підскажіть пропорцію на 5 л молока (роблю малини партіями).
.
Доречі, Белпери виходять. Робила вже 2 рази за цей період, перед останню партію куштувала - шикарна. А бринза кисне.
Может фермент другой партии?
А может проверить температуру в холодильнике?
У меня как-то вздулась брынза, когда оставила формы на ночь на кухне, а тогда была жара.
Той самий фермент.
Він в упаковці на 100 літрів.
Я кожен раз його відкривала, брала потрібну к-сть і знову щільно запаковувала.
.
А температура, навіть нижча ніж раніше.
Я в серпні при 25-28 градусах робила і цудово все було, а ці 2 -тижні при 20-22 градусах, похолодало.
.
Може бути, що в сухий фермент повітря попало чи ще щось лишнє? Запаковую і зберігаю його в холодильнику на дверці.
Мейто( сухе) зберігаю в морозилці, а от розбавлене в воді добре стоїть в холодильнику. Колись залишки простояли рік. Раді цікавості попробувала зробити з нього сир в новому сезоні - нормально. Я робила раніше рідке мейто в 200 мл баночці з-під горчиці - пачка Мейто на баночку. Потім Мейто наливала в ложку, на 7,5 л молока 1 столову ложку Мейто ( 15 мл), на 5 л - 1 десертна ложка 10 мл.
Дякую за пораду🙏
Спробую так теж зробити.
Якраз замовила свіжий фермент.
А навіщо пресувати у холодильнику?якщо температура нища, за потрібну у приміщенні, волога з сиру погано виділяється.
Яке зберігання молока?- можливо скоріше набирає кислотності
Якими заквасками, може газообр. закваска+ молоко набане кислотності давати пупирчасту текстуру
Вимішування як проходить?
Якщо зерно крупненьке+ погане вимішування+ прес у холодильнику, то може маєте той результат
Чому так довго чекаєте на згусток 40-120 хв? Кожного дня різне молоко по складу, кожного дня по різному становиться сгусток, може і через 15 хв готов, а десь і в 30 хв треба різать
Можливо піднялась кислотність молока.
Зараз багато овочів та фруктів. Можливо у кіз закислився рубець. Ви їм соду даєте, або буфер ? Подумайте, може щось у раціоні змінилося.
На стан молока впливає все, навіть банальна охота у кіз. Якщо хочете отримати стабільний результат то молоко термалізуйте - нагрів до 65*. При цьому хлористий не треба додавати.
А ще мейто зробіть з сіллю і все буде працювать якщо не від годівлі проблема.
Может быть, что и в воздухе что-то летало, какие-то микробы, бактерии…Ну, и все те факторы, что выше форумчане перечислили.
Ну пресується бринза після того, як вийде сироватка вся.
Ставлю в холодильник потім щоб залишкова волога вийшла. Бринзу любимо цупку.
Згусток 30-120 якраз з розрахунку, що сьогодні може за 30 хв дійти, а завтра треба на формування вже 50хв.
Бринза без закваски, лише на ферменті.
.
У своєму випадку я дійшла висновку, що зіпсувався фермент. Тримала сухий фермен на дверці холодильника, запотувала щільно і зажимала прищепкою.
.
Думаю за порадою форумчанки, дати козам соди і зберігати не сухий фермент, а проведений в воді.
Ні. Соду не даю. Навіть не давала ніколи.
Можете підказати, як давати? Просто поставити щоб нализалися досхочу?
Сода, як і сіль, повинна бути у постійному доступі. Кози коли хочуть тоді її і лижуть.
Насипте соду у якусь посудину і нехай стоїть. Кози спершу можуть не звертати на неї увагу, але згодом зрозуміють для чого вона їм і будуть вживаз по-потребі.
Дякую за пораду☺️
Давала козам, то поки-що лизала лиш одна з кіз.
А хіба не закваски в морозильці потрібно хранити?! Мейто ж не можна
Так закваски в морозільніку зберігать а от мейто сухе в морозільніку не зберігать так рекомендують ,
але у кожного свої забаганки.
Мейто взагалі не розраховане на зберігання відкритим. По суті це висушена витяжка з водостей. І от уявіть як поведе себе порошок в холодильнику, де плюсова температура і є вологість. Потихеньку буде псуватись, а от чи втратить властивість робити кальє - це питання. Можливо в нього добавляють якісь добавки від псування.
Офіційної інфи по збереженню відкритого порошку не буде, а все інше це просто досвід.