Дякую, Іра, за відповідь. Все-таки, значить, одну не варто…
У меня два года назад купили козочку, взросленькую уже. Я тоже переживала - как она одна будет, ведь родилась и выросла стаде. И ничего! Так и живет одна у них, и доится прекрасно, и не кричит, просто везде за хозяйкой ходит, когда есть возможность. Хозяйка частенько звонит, очень довольна ею. Но две (три,… десять…) лучше , все-таки коза стадное животное
Згідна. Але мені і на одну складно наважитись, такий я тугодум і боягуз. А тут ще й 2+.
Це гарний варіант, я чогось зовсім про таке не подумала. Малявці ж молочко потрібне.
Конечно, ве зависит от желания, возможностей и потребностей - а вариантов море - пару маленьких, маму с козлятами, одну дойную или котную, ну или несколько из одного стада
Таня, бояться не надо! Большой разницы в уходе, одна или две - вы точно не заметите. По месту для содержания - тоже.
Вполне можно взять маму с козочкой. Но да, до 3 месяцев точно надо поить молочком. Я и дольше выпаиваю.
Це мене не лякає, молочка не шкода .Я через те двох і не дуже хочу, бо живу сама, то мені і від одної молочка забагато буде.Ну
з Бровком поможуть. Лякають більше хвороби і окоти.
Танюша! Двух точно много не будет, поверьте! Когда научитесь делать сметану, творог, сыры и масло! Масла совсем много не бывает, морозилку забили и красота! Покупное масло сейчас и стоит немало, и есть его невозможно. Натурального там ничего нет.
Мабуть, Ви праві. Я мислю зовсім не по-козоводські.Те, що кози в запуск ходять, не враховую.
А якщо і в Австрії не вигідно тримати корів ( в них же є дотації, так?), то де ж корів тримають хоча б на виробництво того порошка, з якого роблять магазинне молоко?
У нас , поки була одна, орала на все село.
Ну, якщо забагато - то є сусіди. Ви самі здивуєтесь, звідки вони дізнаються і стають потім клієнтами. Інколи ми залишалися зовсім без молока, бо діти все молоко забрали-випили, сир забрали, сусідам продали і… все!
[quote=“Lyudmila_Mihaylova, post:210, topic:31963, full:true”]
А якщо і в Австрії не вигідно тримати корів ( в них же є дотації, так?)
[/quote
Дотації отримують в основному великі ферми. Моїм знайомим треба перебудувати всю ферму повністю, щоб вона відповідала євростандартам, тоді щось можна отримати.В малому бізнесі держава не зацікавлена.Висувається за багато вимог, які дрібні ферми не можуть виконати.Скажімо, сертифікація кормів( завжди їли ту люцерку, а тепер великі концерни не приймуть молоко, бо такої рослини нема в державному реєстрі)
Зараз мені здається, що я б нікому не продала б. Але це ,мабуть, пройде)
Якщо сусіди нормальні і їм треба по медпоказниках , то підете на зустріч. Я вже так вважаю.
В цьому випадку, звичайно.Всі ж ми люди)
Дякую, Валя!То Ви трішки неправильно зрозуміли, питання у Сніжани @snezka були .
Таня, у нас дві кози і молока НІКОЛИ багато не буває. Як почнете робити сир, то вже того молока завжди мало. Отут побачила такий, а там показали інший, а ТА хвалилася ще якимсь. То біда, давай молоко і про запуск не думай - це так козам кажуть. І правильно дівчата кажуть - що одна, що дві, мала різниця в обслуговуванні. А в молочці -ого яка різниця. І сиру багато не буває, бо сир - то валютні резерви, як каже Таня Броварчанка (Созідора).
А орхідеї у вас класні. Квіти величезні! У мене одній уже 12 років. З іншої є свої дві дєтки, вже і цвітоноси дали. Ще одна, міні , теж дєтку дала, але молоденька ще не цвіла… Про це можна багато говорити.
Оля, дякую!Я рада, що зустріла ще одну орхідеєманку)
А щодо сирів, то мені здається, що до них ще так далеко, як до неба). Поки що хоча б до кави і на кашку молочко було.