Как интересно, один необычно розовый, другой желтенький.
Може буде час розпишу тему про генетику забарвлення та деякий інших ознак в гусей з фото.
Здравствуйте, Грета. Вы писали, что есть инкубационные яйца цесарок. Какая цена яйца, порода цесарок?
Позачора обрізала гранат і інжир які зимували в траншеї. Виявилося, що гілки інжира страшенно привабливі для мишей, погризли як олівці, але того що лишилося достатньо. А гранат колючий як обліпиха. Гілляки де менше колючок пішли козенятам, читала що кора протипаразитарна.
Тут треба зробити відступ в генетику забарвлення та зовнішніх ознак гусей.
Коли я вирішила розібратися з тим що маю в стаді і почала цікавитись цим питанням,то виявила багато цікавого. Є гени, які зчеплені зі статтю, і дозволяють легко розрізнити гусака і гуску по зовнішньому вигляду. Деякі зчеплені зі статтю гени дозволяють розрізняти стать тільки при схрещуваннях в певній комбінації, або в присутності інших генів. Іноді для розрізнення статі важлива доза гена, тобто кількість копій. Так у великої сірої таких генів нема, тому розрізняти їх важко, вони близькі до дикого гусака за генетичними ознаками забарвлення. У рейнських та великої білої є зчеплені зі статтю ознаки. Вони помітні у молодняка до 3 тижнів (самці білі або димчасто зеленуваті, а в самочок темна шапочка і спинка (ефект дози). Дзьоб при цьому без чорних плям. Після 3 тижнів гусята біліють повністю незалежно від статі.
Так от, виявилося, що мої бежеві гусаки мають глинясте забарвлення, ген якого знаходиться на статевій хромосомі, але оскільки він був і в самців, і самок в тому хазяйстві, де я їх брала, то не дозволяв розрізняти стать, бо ефект дози не впливав на нього. Але при схрещуванні гусаків з гусками, які цього гена не мають самки спадкують бежеве забарвлення батьків, а самці мають сіре забарвлення(якщо мамки були сірі, або біле, якщо мамки були білі з геном Sd)
В геномі гусей є пара статевих хромосом (W та Z). У самців 2 Z хромосоми, а в самок вони різні WZ. У ссавців, і нас з вами зокрема, все навпаки у самок 2 Х, а в самців XY. Всі інші хромосоми називають аутосомами. Так от, є різні алелі генів(простішими словами варіанти), які контролюють певні ознаки(+ позначені алелі, які є у дикого виду):
С+ сіре пір’я домінантний аутосомний, с біле у китайців, кубанців, але не у легарта, італійки, рейнських.
Kb шишка на дзьобі, аутосомний домінантний, kb шишки нема.
Dl гаманець на шиї аутосомн домінантний, dl нема.
Sр+ алель дикого типу, плямистість відсутня, аутосомно домінантний, sp плямистість, рецесивна.
NS смуга на шиї, аутосомно домінантний, ns немає.
Wb білий нагрудник, аутосомно -домінантний, wb- немає.
L курчавість пір’я, аутосомно -домінантний, l рецесивний нормальне пір’я дикого типу.
Al аутосомно домінантний чубатість, al- нема
Cs аутосомно домінантний чубатість, cs- нема.
А тепер про гени, що знаходяться на статевих хромосомах:
Sd ген освітлювач, sd - відсутнє освітлення.
G домінантний сірого забарвлення оперення, g чорно коричнева забарвлення.
В домінантний нормальне забарвлення ніг, b білі кінці пальців і дзьоба в самок, в самців лише в гомозиготному стані.
Vc- дикий тип, домінантний, vc рецесивний ген коричневого розбавлення.
Ціла наукова стаття. Яка допитлива людина!
у нас зимували під агро-волокном,відкрили два тижні тому,а вони геть чорні,тільки на одному гранатику є бруньки,невже померзли без траншеЇ?а ще підкажіть,геть обрізать,чи залишати стовбур на інжирі,можливо є фото,дякую
Чорні гранати чи інжир? Колупніть кору чи зелена.
Мої зимували в траншеї, а зверху ряд тюків з соломою, тому і мишки були, і погризли вони гарненько, але тільки фігу. А рослини не померзли. А в теплиці зимувало велике дерево обкладене тюками соломи як стінками. Інжир родить на торішніх приростахі на молодих друга хвиля. Якщо все зверху померзло, зріжте до пенька, до зеленого. Відросте.
стовбур инжиру чорний,вони мабуть пізно прокидаються,бо бруньок немає зовсім,доречі на зрізі також чорний,але різали обережно-зверху,завтра піду сильніше чикну
Зріз живий зелений. Вже видно бруньки, це на вулиці, а тепличний з плодиками вже.
“Научную дисертацию” прочла
Поняла почти ничего
То есть дело ясное, что дело темное
Думаю надо прямо спросить
Есть ли способ “железяка” отличить гусят девочек от мальчиков в младенчестве, не дожидаясь полового созревания
Є. Але потрібна наявність певних зчеплених зі статтю генів. Велика сіра їх не має.
Над цим працюю в себе в стаді.Цього я практично досягла. А гусей в домашньому господарстві важливо не добовими, а при комплектування на плем’я правильно визначити, щоб не сиділи одні гусаки. Вони хоч статевозрілі, люди частенько помиляються.
Крім забарвлення, ще можна по клоаці дивитися, але є періоди коли вони зажимаються. І якщо чужих дивитися і дуже переляканих, то не можуть не показати свій буравчик, та і ловити їх треба. А так і зручно і надійніше.
Про породу Линда и Легард можете что-то подсказать?
Они чисто белые
И гусята ВСЕ ярко жёлтые лапы и клюв розово-оранжевые
В них по кольору не розрізниш. Велика біла і рейнська - можна. Самці жовтенькі або димчасто зелені шапочка і спинка, самки- темна спинка і шапочка.
А как несутся эти две породы?
У меня сейчас три гусыни Линда несут три яйца через день, гусыни первого года, яйца большие, с пол ладошки
По опыту знаю что Линда и Легарды и по осени несутся и довольно много яиц от них можно получить