Я похвастаться хочу, уже купила семена гибридных подвоев . Уже руки чешутся попробовать. А сама себе говорю :"Торжествуй, ещё наработаешся ".
Зараз ще холодно і темно. Потрібна досвітка
Я, почитав эту тему, тоже загорелась прививками) Но сначала решила “набить руку”. Поэтому в этом году буду прививать на свою мускатную тыкву (её семян у меня много). Посеяла огурцы, арбузы и дыни на привои и тыкву на подвои. Только ошиблась в сроках, и подвой посеяла аж на 10 дней после привоя. Итог: привои перерастают, а подвой только даёт настоящий листок. Зато по толщине уже одинаковые. В общем, скоро прививать) Посмотрим, что из этого выйдет)
Я теж на днях буду прививати.
Подвої маю двух видів, хочу спробувати який кращій.
Зі строками висіву вгадала ( випадково). Спочатку посіяла культури які буду прививати ( огірок диня, кавун), коли вони почали сходити висяяла рослинну на яку буду прививати ( у мене два гібридні підвої).
На даному часі товщина і вік підходящий для прививки. Але часу трохи не вистачає.
Фото будуть.
Я сегодня прививки провела. Пока поставила в тенёк, чтобы солнцем не прижгло. Вроде чувствуют себя неплохо. Посмотрим, как прирастут)
Буду ждать отчета) Я в этом году только потренироваться хотела, прививала на тыкву. А вот на следующий год буду присматривать подвой.
В цьому році, не дивлячись на всі перепони і складності, я таки вирощую бахчу на підвоях.
Пока все гаразд, що дає надію.
Рослин небагато, але увагу отримають усі.
Прививала на різні підвої, хочу зробити висновків, які кращі. Втрат немає, все іде за планом.
Через пару днів зніму зажими, а там і на висадку. Місце чекає на жителів, а я - на урожай.
Красота! Такие все ровные! Пусть растут крепкими и радуют урожаем!
P.S. У меня зажимов нет, я просто обвязывала место прививки фум-лентой. Потерь мало - 1 огурец, и 2 арбуза. Говорят, самые привередливые - дыни, а вот они как раз без потерь. По крайней мере, пока что… Посмотрим , что там дальше будет. Огурец, кстати, погиб по моей вине - полила после посадки слишком много - загнил вместе с подвоем…
Цікавий факт про китайські підвої, ті якими я користуюсь.
Коли я робила прививку, по видаляла на підвоях точку поста. Ну, як точку, це дрібно сказано - цілий пагінчик з листочком. І за звичкою, кинула його у горщик куди згодом висадила привиті рослини. Воно ж перегниє, поскільки я все присипаю грунтом.
Сьогодні, через тиждень після висадки, цей пагін зійшов. Уявляєте, підняв весь грунт і зійшов, неначе він тут господар.
Я його відірвала, але на мою думку, воно знову зійде. Однім словом - живуче, як народ який їх створив.
Переростають мої привиті рослинки. Дві ночі тому, ще був приморозок на грунті. Да такий, що навіть овес підмерз. Чекаю суботнє похолодання і після нього висаджую теплолюбиві у грунт. Уже зачекалися всі теплої погоди.
Що хочу сказати, якщо будете робити прививку, то шкірку на язичку треба ретельно зачистити. Її наявність не дає прививкі гарно зростися. Так трапилось на деяких рослинах у мене. Але для кращої міцності я обматала проблемні зони срейчплівкою. Вона гарно тримає і розтягується, коли рослина потовщується в процесі росту.
Що, ще. Коли робимо прививку і рослини деякі в’януть, їх треба накрити кульком, для зберігання вологості. Це дає шанс вижити всім без виключення, навіть якщо ваші прививки були не ідеальні.
Найпримхливішими з усіх рослин виявились огірки. Майже кожний ховався до кулька, але це мабуть особливість вологолюбисої рослини.
Вихід прижитих рослин на чуже коріння 100%.
Але цей рік був єкстрімально-єксперементальним. Далі буде ( я дуже на це надіюсь).
7липня на календарі.
Усі рослини висаджені, та для страховки посіяні до теплиці ( старим методом)
Після висадки розсади у відкритий грунт, рослини тормознули і розвивалися повільно. Мабуть сказувалися холодні травневі ночі. Бо посіяні у теплиці догнали своїх привитих родичів.
На сьогоднішній день потужність рослин однакова, але на динях плодів у теплиці бальше ніж надворі. А от кавуни в’яжуться краще на вулиці, їх багато, тай рослини дуже потужні.
Сьогодні дуже похолодало, на ніч обіцяють +14. Побачимо, як поведуть себе рослини.
Експеримент триває.
Какая у вас красота спеет! А у меня из прививок остались только огурцы. Арбузы и дыни погибли (мороз), я в это время в больницу попала, а мужу было совсем не до них. Сеяла новые, а они только зацветают…
Теперь буду на следующий год пробовать.
Ось і зима.
Можна підвести підсумки мого експерименту.
З усіх привитих рослин найбільше мені сподобались огірки.
Рослини росли потужними і дали відмінний урожай до осені. На одному суцвітті утворювалось по два-три огірочка і всі мали товарний вигляд.
Огірки тепер буду вирощувати ТІЛЬКИ на підвоях.
Кавунів було теж дуже багато, але мені не сподобався їх смак. Та можливо у тому винні погодні умови і велика кількість опадів.
Треба спробувати у наступному році, може щось зміниться, або я стану менш вибаглива. Правда кажучи - козам ягоди смакували і на привоях. Головне, що їх було багато.
Дині. Ось їх я більше щепити не буду. Вони найкращі у теплиці на своєму корінні. І без усіляких морок.
Такій висновок цього складного року.
Далі буде.
Надходить пора для висіву підвоїв та привоїв. До мене почастішали дзвінки з питаннями : що та коли робити ? Поскільки більше ніхто не хоче бути наставником у цій темі, то продовжимо вчитися та “набивати гулі” разом з бажаючими.
Хочу попередити, що я проживаю на заході Київської області. Тому ваш регіон, можливо, вже трохі запізнюється зі строком, якщо ви орієнтуєтеся на мої дії. Але, краще пізніше ніж ніколи.
Першим висіваємо на розсаду привой - огірок, диню, кавун .
У цьому році дуже несприятливі дні для цього дійства. Бо треба сіяти уже зараз, а погода з місяцем цьому не сприяють. Якщо ви враховуєте фази місячного циклу.
Я не хочу довго вдаватися у подробиці, скажу тільки, що є невелика шпаринка, яка не повинна надати негативу нашій розсаді і її росту. Найкращим часом з урахуванням усіх за і проти - є вівторок 4 квітня, після 12 до 24 години. Можете з мене сміятися і вважати забубонною, але сіяти я буду саме завтра. І кажу про це тим, хто у мене запитує про час висіву. Інші йдіть собі стороною і не коментуйте.
Час висіву підвою буде тоді коли наші привої зійдуть. Бо рослинка корінь якої ми будемо експлуатувати, має більш потужний вигляд, а коли буде робитися прививка привой і підвой повинні мати однакову товщину. Якщо ви, як і я будете використовувати “прививку язичком”. Ця методика має найкращі показники зростання.
Трохі пізніше проаналізую строк висіву підвою. Ще час є.
Усім гарного настрою.
А я в цьому році вирішила заморочитися просто з розсадою. Не дуже мені до душі було те, що змінився смак ягод на гірше.
А можна тобі замовити огірків на подвої з десяток, щоб придбати в травні. А також перців та томатів по пару десятків. Хочеться в кінці травня -червні посадити в грунт. І думаю, краще ніж і тебе не знайду ніде ).
Не думаю, що в цьому році зможемо посадити город. Вода луже висока, трактор не в’їде. Але декілька високих грядочок вручну зробити зможемо.
Огірки дуже смачні.
Ті рослини, які були привиті почали плодоносити раніше, плодоносили довго ( навіть коли ті, що були на своєму корені - зсохли), та й у одному вузлі було по три чотири огірочка однакового розміру.
А кавуни хочу ще перевірити. Можливо я сама винна у погіршенні смаку ягід. Бо, всього жаль, от і висадила разом з привитими рослинами кавунів рослину підвоя. А кущ виявився агресором, дав дуже багато квітів та плодів, але насіння у ньому було пусте.
От і думаю тепер, чи не запилив Японський Кедр (назва підвою) кавуни?
Це питання я піднімала на деяких ресурсах, але відповіді не отримала.
І саме головне, що мене спонукає на повторний експерт - майже усі рідкісні різновиди кавунів ( жовтокорі, безнасіневі, порціонні, з жовтою м’якоттю) вирощують малі господарства на привитих рослинах. Навіть на півдні України. Бо цей метод дозволяє подвоїти вихід продукції.
От і постає питання, на яке я шукаю відповідь : Чи впливає привой на смак ягід кавуна ? Чи це, як з молоком кози - відчувають обрані,та кричать на всю країну.
Слухай, так безнасінневі завжди потребують рослину для запилення. Тільки вчора це читала десь.
Да, потребують. Але це повинен бути кавун, а не гарбуз. І бажано кавун з забарвленням шкірки іншого кольору. Наприклад : безнасіневий смугастий, опилювач - чорнокорий або жовтокорий.
А у мене опилювач був гарбуз ( рос. тыква), от він і міг вплинути на смак. Мені так здається, а там побачимо, коли дозріють. Я у цьому році навіть підвой змінила . Буду експериментувати далі. Якщо не сподобався - кози будуть раді смаколикам
Для тих, хто “грається” з розсадою, нагадую, - якщо у вас зійшли огірки, кавуни чи дині більше ніж на 50%, можна висівати привої ( Легенарія, Кобальт F1, або інш.).
Сприятливі дні для цього дійства - 12, 13 квітня.
Далі 17 квітня, але по цій даті є уточнення : Місяць у Рибах, а це значить, що рослини висіяні у цей день будуть гарно рости, плодоносити. Будуть дуже соковитими, але погано зберігатимуться. Тобто, як і риба швидко псуються. В цей час гарно сіяти все для кавунів, дині. При умові, що вони не йтимуть на зберігання, або соління. А ось з посівом для огірка, я б утрималась. Огірки ми солимо і консервуємо , не бажано їх мати м’якими у банці. Знаєте, інколи не вдаються огірки, чомусь м’які,та інколи і слизькі. Ми не розуміємо, що сталося. А просто не втой час рослина висівалася, або консервувалася - на неї мали вплив зовнішні природні фактори.
І пам’ятайте одне правило - не поспішайте з висівом підвоя. Це потужна рослина, вдвічі більша за огірки, кавуни чи дині. Для того, щоб привити їх, потрібні однакові по товщині рослини. Поки підвой буде сходити - привой набиратиме товщину стебла.
Вдалого всім результату.
Грудень. Початок зими.
Можна підвести підсумки роботи за минулий сезон, зробити висновки та мріяти про майбутнє. Мріяти… бо не знаємо чи настане завтра, а я мрію про літо та кавуни.
І так : бахча 2023р.
Літо цього року було дуже вдале для " родичів гарбузових". Все вродило гарно, рясно, смачно.
Цей сезон показав мої помилки і не вірні попередні висновки.
Тепер я точно знаю, що підвой не впливає на смак привою. Тобто коріння гібридного підвою Кобальт дає гарні результати огіркам, дині та кавунам. Не впливає на їх смакові якості.
А тепер окремо про кожну.
Огірки на Кобальті, мають потужний ріст і дуже рясне плодоношення. У пазусі одночасно розвивається від одного до чотирьох плодів однакового розміру. Врожайність збільшується в три рази. Плодоношення тривале, з травня до вересня.
Дині на Кобальті розвиваються добре, навіть на низинних ділянках. Плодів у цьому році було не багато, особливість цього сезону. Бо контрольні насадження дитині в теплиці, на власному корені, теж не дали великої кількості плодів. Але дозріли всі, мали неперевершений смак та залишалися здоровими до кінця сезону. Хоча у теплиці дині дозріли не всі.
А тепер саме велике відкриття сезону - кавуни.
Таких кавунів я ще не бачила у нашій місцевості. Потужні, великих розмірів, а кількість просто вражає.
Для контролю були посаджені кавуни в теплицю на власному корені. Бо у відкритому грунті у мене кавуни хворіють на фузаріозне в’янення, і лікування з профілактикою не дають результати.
Результати порівняння просто вражають. На привої урожайність збільшується у 14 разів. І це я тільки порахувала кількість не враховуючи вагу. А вага кавунів на привитому корені була від 4 до 20 кг. І це на одній рослині.
Подивіться самі, такі кавуни ростуть тільки на півдні та на привитому корені.
І головне.
Виявляється, що навіть у місцевості де люди не готові купувати натуральне козине молоко. Бо воно, обо ФУ!..або ДОРОГО, з радістю викладають 600грн. за кавуни. І охочих дуже багато, що мене здивувало. Так, що у наступному сезоні, я знову садитиму кавуни та дині. І площа буде набагато більшою. Нехай їдять люди на здоров’я. І мені буде повернення затрат на насіння та грунт для розсади, який я вже замовила.
Дасть Бог доживемо.