Який ґрунт найкращий для вирощування розсади?

Привіт друзі! Привіт незламні!
:yellow_heart::blue_heart:

Заходжу на форум, читаю теми, бачу що не зважаючи ні на що, вже руки чешуться у дівчат сіяти рослинки і в мене раптом зʼявився такий самий настрій.

Ракети з росіі та безпілотники летять майже щодня, руйнують будинки, лікарні……вбивають мирних людей, а в нас все одно кипить життя і любов до землі, рідної, яка ніколи не достанеться загарбникам, все більше і сильніше зростає і стає з кожним роком все сильніше!

Сьогодні лише початок січня, а список питань на посадковий сезон 2024 рік у моєму зошиті чималенький.
Одне з питань - грунт для розсади.
Поділіться будь ласка хто і де купував, що сподобалось, а що ні.

У минулому році Сніжана @snezka писала що купує спеціальний грунт, я пошукала по форуму, але нажаль посилання веде в нікуда, тому створила окрему тему.

Раніше я сама готувала суміш із добре перепрівшоі підстилки з під кіз, тепер цього коштовного матеріалу не маю, тому наважилась на розсаду купити готову суміш, вже перевірену.

7 лайков

У тому році використовувала торф Класманн, фракція 0-5 мм.
Він дорогій, але рослини почувають себе відмінно. Та й не потрібні для нього усілякі фунгіциди. Бо кореневі хвороби не турбують розсаду вирощену у ньому.
Дрібна фракція дозволяє використовувати маленький касети для висіву. Вони добре заповнюються та зволожуються.
Є один нюанс.
Хоча цей торф добре заправлений поживними речовинами, але це ж торф. І треба пам’ятати, що якщо у нас при поливі виливається водичка з дренажних отворів, то разом із нею вимивається уся “їжа” для рослини. Тож потрібні регулярне підживлення розсади. Особливо, якщо рослини мають затяжний старт - це цибуля, перець, баклажани та селера.

2 лайка

Сію у свій грунт: городня земля + перегній. Колись так влипла з покупним грунтом, що лишилася майже всеї розсади перцю. Бабка-сусідка навчила під перець класти солому, пролиту кип"ятком. А вже далі насипати землю. Соломи класти сантиметрів 5, вона швидко осяде. Для рослин буде підживка і менше коріння травмється при висадці розсади.
Та і ціни на грунт високі. Це якщо мати добрий заробіток з розсади чи плодів, то купувати вигідно. А якщо овочі тільки для домашнього вжитку, то нас і кози забезпечать добривом.

4 лайка