Аспарагус, спаржа: практичний досвід ділення великих кущів

Росте в мене в саду дуже гарний кущ, красивий, пухнастий. Гілочки такої рослини часто додають у букети квітів.
Розрісся кущ добре, вирішила цього року розрадити його. Загуглила, а інформації зовсім мало, є відео як сіють насінням та отримують спаржу на другий- третій рік.

Відгукніться, хто вирощує таку рослину. Потрібен практичний досвід ділення великих кущів.

9 лайков

Таня, я выращиваю спаржу уже около 6 лет. Сеяла покупные семена, потом через несколько лет решила увеличить грядку и рассаживала уже большие, взрослые кусты (размером, как у вас на фото). Пересадку делали осенью - выкапывали растение (будьте готовы к тому, что у спаржи очень глубокие корни), рассекали корневище острой лопатой на 2-3 части (в зависимости от размера растения) и рассаживали. Мне очень нравится эта культура - неприхотлива, не требует какого-либо особого ухода и в начале мая (Черниговская область) можно уже собирать первый урожай. Еще замечу, что спарже очень нравится легкая песчаная почва, там, где мы в посадочные ямы добавляли более тяжелую почву, растения дают не так много побегов.

5 лайков

Танюша я давно вирощувала але тільки для себе не на продажу.
Їли і сирим і смузі робила і мариновпні смачні.
Так от розростається швидко і ділить лучше кусти тоді урожай в рази більший чим з насіння а земля так нада щоб була пухкою , щоб добре волога прозодила до коріння у тверді погано росте і корінь загнивається.

3 лайка

У меня уже 5-6 лет растут несколько кустов. Сеяла с семян. 2 года полноценно с апреля по июнь режу побеги на еду. В это время все завтраки только со спаржей, в яичнице или омлете её жарю. Зачастую, на ужин, на пару готовлю и с чесноком и зеленью со сметаной или майонезом, очень вкусно.
Тоже интересует вопрос, о том как делить и рассаживать большие кусты. В этом году точно нужно рассадить. А делать это когда лучше, весной или осенью?

2 лайка

Буду цього року вперше ділити рано весною, як тільки дозволить ґрунт. Все буду пересаджувати весною, і нарциси яктільки листочки покажуть , іриси, півонії, впевнена що вийде, Бо осінню до пересадок руки не доходять, збір врожаю, соління, сушка, консервація…

1 лайк

А можна напроситися на декілька корінців? Може так приживуться? Щось у мене з насіння не вийшло виростити. Або насіння таке, або мама “прополола від зілля” город.

2 лайка