Зажиревжие помидорки - у кого есть опыт?

Высадила рассаду - а она так красиво начала расти - прям не нарадуюсь. А потом поняла - кроме зелёной массы - толку мало. Грунт лёгкий, щедро унавоженный свежим навозом, осадки регулярно, грунтовые воды близко. Им хорошо - стебли толстые, листья буйные, пасынков тьма, а я помидорок хочу! Что делать?

2 лайка

Обдерти частину наймолодших пасинків, краще б ті які нижче китиць ростуть, але сильно перерослі нема сенсу дерти і трішки посипати попелом деревним.якщо сильно густі спробувати хоч трохи підвязати

2 лайка

Янтарной кислотой побрызгать или препарат 'завязь".

5 лайков

Оля, рубай пасынки! Угроза жизни - стимул к размножению и, как следствие, к помидорчикам :grin:

11 лайков

Ну всё - я их сегодня попугала - аж самой страшно. Больше половины зелёной массы снесла.

8 лайков

Я тоже к своим заглянула - лес, почти по пояс мне. Садила редко, а получилось сильно густо.

6 лайков

Как решили проблему? У меня тоже самое сейчас.

Зірвіть зайві пасинки, частину. Припиніть годувати азотом, додати калійної фосфорних добрив ( хоча б попіл) і чекати

1 лайк

Я тоді їх обдерла наполовину, і половину пасинків, а потім ще наполовину. Вони рясно повязались, але через те що росли тісно і я часто там лазила, пішла фітофтора і багато помідор просто пропало.
Тому в цьому році буду видаляти все лишнє нещадно.

1 лайк

Видаляти правильно пасинки розміром до 10 см. В високорослих всі, в детермінантних перші 3. І садити 40*90. Часто садять густіше. І якщо очікуються дощі при цвітінні покропити медяном. 1 раз. Або ридомілом. І не загушувати. Якщо підвязати то взагалі чудово. Ми раніше підвязані не кропили нічим.

3 лайка

Задачка з зірочкою. Все було під контролем. Поки не почались дощі. Один то ще нічого. А через тиждень за два дні так налило, що до грунтових вод залишився метр (було до двух метрів). Дренаж у пісчаному грунті шикарний - волога капілярно піднімається наверх, помідорки обпилися і знову жирують. З 72 кущів завязь тільки на двох. Решта цвітуть і квіточки сохнуть.
Добрива два роки не вносили ніякого і землю не обробляли, тільки косили. До цього перегній та зола. Посаджені 80 х 60, підвязані, всі пасинки видаляла аж до самих квіточок, нижнє листя обрізала (його ще й град пошматував).
У когось є досвід вирощування помідорок, якщо грунтові води близько? Мені здається, що причина саме в цьому.

1 лайк

Хвороби немає? Я б дала калійно-фосфорних добрив. І ще, можливо, на майбутнє, спробувати високі гряди

2 лайка

Поки я думала, що його робить, чим сипать і прискать, прийшла посуха. Вже більше місяця майже без опадів. Пару раз тільки пил прибило. Помідори перестали дуркувати, вже не буяють, а чемно вяжуть плоди. Не поливаю, не вянуть навіть у спеку. Першу помідорку ми вже з’їли :slight_smile:

4 лайка

Грунтові води за час посухи впали. Зараз до них 2 метри, може трохи більше. Перці в сильну спеку вянуть. Хотіла полити. Почала робити канавки навкруги рослин - а там 3-5см сухущого пило-піску, а під низом волога земля. Ось така чудова у нас ділянка, але за 5 років вже два рази “плавали” :laughing:

2 лайка