Ну і вся така дівчинка - дівчинка козочка Манюня: - Що ти там постійно ззаду на нас поглядуєш? Лице моє треба фотографувати, лице!
А я вже і щаслива , діток вже в трьох кіз відчула, як рухаються. В четвертої напевно хтось спати любить, бо ще не відчула, але візуально є зміни, так як в усіх. І чекаю березня … Дивлюсь тут на форумі які гарні козенятка у всіх народжуються і не можу дочекатися тої дітвори…
Ну от, мені це вдалося! Завдяки цьому форуму і інформації розміщеній тут, додавши трошки фантазії - у мене тепер теж є доїльний станок! Мені вийшло його зробити і втиснути в проході біля дверей. І якщо дівчата будуть чемно доїтися, без “танців”, то його можна буде звузити , просто знявши одну дошку.
Хоча не судіть строго… Я як то кажуть " Я его слепила из того что было, а потом что было то я и прибила…"
Та саме головне, що моїм дівчатам сподобалось там їсти. І вони моментально запам’ятали - що там смачно! Застрибують одразу- я випускаю козу і поки закриваю дверку вона вже на станку жує). До родів ще довго, ніхто не доїться, але зернові тепер ходять їсти туди
Спасибі за оцінку, Ольго, я ще тільки вчусь і рада підказкам. Тут на форумі багато інформації що і як робити правильно.
Так, я теж думаю можна буде ще трохи підняти згодом,щоб було зручніше. А зараз не ризикнула робити вище, тому що літом побачивши як вони вміють стрибати,( а я без досвіду, перший рік з козами) зробила лавочку високо - десь на 60 - 70 см.- то кози мені сказали щоб я сама собі туди залазила Довелось розібрати і доїла їх навприсядки. Тому зараз низенько, а поступово можна буде підняти трошки підклавши брусочки під дошки.
Можна не підкласти, а набити брусочки на ножки лавки, краще прикрутити шурупами, а коли треба, то легко знімати. У нас у козиному хлівчику є нерівність полу, от туди я завжди підкладаю брусочок,під одну ножку, а кози його вишатують, як стрибають. От майже кожен день той брусочок поправляю.
Так не вийде) Просто тому що у моїй констукції ножок не має, а дошки лежать на прибитих брусах і тільки одна підпорка збоку
Якось так… Я такий “майстер”, що мені без ножок простіше було зробити, тим більше що там було до чого прибити)
Доброго дня, хотіла Вас запитати, як Ви вчите своїх собак не чіпати кіз? Мої діти дуже хочуть кізочку, але є пес вівчарка-лабрадор, і я вагаюсь, чи можливо його навчити, йому сьогодні 1 рочок. Дякую.
Це я відповідала на схоже питання раніше. Зараз ми ще в очікуванні на козенят, тому я намагаюсь уникнути ситуації щоб кози хвилювались. Живуть і гуляють кози з собаками окремо.
Як буде в вас я не знаю, це індивідуально. Залежить і від кози і від характеру собаки. У вас суміш службової і мисливської порід і вам видніше які якості є присутні у вашої собаки.
Хвилююсь… Ми теж готуємось до окотів… Клітку для козенят зробила, стіни побілила, підлогу і дерево екоцидом обробила. Дещо з медикаментів було, дещо купила, але ще потрібно буде поїхати в місто і докупити на всякий випадок… На козочок заглядаю, їм вже надоїло - чого я за ними ззаду дивлюся)
В Манюні таке вже велике вим’я, що два рази на день перевіряю чи не гаряче і не тверде, а в неї тільки 140 день.
Молодші кізки Ласка і Бася теж гарно вим’ячко відбили, в них сьогодні 143 і 144 день.
А Зірка (143 день) вим’я ще не дуже набрала, але мені здається в неї трошки є набряки на ногах… Не знаю чи то я себе накручую, чи це явище буває у вагітних жінок і можливо у тварин також… Апетит в нормі, якихось особливих змін у поведінці поки що немає - надіюсь що все буде добре…
І декілька фото
Мудро підгадали, що окози хвилею. Я недосвідчений козовод, тому організувала по 3 міні хвилями) і лише з одним з 6 були проблеми, а інші - прийшла а козенята бігають. Чого і вам бажаю!
Дякую Ольго! Так, я дуже чекаю цих подарунків, але найбільше чекає і вираховує дні мій молодший син Вадимчик. До нас були приїхали наймолодші трьохмісячні козочки, то вони були такі милі! Син як зі школи приходив - то спочатку спішив до кізочок поздороватися і погладити, а тільки потім всі решта і заходив до хати. А що буде як будуть новонароджені малята? То напевно день і ніч в нас другої забавки не буде. Я казала Вадиму що напевно стелити постіль доведеться в їхній кліточці на поличці
Спасибі за побажання Олено!
Та я не дуже це і підгадувала, мені не виходило по іншому… А взагалі то я хотіла (коли тільки купила кіз) розвести їх по часі. Дорослих покрити восени, а молодших кізок вже весною. Щоб в майбутньому бути увесь час з молоком. Але так як у мене і навкруги козлів немає , то мої кози не приходили в охоту… Ніхто не кричав, ні хвостиком не махав… Коротше, жили вони собі щасливим козячим життям) Один раз на початку вересня щось в Манюні під хвостом кози винюхували, то ми поїхали до козла “на вязку”) Він то не відмовився і покрив, але по ній було видно що то не пора… Далі час йшов, а ніхто не мекав і певно й так їм було добре… Я консультувалась з першою їх власницею, вона запитувала чи часом я їх не сильно загодувала. Цей варіант не підходив… Тоді п.Людмила мені підказала що це тому що вони не відчувають цапа, його запаху і гормони “сплять”. Те саме мені сказав і власник цапа - він в минулому, коли були ферми працював ветлікарем і зоотехніком. І тоді ми з п, Петром вирішили що замість того щоб щоразу їздити купу кілометрів (50 в один бік) треба привезти цапка на деякий час до кізочок. І так і сталося. Вже через тиждень присутності цапа вдома всі кози прийшли в охоту. Але по тихому, голосу ніхто не подавав. Я до сих пір ще не чула як то воно, що коза кричить “благим матом” як хоче до цапа. Тільки хвостик працював як вентилятор і не відходили від його апартаментів… Тоді я і прийняла рішення покривати всіх… Бо якщо восени вони без цапа не приходили в охоту, то надіятись на весну було малоймовірно… ( цапа в мене ще б не було) От такий я козовод…
Але дякувати Богу все пройшло вдало, кізочки покрились і козлик поїхав собі додому “до законної супруги”) Я не знала удачно все чи ні, але коли відчула рухи в животику то була дуже щаслива!
В майбутньому, якщо я зможу собі придбати козла то я все ж таки надіюсь поділити окоти. Бо дуже важко без молока… А купленого ми не використовуємо… У нас завжди були свої корови, і я знала що корова чиста, оброблена від паразитів, вим"я перед кожною дойкою вимите (мої корови без теплого обмивання навіть молоко не припускали, так були навчені) і не можу я купляти молоко, якийсь бар’єр… Тепер наші годувальниці кізочки
Олю доброго дня,Побувала в гостях,мен1 дуже сподобались к1зоньки,я також дуже люблю вс1х,але особливо запали в душу альп1ечки,Бажаю безпроблемних окот1в та багато молочка,Запрошую до себе на гостину,
А ще хочу сказати що у нас е гарнючий тато козел,але д1вчатка гуляли до к1нця с1чня на мене розсерделись 1 сказали,що будуть чекати не знаю чого,бо тор1к почали гуляти з травня,а перших покрила у середин1 червня 1 окот осанн1й у травн1,