У цьому році уже пізно, але будуть ще багато років . Так що наступного року, для тих у кого не виходить вирощування жимолості, і для тебе теж, посаджу черенки. Але отримаєте їх тільки через рік. Так, що чекати не довго, скільки там того року, колили по-переду ціле життя.
Слава Україні !
Кому там дууже хочеться, то ніби в Сонце-Сад продавали, Читала, але не купила. А треба. Головне, це придумати де посадить. Сараз у дворі фаворитом ожина, уже спіне, велика і смачна. В цьому році два нових кущі уродило, будемо пробувать.
Тільки купуючи пам’ятайте - брати потрібно малу рослину, не старше двух років. Ця жимолость добре приймається і швидко вступає у плодоношення. Краще брати дві, різного строку дозрівання ( там правда неділя різниця стиглості ягід), але вони не родичі і будуть краще запилювати один одного.
Гарного врожаю.
Сьогодні сходила подивилася, одне щось залишилось, см на 30 з двома листочками. Із трьох рослин.
Там продають рослини в горщиках, є різні сорти. Сьогодні дивилася їхній сайт.
Я купувала жимолость минулої осені у горщиках у «Батькив сад» три сорта, по два кущі кожного. Не дорого! Саджанці були дворічні з гарною кореневою. В цьому році вже були ягідки, по два десятки на кущі. Донька казала що дуже смачні ягідки.
Девочки, и я у Вашу компанию. Первый раз попробовала жимолость в этом году. Муж купил в АТБ маленькую коробочку.
У фейсбуке есть целая группа поповоду жимолости.
Хочу несколько сортов посадить на пробу осенью.
всегда думала, что жимолость бестолковая ягода… то горчит, то осыпается, то просто нет ее (у родителей так) но может, они просто “не умеют ее готовить”… хм… надо попробовать посадить
Є два різновиди жимолості: їстівна і декоративна. Їстівна темно синя, декоративна червона. Може в них остання була
Кума і виписувала і купувала на виставках. Росте у неї декілька сортів. В результаті спіє у нас на Харківщині одночасно з ранньою клубнікою. І звісно програє по смаку. Думаю що ця ягода для більш сурового клімату, де не таке різномаїття ягід. Хіба для колекції, або по необхідності для аллергіків - вона гіпоаллергенна.
При покупці треба вибирати парами по опиленню.
Давно я не заходила на свою сторінку. Життя - суцільний біг.
Спочатку я з переляку всього насіяла-насадила - багато. Потім я то все із чоловіком ообробляла.
Зараз вже і понад місяць переробляю врожай.
Із того моменту , як пішла перша зелень та перші коренеплоди та інше - в супермаркеті не купую нічого, окрім солі, цукру, хліба, овсянки і гречки (дитині)
Козам сіна виростили і заготовили. Зернових чоловік також із фанатизмом виростив для них.
Соломою для мульчування рослин - запасів, хоч греблю гати.
Вчора нарешті перестало лити, і чоловік приготував ділянку під посів озимої цибулі Екстра Ерлі Голд . (Запізнення у висіві із за дощів на 2-3 неділі)…
В подружки взяла на прокат сіялку точного висіву, бо 10 000 насінинок коштують не як насіння укропу… , не порозкидаєш просто так, і лишне на зелень не вирвеш, бо трохи жаба душитиме…
І агрегатом таким користуватися ( треба в ютубі подивитися) і сіяти таке буду перший раз в житті.
Ще броколлі трохи родить , я вже наморозила кілограмів 50 ( бланшированої!) А зараз просто на сніданки…
Брюсельська доростає… правдя я нічого не розуміюсь на еко обробках, то на цю капусту напали якісь чорні нальоти на листя, і капуста знизила інтенсивність росту, то потім вже бризкали тим - що дали в магазині… все інше в мене вирослр без жодної каплі хімії…
Картоплю бризкали Актофіт, він органічного походження, і не являється небезпечним… походу жуки також не дуже боялись його… так, трохи полякаються, полякаються, і знову на картоплю… білокрилка на капусті також чхала на нього злебільшого, але дала капусті шанс на вирости…
Якось і жили ми разом із шкідниками у консенсусі, я їм трохи, вони мені трохи…
Картоплею сорту Гранада 1 репродукції я в захопленні. Це моя нова любов!
Посадила 20 кг , різала на 2 частинки - зібрала 160 кг : дуже крупної і середньо-крупноватої. +1 відро “горошку” . Це делікатес, який ми доїдаємо…
Інші сорта картоплі в нас - шо попало… Добре, що я по дуже великій уцінці купила собі єлектрокартофелечистку . Буду спасати пів зими спочатку “делікатесну” картоплю, а Гранаду більше берегтиму, бо хочу більше трохи посадити…
Висновки:
я ще ніколи не харчувалась так різномаїтно. Навіть в хороші часи я жмотнічала, бо і порей і брюсельська , і брокколі, і айсберг , і кольрабі, коштували не 3 копійки. А тепер і ми і родичі і сусідам перепало…
Зараз я забезпечена від " морква/цибуля/буряк/картопля/капуста до різних забаганок ( брокколі, порей, брюсельська, стрючкова квасоля, шпинат, кольрабі та іше…всяке вітаміне)
Наморозила 4 морозильні камери всіх овочів вищеперерахованих, соку томатного багато наробила + мішок помідорів в морозі.
Багато чого ще мамі передала, та трохи дитині до Києва… трохи, бо то така їдуння, краще ще потім по трохи…
Один величезний плюс - дієта не потрібна. Гарно їмо, гарно працюємо і остаємося у формі.
… замітила, як змінилась моя психологія… я на город уходила відпочивати! Вдягла собі панамочку, взяла маленьку табуреточку, включила аудіодетективчика в наушнички - і нехай весь світ зачекає. Ніхто не Юлькає, не мамкає, є тільки я і цей бурячок… або морквочка… на наступний рік треба ще зонтика собі улаштувати - щоб не напікало сильно…
Вже скупилась по насінню на наступний рік, бо попит на нього став якийсь неадекватно -шаленний. Народ псіхує… ціни на насіння також ростуть…
В наступному році хочу не менше, а більше всього + новеньке із “декольтесів” , як казав мій дід… мамі, дітям, нам із чоловіком, потім попробую продавти, а що не вийде, то в мене є кози , думаю зацінять
.
Ось і всі новини на даний момент. Пішла я вивчати чудо сіялку…
Доречі… раніше чоловік не міг мене вигнати на город навіть посіяти кабачка. А тепер кричить мені, щоб я перестала шапку закидувати…
Що це? Прояви старості? Я навіть укропу виростити не вміла ще рік назад по людськи… а від грядок мене так шараало… а тут якась дивна любов за 1 сезон, і в мене все вийшло… я стала збоченкою , старою ![]()
![]()
збоченкою, яка преться не від сортзалу, а від городу, оце так транформація… мабуть янголи та інші вищі сили настукали мені по голові, щоб я взялась за розум…
.
Юля, привіт, а як у тебе зараз кози пасуться, так само на самовигули, чи ні? Скільки їх у тебе в цьому році?
Так, кози пасуться на частковому самовигулі і великій надії , що не загубляться.
Чомусь GPS ошийник перестав показувати координати.
Причому не працюють обидвоє ошийників, і перестали працювати в один день. Буває, що за день пару раз покаже, вчора ні разу . Висновок - глушать . А наші, чи ні незнаю… Все почалось в перші дні контр-наступу. До цього все працювало. Але то найменше зло, яке навіть не зло, а так… тимчасова незручність…
Ліси в нас безпечні, орки не зуміли до нас дістатися, лінія фронту була недалеко, 35-40 км… це лякало, але дякувати Богу, до нас вони не дійшли.
Чоловік відходить від стада на 2-3 годинки допомогди, або щось поробити до підготоки на зиму, а потім, якщо повезе, то бистро находить їх, якщо ні, то до вечора як сайгак по лісі ганяє- шукає… пока знаходимо… іноді ошмйнмки показують - то тоді більше роботи робиться вдома…
Якось так…
Кіз в мене 10 + 12 молодих і козел. Мабуть буду всіх залишати.
А ми весь час дома на сіні та накошеному. Страшно в поле ходити, і в ліс також. Нещодавно дві сім’ї грибників підірвалися у лісі. Насмерть четверо людей.
Це жах… співчуваю… на днях була в Ірпені, попри завіряння, що все розміновано, малого в парк не відпустила, і з асфальту не сходили… мабуть боязнь лісосмуг мінімум на покоління…
Юля, все правильно, береженого Бог береже. Розмінувати кожний сантиметр у лісі неможливо, в усякому випадку це дуже складно.
Це не старість це мудрість і раціональність. Я теж люблю щоб було все і всяке і багато. От тільки з капустою у нас проблеми, рідко коли вродить, хрестоцвітна блошка заїдає.
Чи не підкажете козам від листя півників (ірису) та квітів гортензії (сухим ) зле не буде ?
І те , і те вирізали сусіди , запропонували забрати .
Ніде на форумі про це інфи нема , а Ви -згадуєте, що Ваші їли .