Здравствуйте, Катерина, позвоните мне по тел. 098 332 84 92.,у меня есть для вас варианты.
Всім доброго дня! Пройшло дуже багато часу з моменту мого останнього повідомлення тут. Тоді переїзд так і не стався. Після початку війни ми виїхали на Західну Україну на три місяці, а при поверненні додому я зрозуміла що більше в місті жити я не можу, виїжджати за кордон теж. Тож в жовтні 2022 ми купили будинок, за 100 км від міста і переїхали. Вже три роки я займаюсь благоустроєм будинку і ділянки, землі в нас 80 соток майже. За цей час з одної собаки стало чотири та чотири коти, всіх підібрала. Кури, курчата, гуси та індокачки. Придбала інкубатори та займаюсь інкубацією. Але моя мрія про кіз весь час була жива і ось, нарешті, два тижні тому я привезла додому трьохмісячну Аврору та двох з половиною місячну Адель. Тепер це не тільки моя радість, а і постійний привід для паніки. Форум читаю повністю спочатку, але залишається все одно купа питань. В наступному пості спробую описати найважливіші для мене. А ось такі вони мої кізоньки)
А тепер те що зараз мене найбільше турбує.В минулої хазяйки кози утримувалися в вольєрі, в мене є де пасти, але кози не хочуть пастися на ціпках. Коли я з ними хожу вони гуляють і пасуться, але як тільки прив’язую, зразу гвалт. Зараз у нас дощі, тому сидять в сараї, але вони зовсім не хочуть їсти ні підсушену траву, ні сіно, гвалт стоїть, вимагають гілки. Це я їх вже розбалувала? Як їх змусити їсти сіно та підсушену траву? Іноді я бачу що горохи трохи злипаются і в мене зразу паніка. Зерно суміш даю по 300 грам на добу, ділю на два рази. Ячмінь, овес та кукурудза. Чи потрібно зараз додати макуху соняшникову та Живину? Моркву взагалі істи не хочуть, давала на пробу, понюхали і все.
Приветствую, Катя! Конечно, козам интереснее, когда хозяйка с ними. Первое время пробуйте гулять вместе. Лучше и последующее время. Цепь для свободолюбивых коз это принуждение и ограничение. Да ещё и запутаться могут.
Ну, может и разбаловали). Ветки они любят больше. Но сено есть должны обязательно. Научиться. Так же как и морковь, и яблочки… Они же ещё малышки.
Живину давать им нет смысла, она рекомендуется для дойных коз. Да и вообще она пустышка. Макуху немножко можете предлагать.
Дякую за відповідь. А зараз їм взагалі варто давати щось з мінеральних добавок? Сольовий лизунець і сода у них в вільному доступі. Ціпки на вертлюгах, наче не путаются, але я кожну годину дивлюся, вечором з ними гуляю десь годинку. Але якщо перший тиждень вони ходили за мною, то зараз можуть втекти і побігти на пшеницю.
Ой, тут я не подскажу. Я своим ничего не даю. Но знаю, что некоторые козоводы дают какие-то премиксы на постоянной основе. Тут Вам самостоятельно решать).
Прошло ещё мало времени, чтобы решать, нужно ли им что-то добавлять, мне так кажется. Критической ситуации нет, спасать не надо, поэтому подождите с месяц, посмотрите, как они будут себя чувствовать, и от этого можно будет плясать.
Давайте зелень і гілочки, там є всі вітаміни і мінерали. І лизунець. У мене простий білий майже не лижуть, а роялівський червоний і коза і козенята лижуть.
Козенята ще малі, то ж як ви їх привчите так і буде (випас та утримання). Премікси і добавки різні я не даю своїм козам, за винятком періоду кітності і коли є з кормами проблеми (якість зерна і сіна), хоча проблеми були до війни. Зараз знайшла гарного постачальника сіна і зерна. Але козенята, як діти, будете балувати то вилізуть на шию ![]()
Добавлю. Но Вам это может понравиться! ![]()
Доброго дня. Пройшло багато часу з мого останнього допису. Козки виросли, на жаль білої рогатої, більше нема( Це була велика втрата для мене. Через пару тижнів, купили молоду кізоньку в альпійському типі. Зараз вони вже покриті, народжувати в кінці квітня. Аптечку приготувала, теми прочитала, в всередині всеодно паніка(. Мене хвилює темна коза, Міла. Біла, Адель, в неї вже видно животик і вим’я почало рости. А Ось, в Міли наче і животика немає і вим’я не росте і періодично спостерігаю білі виділення без запаху. Зробила фото петлі і боків, можливо щось мені підкажете, шановні козоводи)
З приводу темної кізки питання по вагітності. По петлі не схоже. Але у мене бували випадки, коли петля зморшкувата, а коза народжувала. Прослуховуйте шевеління козенят. Якщо в квітні народжувати, то вже повинні ворушитися.
Дякую за відповідь. Ось і мені здається, що вона не вагітна( І скаче як антилопа, а біла ходить вже обережно. Крились вони одним козлом з перервою в тиждень, темна на тиждень раніше, перегулу наче не було. Садки були при мені, три рази стрибав, коза наче прогиналась. Козенят я намагалась слухати, наче якісь поштовхи були, але я зовсім новачок, може зі шлунком сплутала. В будь якому випадку, козлів зараз в селі немає, будемо брати собі маленького в квітні, травні. Покриємо тоді осінню, головне щоб не зажиріла.
Может ещё так свет падает. На этом фото вроде более гладкая, но, если присмотреться, то вроде то же самое. Но Вы не отчаивайтесь! У меня как-то тоже была коза со сморщенной петлей почти до самого окота. Мало того, ещё и на УЗИ не увидели котность на четвертом месяце. А детки уже толкались. И оказалось их там двое)
Спасибо за Ваше мнение) Если даже родит только Адель, это уже хорошо) Так хочется козляток уже потискать ну и молочка, хотя бы на попить)
Доброго дня. Знову маю питання) У темної кози, яка можливо, не покрита вже біля тижня білі виділення, без запаху. Хвостик трохи грязний, у білої такого немає. Що це може бути і чи потрібно викликати ветеринара? Їсть дуже добре, скаче, активна. Козенят я намагалась слухати, але мені здається я путаю зі шлунком ( Вибачаюсь за якість фото, коза не дає сфотографувати нормально
Тут несколько вариантов может быть. Или охота, или пробка отходит, либо эндометриоз (или как там у коз называется). По петле всё так же не понятно.
При охоте могут быть такие выделения уже дней десять, наверное? Для пробки, наверное, рано, 150 дней будет 21.04.2026. Козу эти выделения вообще не беспокоят, а меня напрягают. Может антибиотик нужен?
До недели могут быть.
Пробка может отходить от месяца до одного дня перед котом. Но в вашем случае, да, пожалуй, рано.
Если это эндометриоз, то, да, придется колоть антибиотики.