Квіткові кози

Вихідні пролетіли … За тиждень зібралось ціла купа справ прибирання, прання. консервація.
Вже після 16тої вирішила все кинути і іти з козами на пасовище. Дощів у нас так і не було. Хоча по прогнозу дощить та дощить. Трохи поморосило дощиком ніби туман тай усе. Повела кіз у зарослі дичок, вони там із насолодою гризуть гілля, а я спокійно лягаю і відпочиваю. Пригадала, як сьогодні зранку хлопочу на кухні, телек працює за компанію (його не дивлюсь але порою доносяться якісь обривки фраз). Чую, як якусь жінку (певне із села) запитують як ви розслабляєтесь і селі - адже у вас немає ні клубів ні барів … Усміхнулась…

Вдихаю на повні груди запах чебрецю і кашки, в злегка зволоженому повітрі аромат такий насиченний, що аж подих забиває і паморочиться в голові. Тихо… Хрумкотить гілля на козиних зубах і із сусіднього село доноситься стукіт вагонних коліс тук-тук-тук… напевне проїхав якийсь товарняк. Десь в ближніх господарствах півень завів своє дзвінке “Кукуріку-ууу”, за ним другий підхопив трохи картаво, а там і третій підтягнув … Утворився справжній півнячий хор… горланять один наперед другого. Недають спокою лисиці, яка мешкає зовсім поряд…

Буся уже напаслась і примостилась біля мене збоку. Запахло вологою шерстею і розпареним козинним тілом. У кожної кози свій запах. Ні -Ні, вони не смердять- вони ПАХНУТЬ. ( це для тих, хто каже, що коза це "Фууу ")

Буся у нас старашна егоїстка, вона вважає що я її власність і чухати та гладити її маю тільки її, інші кози в цей час навіть наблизитись до мене не мають права. Як тільки хтось має таку необережність підійти до мене , то відразу отримає від Бусі тлумака чи укус за вухо…Так і лежимо , я і коза, яка як собака охороняє мене від домагання інших кіз . Спокійно. Буся поряд задумливо та монотонно пережовує жуйку. Найшов такий сон, що очі самі закриваються. Задрімала.

Проснулась від того, що мені в вухо хтось дихає гарячим повітрям… Відкриваю очі і бачу, що Бусі поблизу уже не видно. а Річі тим часом встиг вмоститись біля моєї голови і тихенько посопує біля вуха…

Від нашого двору донеслось вимогливе собаче “гав-гав-гав” Це наш Шарик нагадує про вечерю, за нам Бублик і собі затявкав своїм тоненьким голоском , щей старий Жук підтримав їх компанію . Значить уже сьома година, пора іти додому годувати собак. Шарик у нас працює будильником: гавкає зранку рівно о шостій і ввечері в сім. Глянула на телефон - все вірно 19.05… пора додому.

Ось такий він наш сільський релакс і ніякі клуби та бари його не замінять… :hugs:

33 лайка

Як добре написано, аж на душі потеплішало

5 лайков

Зоя, Вы большой талант👏

3 лайка

У нас вечірнім будильником працює Ліра. В 7 вечора починає так ненав"язливо буркотіти - вже пора готуватись до вечірнього доїння. А в інший час мовчить.

4 лайка

Я нераз дивуюсь як Шарик визначає час. Спочатку думала, що він чує будильник в домі, бо вікно нашої спальні виходить саме в сторону його будки. Перевірила - будильник не вмикала, а Шарик рівно о шостій заводить свою пісню і так вимогливо, що собак мушу годувати в першу чергу, а то все село піднімуть на ноги своїм гавкотом.

8 лайков

У них такі будильники в голові, що не треба заводити і ремонтувати.

4 лайка

Ось і тепер собаки гавкають, вийшла на вулицю і чую за огорожею писк та тявкання … таке неприємне. Це лисиця зі своїм виводком прийшла і моїх собак дратує.

3 лайка

У нас кошки в 21.00 собираются возле дверей, чтоб идти за молоком :smile::yum::yum: на вечернюю дойку я и на часы не смотрю :upside_down_face: кошки собрались, значит пора :grin:

11 лайков

Коти це унікальні створіння… У нас є кицька . яка дуже любить … ходити до сусідів на дойку. літом це так не помітно, а взимку вони корів доять уже темно, то Машка вмошується на підвіконні в хаті і дивиться у вікно, як тільки у сусідів у дворі вмикається світло вона з лементом проситься на вулицю і мчить до їхнього двору. Можна подумати, що вдома молока вона не отримує…Вона також точно визначає коли у сусідів буде телитись корівка… Якщо Машка почала крутитись біля хліва - значить скоро… Сусіди вже сміються із такої її поведінки…

18 лайков

Сьогодні зранку вакцинувала кіз від ентеротоксемії… Прийшлось працювати без помічника,з дорослими козами все пройшло на на найвищому рівні, а от з молодю прийшлось повозитись- несподабалась їм процедура. Федю також вколола без проблем, навіть не прив’язуючи. А Єлісей уколів не любить, вже не раз помічаю, що коли бачить в руках шприц стає некерований. Прийшлось повозитись, поки змогла приловчитись і вколоти… Уморилась…

Під вечір прийшов різник і зарізав одного з моїх шашличків. Вирішила прибрати козликів, бо вже геть своїх мамок засмоктали. Мають 5,5-6 місяців а відлучити від сиськи так і не змогла. Виросли вже ростом з мамок, щоб дістати до дійки вже не стають на коліна, а падають на груди…Тушка сьогоднішнього 5, 5 місячного без потрохів заважила 19,5кг. Ще два на черзі

17 лайков

І буде повний холодильник м"яса. А там і хрюшка підросте. Як дбаємо, так і маємо.

5 лайков

Привіт ! Де ти брала вакцину ? Я також хочу привити , але в ветаптеці на Васильківський у Київі сказали , що не продают подібних вакцин .

Вакцину купувала ще навесні і інтернет аптеці, ось тут https://vetmarket.biz.ua/catalog/vaktsiny_syvorotki_dlya_zhivotnykh/vaktsina_protiv_bradzota_ovets_i_dezinterii_yagnyat_100_ml_armavirskaya_biofabrika/
але не врахувала що потрібоно 2 флакони (другий на ревакцинацію) Зараз тепло і пересилати ризиковано. Сьогодні була в місці в вет аптеці зробила замовлення на вакцину, надіюсь що привезуть на тижні.

В аптеці були дуже здивовані, що зустрічається ентеротоксемия

5 лайков

Вирішила вчора пустити малого Річарда в загін, щоб знайомився і звикав жити разом із дорослими козлами. Сама стала поодаль і тихенько спостерігаю, щоб бува малого неображали. Федя з Єлісеем прийшли його обнюхати.

Малий грізно насовбучив свій іракез на спині, із пульвелізатора напшикав ароматів на морду, відшкемберив губу і з гордо задертою головою виступив на зустріч дорослим козлам… Я КОЗЕЛ… Дорослі подивились… що з козла візьмеш…тай втратили до нього інтерес.:joy:

28 лайков

сьогодні нова тушка- 17кг , цей трохи менший получився також 5.5 міс.

Домовилась, що привезу молоко на аналіз, не запитала яку кількіть потрібно для аналізу. Тепер роздумую брати пляшечки чи вистачить шприців на 20мл… Хто знає? підкажіть

Я б брала пляшечки, раптом мало буде. Хай краще лаборанти самі спробують, можливо стануть клієнтами, або хоч бдуть розказувать - приносила Зоя молоко, таке смачне, не скажеш, що з кози. :grinning:

10 лайков

Дякую, Оля за пораду! Пляшечки так пляшечки. Вистроїла цілу батарею,зараз ще попідписую

9 лайков

Здала сьогодні проби молока, отримала результати і … дуже розхвилювалася
Із семи кіз, молоко яких досліджувала у трьох бачу пробмеми по співвідношенню жир-білок
БарбенА жир 5,2 : білок 3,1=1,67 (першокотка, третій місяць лактації, на даний час 2,5л. при 2х разовому доїнні)
Жданка жир 2,2:білок 2,8 = 0,78 (першокотка ,шість місяців лактації, на даний час 2,2-2,4л, дою два рази)
Василина жир 4,9: білок 1,9=2,59 :astonished: (три окоти, майже шість місяців лактації, з ночі видоюю на даний час 1л, весь день під нею козинята, молоко зажимає)

З усіх трьох худовата тільки Василина, ніколи не подумала б що у Барбени та Жданки якісь проблеми.

Харчування. Два тижні уже без зернових (мої поставщики ще молотять і зерна не продають)
Випас майже весь день (за винятком коли спека то вдень сидять вдома), ввечері 2 години пасуться вільно. на 20голів козі та молодняка отримують по і відрі яблук та кабачків, на ніч сіно (суміш люцерни та трави), сіль, сода постійно

Згідно цих даних БарбенА та Вася мають глибокий кетоз :scream:
Жданка -ацидоз

Оля @Olga що скажете. Ввечері всім засиплю кальфостонік, але ним одним видно не обійтися…
Чи поставити під сумнів результати аналізу…але в чотирьох коефіцієнт в межах 1-1,2

Зоя, а не странно, что при одинаковом кормлении такие разные результаты?Козочки же давно у вас одинаково питаются. Я бы засомневалась в результатах анализа.

Вы на рынке делали, или в ветлаборатории?

В лабораторї на базарі, у них стоїть якийсь апарат

Мене також дивують такі розбіжності

1 лайк