Девочки, обещала показать…
Сыру 33☝️ месяца созрева, режется не туго( как годовалый или 1,5 годовалый), кристаллы кальция хрустящие, насыщенейший вкус…и шо я вам рассказываю)- это пушка- бомба! Стоит ли так долго зреть сыр- ДА!ДА!
Наташ, а вага головки яка? Мабуть велика. Бо навіть 2 кг буде дуже твердим.
За период созревания сыр потерял в весе 860 грамм.Первоначальный вес головы был 5,150. Активно начал терять в весе в первые 12 месяцев. он не пластичный, и не камень, можно ножом отрезать необходимый по весу сегмент.
Но наверняка у вас нужная влажность в холодильнике/камере.
Иннусь, обычный витринный влажность 80-85%.
Если влажность 75% и ниже, тогда сыр как камень, просто сохнет, ножом не разрежешь
Ну так я об этом и говорю. А как влажность поддерживаете? Испаритель, или еще что?
Самодельный испаритель
наш сир- Спокуса, спокусишся на один шматочок, закохаєшся до нестями)
Густий йогурт з малиновим вареннячком- улюблений смаколик у моїх дітей😋
Але впевнено і без змін манна каша займає перше місце

Напишу у себе на сторіночці…
Хочу придбати джерсей корівку, бажано поблизу нас- Харківська, Полтавська , Дніпропетровська обл. Дівчата, може хтось продає ,із знайомих - буду кохати , лілеяти годівницю.поспіху не маю, якща до душі зійдуця дві “зіроньки”, буде щастя обом)
Можливі +/-дальші області
козо-бебі-бум багатьом допомагає , морально відпочити, відволіктися…багацько " ізранених душ" приїжджає, пограються з козомалечею, нагодують з пляшечки, обцемають…та про що я вам пишу, всі ми козоводи забуваєм про незгоди, коли жмакаєм маленьких непосидючих козявок)
Невеличкий фотозвіт:
Наташа,захоплююсь вами завжди!
Зараз у багатьох депресія і важко щось робити,і щоб не заставляв себе робити - все ніяк!
І я тут не вийняток.
Але ж подивишся на вас - які ви молодці що продовжуєте жити і руки не опустили!
Це якраз той випадок,коли подивишся на людину і замість заздрості хочеш надихнутися нею,підскочити і швидко бігти щось робити!
Ви молодці!
Я вже побігла робити!
Дякую, за теплі, душевні слова!
Бывает и у нас руки опускаются, хочется всё пустить на самотёк, но какой то червячок внутри шепчет: ах ты ж падлюка така, расслабилась, всем тяжко, иди делай, трудись, что посееш ,то й пожмешь…
Главное сейчас не буди зломленим, вистояти.
Тоді ви справжні українці і патріоти,бо тільки українець в таких нереальних умовах може і хліб пекти,і сир робити ,і ще й армії допомагати!
Наталя, доброго дня. Дивлюся, у вас у сховищі немало отаких шедеврів з пліснявою. А попит на них є? Вони ж не так довго зберігаються, як тверді.
Мало хто в нас поціновувачі пліснявого сиру, або з митою шкіркою.
Попит є, не великий, але! Ми привчаємо людей цінувати сир із цвіллю, не цуратися не жахатися, а смакувати правильно, з правильно підібраними напоями, додавати у страви.
Вже більше року ми супроводжуємо дигустацію вин, самі стали міні самелье , та можем до пляшки улюбленого вина підібрати сир.( Міцна та ароматна кава, запашний трав’яний чай, тощо)
Головне те , що я обожнюю працювати з сиром з пліснявою біла, блакитна, зелена, червона…відчуваю себе , не знаю, мабуть художніком, у тебе у руцях є все і “пензлик” і " палітра", і “холст” і “фарба”, малюй! Виражай свій душевний стан…
Багато хто повертається із за кордону, багато чого “неординарного” смакували,замислитися є над чим …нам сироварам…дівчата, творіть і витворяйте! Попит буде.
А про те що вони за строком маложивучі, знайшла вихід, як надати нове життя такому сиру .
На козячому молоці в цьому році я не зупинилась, близько 1,5-2 т молока коров’ ячого переробляємо щомісяця, плани вже є на цей рік, дуже високі бар’єри вистроїла для себе, перестрибну- перейду на новий рівень, ні…тоді піду на курси по сироварінню),працюєм.
Ну посмішила, ага) Сама організовуй курси)
Инна, не поверишь, многое, не могу “по умному” объяснить, но знаю как делать…свои курсы- лёд тронулся), пока для узкого круга.
пришол - приехал ко мне на сыроварню, сварили сыр, (посолка, аффинаж посмотрели, запомнили теорию, записали , забрали заготовку сырную и дома растим сыр ),мне проще методом тыка объяснить как делать.
Наташа, ваши сыры просто шедевры, и то как вы идёте по “сырной дороге” очень вдохновляет:sunflower:
Желаю, чтоб у вас не было недосягаемых вершин, и всё творилось с лёгкостью, тем более вы это дело любите