Гретині гуси

ось я який, поважний! Схожий на тата.

19 лайков

Тато, потріпаний в боях.

20 лайков

Загадка : знайди 12 чотиридобових гусенят в банановому ящику

10 лайков

Как интересно, один необычно розовый, другой желтенький.

Може буде час розпишу тему про генетику забарвлення та деякий інших ознак в гусей з фото.

3 лайка

Здравствуйте, Грета. Вы писали, что есть инкубационные яйца цесарок. Какая цена яйца, порода цесарок?

1 лайк

Білогруді, сірі і попелясті.

12 лайков

13 лайков

Позачора обрізала гранат і інжир які зимували в траншеї. Виявилося, що гілки інжира страшенно привабливі для мишей, погризли як олівці, але того що лишилося достатньо. А гранат колючий як обліпиха. Гілляки де менше колючок пішли козенятам, читала що кора протипаразитарна.

2 лайка

Тут треба зробити відступ в генетику забарвлення та зовнішніх ознак гусей.
Коли я вирішила розібратися з тим що маю в стаді і почала цікавитись цим питанням,то виявила багато цікавого. Є гени, які зчеплені зі статтю, і дозволяють легко розрізнити гусака і гуску по зовнішньому вигляду. Деякі зчеплені зі статтю гени дозволяють розрізняти стать тільки при схрещуваннях в певній комбінації, або в присутності інших генів. Іноді для розрізнення статі важлива доза гена, тобто кількість копій. Так у великої сірої таких генів нема, тому розрізняти їх важко, вони близькі до дикого гусака за генетичними ознаками забарвлення. У рейнських та великої білої є зчеплені зі статтю ознаки. Вони помітні у молодняка до 3 тижнів (самці білі або димчасто зеленуваті, а в самочок темна шапочка і спинка (ефект дози). Дзьоб при цьому без чорних плям. Після 3 тижнів гусята біліють повністю незалежно від статі.
Так от, виявилося, що мої бежеві гусаки мають глинясте забарвлення, ген якого знаходиться на статевій хромосомі, але оскільки він був і в самців, і самок в тому хазяйстві, де я їх брала, то не дозволяв розрізняти стать, бо ефект дози не впливав на нього. Але при схрещуванні гусаків з гусками, які цього гена не мають самки спадкують бежеве забарвлення батьків, а самці мають сіре забарвлення(якщо мамки були сірі, або біле, якщо мамки були білі з геном Sd)
В геномі гусей є пара статевих хромосом (W та Z). У самців 2 Z хромосоми, а в самок вони різні WZ. У ссавців, і нас з вами зокрема, все навпаки у самок 2 Х, а в самців XY. Всі інші хромосоми називають аутосомами. Так от, є різні алелі генів(простішими словами варіанти), які контролюють певні ознаки(+ позначені алелі, які є у дикого виду):
С+ сіре пір’я домінантний аутосомний, с біле у китайців, кубанців, але не у легарта, італійки, рейнських.
Kb шишка на дзьобі, аутосомний домінантний, kb шишки нема.
Dl гаманець на шиї аутосомн домінантний, dl нема.
Sр+ алель дикого типу, плямистість відсутня, аутосомно домінантний, sp плямистість, рецесивна.
NS смуга на шиї, аутосомно домінантний, ns немає.
Wb білий нагрудник, аутосомно -домінантний, wb- немає.
L курчавість пір’я, аутосомно -домінантний, l рецесивний нормальне пір’я дикого типу.
Al аутосомно домінантний чубатість, al- нема
Cs аутосомно домінантний чубатість, cs- нема.
А тепер про гени, що знаходяться на статевих хромосомах:
Sd ген освітлювач, sd - відсутнє освітлення.
G домінантний сірого забарвлення оперення, g чорно коричнева забарвлення.
В домінантний нормальне забарвлення ніг, b білі кінці пальців і дзьоба в самок, в самців лише в гомозиготному стані.
Vc- дикий тип, домінантний, vc рецесивний ген коричневого розбавлення.

11 лайков

Ціла наукова стаття. Яка допитлива людина!

5 лайков

у нас зимували під агро-волокном,відкрили два тижні тому,а вони геть чорні,тільки на одному гранатику є бруньки,невже померзли без траншеЇ?а ще підкажіть,геть обрізать,чи залишати стовбур на інжирі,можливо є фото,дякую

Чорні гранати чи інжир? Колупніть кору чи зелена.
Мої зимували в траншеї, а зверху ряд тюків з соломою, тому і мишки були, і погризли вони гарненько, але тільки фігу. А рослини не померзли. А в теплиці зимувало велике дерево обкладене тюками соломи як стінками. Інжир родить на торішніх приростахі на молодих друга хвиля. Якщо все зверху померзло, зріжте до пенька, до зеленого. Відросте.

1 лайк

стовбур инжиру чорний,вони мабуть пізно прокидаються,бо бруньок немає зовсім,доречі на зрізі також чорний,але різали обережно-зверху,завтра піду сильніше чикну

старе фото плодів. Родить з 5 сортів лише один поки, але він вже на маленьких одводках закладає плоди. Інші, вередують
Зріз живий зелений. Вже видно бруньки, це на вулиці, а тепличний з плодиками вже.

9 лайков

“Научную дисертацию” прочла
Поняла почти ничего :slight_smile:
То есть дело ясное, что дело темное
Думаю надо прямо спросить
Есть ли способ “железяка” отличить гусят девочек от мальчиков в младенчестве, не дожидаясь полового созревания

1 лайк

Є. Але потрібна наявність певних зчеплених зі статтю генів. Велика сіра їх не має.
Над цим працюю в себе в стаді.Цього я практично досягла. А гусей в домашньому господарстві важливо не добовими, а при комплектування на плем’я правильно визначити, щоб не сиділи одні гусаки. Вони хоч статевозрілі, люди частенько помиляються.
Крім забарвлення, ще можна по клоаці дивитися, але є періоди коли вони зажимаються. І якщо чужих дивитися і дуже переляканих, то не можуть не показати свій буравчик, та і ловити їх треба. А так і зручно і надійніше.

2 лайка

Про породу Линда и Легард можете что-то подсказать?
Они чисто белые
И гусята ВСЕ ярко жёлтые лапы и клюв розово-оранжевые

В них по кольору не розрізниш. Велика біла і рейнська - можна. Самці жовтенькі або димчасто зелені шапочка і спинка, самки- темна спинка і шапочка.

А как несутся эти две породы?
У меня сейчас три гусыни Линда несут три яйца через день, гусыни первого года, яйца большие, с пол ладошки
По опыту знаю что Линда и Легарды и по осени несутся и довольно много яиц от них можно получить