Каша или дробленое зерно.

У меня вопрос,можно ли коз кормить варёным дробленым зерном,то есть кашей. Как это отражается на здоровье коз.У меня одна коза бросает есть своё дробленое зерно,а бежит к собаке,что бы скушать его кашу. И кушает с такой жадностью,что б не отобрали. Или у неё в организме чего то не хватает. Если есть такая тема,то ткните меня носом,а то не нашла. Просто думаю не влияет ли каша на желудок?

3 лайка

Наташа, много раз уже обсуждали этот вопрос на форуме. Нельзя козам каши. И зерно лучше цельное или крупнобитое.

1 лайк

Ото ж я і попросила направить мене де написано і чого не можна. Бо прописувала,а мені зовсім другі теми показує. А сусідка моя,уже років 15 держе коз,у неі кози удойні,тільки послідня давала до 6л. Вона завжди в обід дає пійло,каша з водою,десь 4л. От мені іицікаво ,чого не можна,коли дивлюсь на сусідську козу,вона в неі крупна.зараз уже старенька,ну вона ііще держе.Імені постійно каже,давай пійло,то будеш з молоком. А я ж ні. А це як подивилась ,як коза ість собачу кашу,…

Нельзя то нельзя. Сколько хозяйств столько и мнений. Я тоже против каш. Но есть, которые и на кашах не жалуются.

Я не думаю, что вам стоит коз на кашу переводить, если изначально они на другом корме. Эта бабуля наверное с маленького кормит кашами, у неё животные к этому и привыкшие.

2 лайка

Это не мое личное мнение, это мнение специалистов ветеринаров и специалистов по составлению рационов.

Почему - почитайте темы о кормлении и строении пищеварительной системы у коз.

3 лайка

Та я ж оце і почала перечитувать. Окоти наближаються,не хочеться запороть,а то у мене в минулому році ,щось не получилось і рано задоілась. І тепер,як тільки запитання появляється хочеться як найбільше його розібрать.

Так я не спорю и согласна.
Но есть же хозяева, которым кол на голове, и козы дают молоко и не мало.
Вот девочки с Белоруссии писали про удойных коз, почти без зерна даже.

2 лайка

Так у мене друга бабуся сусідка,уже дуже старенька і коз уже не держе,то коли я говорю,що даю зерно,вона каже нащо ти переводиш зерно. Каже,що ніколи не давала зернових,сіно і буряк. Влітку трава,вона сама косила і клала козочці,козочка була без випаса. І надоювала 2 л. молока. вранці ,а доіла козочку три рази на день. Коза ніколи не давала менше 5 літрів.

1 лайк

А я напишу чому виникло у мене це запитання. По перше я писала,що козочка дуже ість собачу кашу. А ще,в цьому році вона окотилась,козенят я забрала і викормлювала сама. Козу я купила кітною 4 місяці.Хазяйка говорила,що за першими козенятами коза давала 3 л. молока. Я за другими козенятами Молозива здоіла 1 л. І почала я іі роздоювати,читаючи тут на форумі.Вона за місяць роздоілась до/2.5 л і все . І почала молоко забирать. На зернові молоком не відповідала. Давала в день1 л.молока і через 5 місяців задоілась сама,просто в один момент не стало молока. От у неі знову буде окот через два місяці,а я вже думаю,що в мене з неі буде -молоко чи м’ясо.

А сказала ли хозяйка правду?! И если кормила кашами…рубец не развился как надо.! Я думаю, что сейчас что то менять в рационе не стоит, а там будете смотреть по ситуации.

2 лайка

Та,я думаю правду сказала,а там хто його зна. Ні кашами вона не годувала,давала зерно ціле не молоте. Я старалась так само годувать,але,щось пішло не так. І тепер чим близче до окоту,тим більше я читаю,тим більше в мене у голові “каші” .Козочка дуже мені подобається із дуже смачним молоком,от і боюсь знову наробить помилок.

Наташа, а сколько и что из зерна Вы ей даёте? И насколько регулярно? Что ещё получает? Сено? Сколько? Лизунец? Сода? Вода?

Люда,у мене вони ідять зараз два раза на день. Але сіно у них лежить постійно.Даю мішанку із жому ( з вечора залила гаряченькою водою,на утро готово)гарбуза і все обмішую прдрібненим зерном (ячмінь ,овес і кукуруза), .Мішанку роблю на гурт,а потом ділю на кожну окремо.Жому запарюю два відеречка,переважувала,то виходить 1200,зерна дробленого від 3 до4 кг.,коли як наберу у відро, на 9 голов. Оця кількість ділиться на два раза.Є в них лизунець,даю кальфостонік. Каюсь соду не даю,навіть незнаю чого. Влітку давала постійно.А це ще виписала лизунці з мінералами у Вікторіі,жду. Кітні по три місяці,то планую на послідньому місяці в обід почать давать цілого зерна. Поки писала думаю чи небагато зернових. Я просто на весь гурт мішаю,а потом ділю. То приблизно так виходить.Сьогодні переважу скільки в кожноі получається мішанки в каструльці

А в каких пропорциях? Даёте ли макуху?
Я своим в зерносмесь сыплю (в скобках части) - овёс (3), ячка (3), кукуруза (3), пшеничка (1), макуха (2), льняной жмых (2), тыквенный жмых (2, сейчас пока закончился), горох (2). Всё это перемешиваю и дойным даю по три стакана 2 раза в день. Всё никак не могу взвесить, только объёмом считаю, но исправлюсь. Свекольный жом, овощи, фрукты даю плюс к смеси, не меняя последнюю в объёме. То есть, дополнительно к 3 стаканам.

Как по мне, то мало. Это где-то 0,3-0,4 кг в сутки, то есть за раз 150-200 грамм. Вот и молочка потому

А собачью кашу ест, потому что кушать хочет. Своё никуда не денется, успеет съесть, а вот у собачки отжать, пока стоит - это святое :smile:

1 лайк

Зараз не дояться,я писала ,що три місяці кітні. А коли доілася,то давала,300 гр на козу+300гр на кожний літр молока.я ій добавляла зерно,а вона збавляла молоко. Зараз раньше шуршу раціони,шукаю своі помилки,поки ще не покотилися.

Ну другі ж не отжимають,усі остальні спокойно ідять своє,я подумала можливо якось по другому мішанку готовить. Я ніколи не осолоджувала,ні дріжджі не добавляла,навіть не знаю як. Можливо ій цього не вистачає.