У меня вопрос,можно ли коз кормить варёным дробленым зерном,то есть кашей. Как это отражается на здоровье коз.У меня одна коза бросает есть своё дробленое зерно,а бежит к собаке,что бы скушать его кашу. И кушает с такой жадностью,что б не отобрали. Или у неё в организме чего то не хватает. Если есть такая тема,то ткните меня носом,а то не нашла. Просто думаю не влияет ли каша на желудок?
Наташа, много раз уже обсуждали этот вопрос на форуме. Нельзя козам каши. И зерно лучше цельное или крупнобитое.
Ото ж я і попросила направить мене де написано і чого не можна. Бо прописувала,а мені зовсім другі теми показує. А сусідка моя,уже років 15 держе коз,у неі кози удойні,тільки послідня давала до 6л. Вона завжди в обід дає пійло,каша з водою,десь 4л. От мені іицікаво ,чого не можна,коли дивлюсь на сусідську козу,вона в неі крупна.зараз уже старенька,ну вона ііще держе.Імені постійно каже,давай пійло,то будеш з молоком. А я ж ні. А це як подивилась ,як коза ість собачу кашу,…
Нельзя то нельзя. Сколько хозяйств столько и мнений. Я тоже против каш. Но есть, которые и на кашах не жалуются.
Я не думаю, что вам стоит коз на кашу переводить, если изначально они на другом корме. Эта бабуля наверное с маленького кормит кашами, у неё животные к этому и привыкшие.
Это не мое личное мнение, это мнение специалистов ветеринаров и специалистов по составлению рационов.
Почему - почитайте темы о кормлении и строении пищеварительной системы у коз.
Та я ж оце і почала перечитувать. Окоти наближаються,не хочеться запороть,а то у мене в минулому році ,щось не получилось і рано задоілась. І тепер,як тільки запитання появляється хочеться як найбільше його розібрать.
Так я не спорю и согласна.
Но есть же хозяева, которым кол на голове, и козы дают молоко и не мало.
Вот девочки с Белоруссии писали про удойных коз, почти без зерна даже.
Так у мене друга бабуся сусідка,уже дуже старенька і коз уже не держе,то коли я говорю,що даю зерно,вона каже нащо ти переводиш зерно. Каже,що ніколи не давала зернових,сіно і буряк. Влітку трава,вона сама косила і клала козочці,козочка була без випаса. І надоювала 2 л. молока. вранці ,а доіла козочку три рази на день. Коза ніколи не давала менше 5 літрів.
А я напишу чому виникло у мене це запитання. По перше я писала,що козочка дуже ість собачу кашу. А ще,в цьому році вона окотилась,козенят я забрала і викормлювала сама. Козу я купила кітною 4 місяці.Хазяйка говорила,що за першими козенятами коза давала 3 л. молока. Я за другими козенятами Молозива здоіла 1 л. І почала я іі роздоювати,читаючи тут на форумі.Вона за місяць роздоілась до/2.5 л і все . І почала молоко забирать. На зернові молоком не відповідала. Давала в день1 л.молока і через 5 місяців задоілась сама,просто в один момент не стало молока. От у неі знову буде окот через два місяці,а я вже думаю,що в мене з неі буде -молоко чи м’ясо.
А сказала ли хозяйка правду?! И если кормила кашами…рубец не развился как надо.! Я думаю, что сейчас что то менять в рационе не стоит, а там будете смотреть по ситуации.
Та,я думаю правду сказала,а там хто його зна. Ні кашами вона не годувала,давала зерно ціле не молоте. Я старалась так само годувать,але,щось пішло не так. І тепер чим близче до окоту,тим більше я читаю,тим більше в мене у голові “каші” .Козочка дуже мені подобається із дуже смачним молоком,от і боюсь знову наробить помилок.
Наташа, а сколько и что из зерна Вы ей даёте? И насколько регулярно? Что ещё получает? Сено? Сколько? Лизунец? Сода? Вода?
Люда,у мене вони ідять зараз два раза на день. Але сіно у них лежить постійно.Даю мішанку із жому ( з вечора залила гаряченькою водою,на утро готово)гарбуза і все обмішую прдрібненим зерном (ячмінь ,овес і кукуруза), .Мішанку роблю на гурт,а потом ділю на кожну окремо.Жому запарюю два відеречка,переважувала,то виходить 1200,зерна дробленого від 3 до4 кг.,коли як наберу у відро, на 9 голов. Оця кількість ділиться на два раза.Є в них лизунець,даю кальфостонік. Каюсь соду не даю,навіть незнаю чого. Влітку давала постійно.А це ще виписала лизунці з мінералами у Вікторіі,жду. Кітні по три місяці,то планую на послідньому місяці в обід почать давать цілого зерна. Поки писала думаю чи небагато зернових. Я просто на весь гурт мішаю,а потом ділю. То приблизно так виходить.Сьогодні переважу скільки в кожноі получається мішанки в каструльці
А в каких пропорциях? Даёте ли макуху?
Я своим в зерносмесь сыплю (в скобках части) - овёс (3), ячка (3), кукуруза (3), пшеничка (1), макуха (2), льняной жмых (2), тыквенный жмых (2, сейчас пока закончился), горох (2). Всё это перемешиваю и дойным даю по три стакана 2 раза в день. Всё никак не могу взвесить, только объёмом считаю, но исправлюсь. Свекольный жом, овощи, фрукты даю плюс к смеси, не меняя последнюю в объёме. То есть, дополнительно к 3 стаканам.
Как по мне, то мало. Это где-то 0,3-0,4 кг в сутки, то есть за раз 150-200 грамм. Вот и молочка потому
А собачью кашу ест, потому что кушать хочет. Своё никуда не денется, успеет съесть, а вот у собачки отжать, пока стоит - это святое
Зараз не дояться,я писала ,що три місяці кітні. А коли доілася,то давала,300 гр на козу+300гр на кожний літр молока.я ій добавляла зерно,а вона збавляла молоко. Зараз раньше шуршу раціони,шукаю своі помилки,поки ще не покотилися.
Ну другі ж не отжимають,усі остальні спокойно ідять своє,я подумала можливо якось по другому мішанку готовить. Я ніколи не осолоджувала,ні дріжджі не добавляла,навіть не знаю як. Можливо ій цього не вистачає.