Оленька, добрый вечер!
Огромная благодарность за опыт и впечатления о сортах. Тема интересная! А можно, немного дополнительных вопросов?
Вот, если планируется итоговый урожай где-то стандартных сеток четыре, сколько семян нужно?
А при пересадке перо обрезать? ( где-то может и писалось, но видимо я не досмотрела…)
А расскажете, когда в этом году сеять будете? Очень хочется тоже попробовать. Мы тоже из семян выращиваем, но прямым севом, хочется оптимизировать процесс.
Сердечно благодарю!
Добрий вечір, Оля. В минулому році сіяла цибулю на розсаду 28.02. Трохи рано, буду сіяти в березні, після 10-го. Насіння “Сонячний березень”, там 300 насіннин у пакетику, подивись у них на сайті. Але у нас один сорт не зійшов, тільки ОДНА рослинка, виросла гарна. Я тут вище писала про цибулю, глянь. Частину насіння сіяла просто в грунт, виросла якраз така, що на двох до обіднього сала . При пересадці перо не обрізала, трошки коріння, якщо було дуже довге. Підживлювала регулярно курячим настоєм, так як посажена цибуля була на участку сусідки, а там не дуже удобрено. Сіяла після суданки (23р). Насіння недороге, пізньої хочу взяти 2 пачечки, а ранню, вона довго не зберігається, одну. Ранню цибулю ми багато поїли ще молодою, ну дуже вона смачна.
Оля, я люблю дивитися відео на Ютуб “Наша дача” Валерій Кузюбердин. От саму подачу вирощування, не сорти-гібриди, а от і до.
Кажуть, що з одного кг голладської цибульки виросте 30 кг цибулі! Вірю, у нас в 24 так і було, цибулини просто здоровенні, але мені тверді і гіркі. А своя, домашня тиканка , буває що теж здоровенна, але смачна, не така пекуча. Ми любителі цибулі , споживаємо багато, то ж і садимо багато і різної. На сторінці є фото цибулі Ексібішен, ото так і сажу тепер всю, що з розсади. 2941 - там фото цибулі
У мене правда не питали, але теж кортить вставити своїх " п’ять копійок". Бо маю величезний досвід у вирощені цибулі з насіння.
А , при висадці розсади у відкритий грунт, листя підрізаю. Залишаючи сантиметрів до п’яти . Так іде менше випаровування , бо коріння травмоване. Бо я не сію у окремі касети по одній бубці. А густенико у невеликі контейнери. Коли висаджуючи розсаду корінці підриваються - не жалкую, бо вони дуже швидко відновлюються. Можливо, якби зберігала усе коріння , то були б цибулини по два кіла, як у Італії. Але і до кілограма кожна - дуже не погано.
Олю, а чому вирішили сіяти пізніше ?
Бо я теж сію у лютому, навіть до двадцятого і пізніше не хочеться.
Може є якісь думки ? Поділіться ?
Сніжана, тому що темно. І раніше кінця квітня на поле не піде. Це у кращому випадку. А, бувало, що і після 10 травня висаджувала. У нас така місцина, що все сонце наше і всі морози наші. 40-50 днів розсаді вистачить. Що мала переростати в розсаді, то краще я догляну її на грядці.
З помідорами теж не спішитиму. Вже два роки підмерзають. В 23-му примерзли, в 24-му наносилася з тим укриттям досхочу. На помідорах був цвіт, товсті, гарні. А як прихололи на городі, то і 1-2 гроночки плодів пропали. Свою розсаду у стаканчиках давала сестрі, сусіднє село і живуть на горі. То поки мої приморожені -прихолонувші ожили і зацвіли, то у неї вже були плоди. А довго тримати розсаду в великих ємностях у нас немає змоги.
І теплицю перекрити треба. А рук нема. Вірніше, ніг нема, бо у чоловіка великі проблеми. Все встигне і всього вистачить, якщо будемо садить.
Я теж саджу теплолюбиві в останні дні травня. Були й морози 5червня - прийшлося вкривати. Теж така морока, як у вас.
Але цибуля не підмерзає. Було, правда, одного року що зверху підмерзла, але мороз того року був -10. Такі морози рідко. І в тому році -8*С витримала цибуля. Сад весь змерз, а цибуля ні.
Сьогодні мені дочка накупила насіння італійської цибулі! Будемо садить! Каже - я у магазині консультантом була, розказувала про цибулю, а продавчиня казала, щоб приходила ще, буде більший виторг.
Кажу дочці : - тобі треба було агрономом бути, ти рослинки любиш, читаєш про них. А вона - ні, це я люблю тобі купувати і вирощене їсти! Отак!
Окотилася сьогодні наша Мілка,строго ранком на 147 день. Трійня, шашлик і дві кізочки, одна чорно-коричнева, велика, і маленька коротковушка . Всі різні. Сьогодні вперше не важила і не фоткала, тут хоч би себе обійти і діткам дать толк. Спасибі Мілці що все справилась без заморочок. А у нас такий грип, що ще з 6 березня лежимо, кашляємо. Ну це хто скільки влежить, але вже без обмороків і то добре.
Сьогодні ще і люцерну з ячменем сусід нам посіяв, спасибі людині велике. Хвороба відступить, а сіяти треба. Добра всім!
Одужуйте швидше.
Так рано сієте, хіба вже в город можна заїхати? У нас ще морози до -5-7 на наступному тижні будуть.
Вітаю вас з поповненням. На сир та на масло.
Вітаю з поповненням, здоров’я всім ,одужуйте
Оля, выздоравливайте поскорее! И с пополнением!
Олічка Божої благодаті, бажаю швидкого одужання, весняного настрою, дай Бог вам всього найкращого ,щоб у господарстві все ладилось на все вистачало рук і здоров’я щоб з новою силою прийшло відновлення і благополуччя.
Вітаю з поповненням,щоб вистачало молочка всім козеняткам і ще лишалось господині на сир і на маселко ,
саме головне це здоров’я а там тільки справляйсь.
Інна, у нас люди вже моркву-цибулю посіяли, суша страшна. На городі просто попіл, така земля. Після осінньої оранки немає жодної грудочки, як на решето пересіяне все. Вологу закривають давно, а вже і переробляють городи під посадку.
Вчора ввечері, 13.03.25 в 21.30 гриміло і блискало, був дощ 3-5 хвилин. І за те спасибі.
У нас перецвіли підсніжники, цвітуть проліски синенькі, крокуси, пушкінія.