Захворіло козенятко

Добрий вечір. Допоможіть, будь ласка, у нас народились козенята їм 3-є суток, у козочки прискорене дихання порівняно з іншими, животик прям «підстрибує», вибачте якщо не правильно пишу… я взагалі не компетентна в цьому ділі, козу купили пару місяців тому і вона ось 2 листопада родила нам трійню, два козлика і одну козочку. От козочка найменше їсть, постійно лежить, а сьогодні помітили прискорене у неї дихання. Допоможіть, будь ласка, вже ніч і я немаю до кого звернутись.

@olga79 , подивіться цю тему якщо маєте змогу…
Автор напишіть будь ласка ще скільки саме випиває козочка молока за одне годування і скільки раз на добу поєте , з соски чи з миски, та яка температура молока ? Чи какає козочка , це дуже важливий момент ? Бо може меконій не відійшов і в неї болить живіт, від того вона погано їсть, а тоді зовсім не їсть , спазми/болі можуть давати прискорене дихання, а тоді інтоксикацію і смерть. Але не обов’язково саме це відбувається. . Чи не захлинулася вона водами при пологах , чи не хрипить у грудях , чи був відразу хороший смоктальний рефлекс , чи ні . Чи вставала вона більше другу добу чи відразу була така слабка. Яка її вага. Чи тепло в приміщені де вони знаходяться і чи вона не замерзає. Чи можливо вони всі під козою ? Тоді чи часто прикладаєте до кози або як контролюєте чи вона їсть і чи не лягла або чи не наступила на неї коза.
Чи годувалася мама коза якісно останній місяць ? Наразі по Вашому повідомленню вет лікар не зможе зрозуміти чи козеня просто дуже слабке в трійні народилося , має нестачу так сказати , врожденну , чи то набутий якійсь стан за ці три дні.
Почекаємо відповіді вет лікаря , коли вона зайде на форум , бо Ваш допис в рубриці “скора поміч” та тут може відповідати тільки вет лікар. Я тільки дала наводящі питання .

Годуємо їх з бутилочки кожні 4 години, найперше готування було 50 грам., потім випивала 100-120 грамів, коли її братики випивають по 200-240 грам., молоко підігріваємо до 40-42 градусів.
вона родилась найпершою з вагою 2200 інші козенята мали вагу 3800 і 4100. Ми саме її народження пропустили, вона вже була майже сухенька, водички ніби не напилась, через деякий час піднялась на ніжки найперша і було все добре. Хрипів не має у неї, температура 39.2, животик мягенький. А ясна бліді.
Забрали її в будинок щоб годувати частіше, вона тут ходить, пограється трішки і лягає.
Меконій чорний ніби вийшов за перші сутки, на другі сутки була вже жовта «кашка»., а сьогодні навіть не бачили щоб вона ходила в туалет.

1 лайк

У приміщені тепло де козенята, і ще є в них лампа для обігріву яка постійно увімкнена, інші козенята активніші, хочуть вже вистрибувати з коробки.
Мама харчувалась комбікормом, різнотрав’ям, листя яблунь, малини та інші кущі, яблука, раціон був різноманітним.
Тільки ми маму не прививали овісаном, так як не знали про вакцинацію, дві козочки придбали у липні місяці, це у нас перший досвід…

В неї менша вага , чим в братів. Та кількість яку вона їсть їй наразі вистачає. Частіше ніж раз на 4 години годувати не потрібно. Молоко має встигати добре засвоюватися . Якщо в неї поганий аппетит ,але вона ходить і грається , треба почекати поки перетравится попередня їжа і вона почне просити їсти активно. І тоді годувати.
По опису наче все добре , температура в нормі , живіт не болить, казочка не аппатична. Але частіше кормити молоком не потрібно, від цього може бути погіршення. Можливо травлення та ферментна система ще слабенько працює, не перегружайте шлунок. Краще вколоти глюкозки трошки і гріти. Має налагодитися аппетит і сили. Три дні це ще дуже маленька.
Але мені не зрозуміло від чого сердце биття часте. Ясна блідніші ніж у братів , дуже бліді ? Почекайте що порекомендує Вам вет лікар.
Модератор форуму, вибачаюся що я відписала тут , але наче нічого не рекомендую, тільки підтримати людину та зібрала більш інформації для вет лікаря.

1 лайк

Ясна бліді аж білі, а в братиків рожеві. Насильно більше годувати не буду.

Дуже вдячна що Ви відписали, бо я дурію від хвилювання, дуже шкода малечу, така гарненька.

Хоч хрипів і немає, і температура нормальна, проте проблеми можуть бути і з легенями. Що з антибіотиків у вас є?

Якщо є в наявності фосбевіт або катозал, вітозал, або Роборанте-Калієр, я б вколола 3 кубіки підшкірно. Гірше точно не буде, а от користі багато. Особливо добре будуть препарати з цианокобаламіном, фосбевіт, наприклад, він покращує засвоєння заліза, що допоможе прибрати проблему анеміі.

2 лайка