никогда не взвешивал сено, опустела кормушка добавил да и все
я бы еще обязательно солому ввел в рацион
но получается, если 300 + на каждый литр молока, то 500вроде как маловато? Я тоже сено ложу без перерыва, хоть и под ноги вытягивают много и зерносмесь 300+на молоко, а все мне кажется что они худоваты , хотя есть мнение, что если зерном наедятся то зачем пастись? я опять сама себя запутала!
у коз основной корм это сено, ветки, солома, трава (грубый корм), все остальное это дополнение к рациону.
желание выдать козе зерно в кг чаще всего приводит к крикам помощи и звонкам ветеринару
я лично против формулы 300 гр зерновых на козу и 300 гр зерновых на 1 литр молока
можно посмотреть готовые французкие рационы:
Европейская система кормления коз (Institut de l'Elevage) — готовые рационы - #9 by Alya
на продуктивность 1100 кг они предлагают 1! кг, если вдуматься 1100 кг это среднесуточный удой 3,6. А так как у нас считают пиками, то пик там получается 5-6 кг и если в этот момент засунуть в козу 300 гр + 1200 гр или 1500 кг - то просто жалко животное
спасибо интересная тема, но для меня там не все ясно. Одна таблица противоречит другой
в чем именно противоречие?
Добрый день, хотела спросить, почему овес не считается тем видом зерна, который даёт перекос в рационе
Здравствуйте! Я тоже за здоровое питание! А как вы относитесь к рекомендациям не ограничивать зерновые за мес до и после окота?
Следуя этим рекомендациям, за 2-3 нед. после окота мои козы дошли до 1.5 - 1.7кг/сутки и держат планку. Они на вольном выпасе, на ночь сено. Едят не много, больше лежат. Животы наедают за 1,5-2часа и лежат несколько часов. Месяц прошёл, что делать с зерновыми — не знаю. Молока дают 5+ — 6+л. Сколько съедают, определить не возможно — в этом и заковыка вольного выпаса…?
Не выдержала: пару дней назад зерновые убавила до 1-1,2кг. Сегодня замерила молоко — на 1л ~ меньше. Это здорово для коз?
Лишь бы не похудели…
Зернові можна давати в таких кількостях, якщо виходить на надої, а ле не забувайте про головне. На 2 кг зернових кози повинні з’їдати не менше 5 кг сіна. Вони з’їдають? Або 30 кг трави…
Здраствуйте! Здоров‘я і довголіття Вам! Ви як палочка-виручалочка))!
Але існує думка, що такі раціони виснажують козу; і я ж кажу, скільки з‘їдають не можливо заміряти на випасі. Але мені здається, що так багато не з‘їдають.
Я також не думаю, що з’їдають стільки. Сама більше 1 кг не даю на тварину. При надоях 4-5 літрів.
Тому і вважаю, що високоудойні кози - це той ще квест і потрібно бігати з бубнами, щоб не нажити кетозу, або не виснажити козу.
Можна детальніше про це?
Чим підтверджена ця інформація і на чому базується.
Ви самі застосовували такий метод?
Можна і детальніше. Вивчайте розділ про годування кіз. Там вся інформація є.
Тільки ось таке знайшла, але тут далеко не такі пропорції.
Буду шукати ще
На сайті не достатньо інформації про годування кіз концентратами, зокрема зерновими, які мене цікавлять.
Переважно рекомендації загальні, мало описано власного досвіду (в основному табличні дані для абстрактних кіз)
Не достатньо інформації, щоб прийняти самому рішення по особистій козі конкретним власником. Взяти на себе відповідальність за прийняте рішення. Що наприклад буде з козою-семилітровкою, якщо їй давати мало концентратів (н-д 500г)? В неї пройдуть усі болячки від такої дієти, чи навпаки, вона зачахне і сконає. Відповіді нема, тільки рекомендації. Що станеться з молоком, якої якості воно набуде: жирне, бідне, синє, солодке, суперкорисне? Щоб дізнатися, треба експериментувати, тобто йти на ризик. На сайті достатньо досвідчених козоводів. Не вірю, що всі вони користуються готовими табличками і рекомендаціями, не в розквіті розвитку.
А скільки помилок можна наробити, слідуючи за такими табличками, не враховуючи власних обставин, н-д, вільного випасу кози, адже таблиці орієнтовані на стійлове утримання: хоча б прорахувати кількість елементарного кальцію, який отримує коза на випасі — це не можливо. Бо невідомо скільки вона впихнула в себе трави, вибирала кущики чи трави. До речі нема інформації, що міститься в тих самих гілочках, які обожнює коза (склад і засвоєння).
P.s. до речі, дуже недостатньо інформації по Кальцію в раціоні кіз. Я шукала інфломацію по засвоєнню Карбонату кальцію козами – її нема.
Дуже цікаві таблички дала “Броварчанка”: там пропонують зернові вираховувати з урахуванням тривалості випасу кіз, а також мікроелементи. Мікроелементи в чистій формі, я так розумію, не зв’язані.
Питання:
Як запихнути високоудійній козі потрібну к-ть К.К., якщо вона їсть 400г зернових/день, це вийде вже якийсь Кальцій-концентрат. Якщо замінити Кальцій-хлором, наприклад, то знову ж не відомо кількість засвоєння його козою, щоб вирахувати правильну пропорцію…
? ? ? ? ?.. .
Добрий вечір раціон для кожної кози може бути різним ,одній козі норм зерно ,іншій треба меньше ,тільки Ваші спостереження Вам допоможуть і звісно можливість ,який корм.
Ви вимагаєте точні відповіді на всі ваші запитання, так от - їх немає.
По перше, кози - живі істоти з різною вагою, індівідуальним обміном речовин, різною конверсією кормів. Ви скажете точну цифру засвоєння , скажімо, протеїну з ячменю, або кукурудзи? Ніколи. Тому що не знаєте навіть точну цифру цього самого сирого протеїну у даному конкретному концентраті. Робіть аналізи кормів і цифри будуть більш точними.
По друге. Складається таке враження, що вам тут хтось щось винен. Недостатньо інформації - шукайте в інтернеті. Люди на форумі, дякувати їм, вам БЕЗКОШТОВНО надали величезний шмат свого досвіду.
Карбонат кальцію не дається в якості кальцієвої добавки. А що таке кальцій-хлор?
І на деякі запитання, що ви задали в своєму дописі відповіді є і на форумі. Шукайте, читайте.
Якщо ви не в курсі, то в процесі росту рослини кількісні та якісні складові кардинально змінюються. Неможливо надати точну інформацію, тим більше, що склад травостою і склад лісової рослинності відрізняється, ну, буквально, на кожній сотні метрів.
Склад грунту землі також може бути різним, що одній і тій самій рослині може надавати більше якихось складових елементів.
І до того ж, ви передивилися всього-навсього 58 тем на форумі, де їх сотні тисяч… А доводите, що немає відповідей.
Дякую, ви відповіли на всі мої запитання!