Грядка - термос.

Шановні форумчани, хочу спробувати для висадки теплолюбивих рослин грядку-термос. Можливо у вас є досвід, або ви цікавились цим процесом. Буду вдячна за поради.
Якщо, ні - будемо вчитися разом.

2 лайка

Ти в нас першопроходець в цій темі, мені цікаво. Буду переймати в тебе досвід.

2 лайка

Ні, я трохи не згодна.
Наприклад, тема про прививки на дині та кавуни. Теж здавалось, що форумчани не в курсі справ. А , ні ! Були люди , які раніше за мене прививали, та мали урожаї. Але чомусь боялися поділитися досвідом, навіть невдалим ( хоча досвід був результативним).
Тому і прохаю, якщо у когось є хоч якісь результати, або думки про це, - діліться. Будемо разом пробувати, “набивати шишки”, аби тільки не повторювати помилки інших і не йти по-колу.
Тема дуже цікава. Колосальна робота тільки на початку висадки рослин. Зменшується прополка, полив. А це вже 90%праці.
Ох, і лінива я ! Так хочу смачненького, і щоб без “багатотисячних поклонів землі”.

8 лайков

Снежана, приветствую! Вы у нас действительно мастер, не нам Вас огородничеству учить, и такого уж совсем серьезного опыта у нас нет, но попытки были. Расскажу. В конце-концов на чужих ошибках можно порой больше чем на успехах научиться.
Как-то в самом начале “наземного” существования, еще в Ржищеве, мы решили устроить теплую грядку. В теплице. Теплица стеклянная. Выкопали траншею вдоль гряды. Заложили Обильно куриным навозом (были только куры из животных) но можно и другим. Поверху - пергной, компост, простая земелька, мульча. Чтобы корешки обжигались.Такой слоеный пирог. В том слое, где лежал навоз - вкопали трубу перфорированную (старый дырявый шланг). Готовили все с осени. Весной, как пришло время - в трубу заливали теплую водичку. Навоз начинал разогреваться. Мы втыкивали градусник, проверяли - ну, интересно же! О, да! грядку застилали агроволокном, и поверху - еще дуги с укрытием. Получался ну супер-термос. В начале марта на глубине сантиметров 20 температура грунта была +24.
Правда, мы использовали эту грядку для ранней зелени, с пасленовыми тогда не игрались. Но если подобрать состав навоз/клетчатка, чтобы достичь длительного процесса термоотдачи… :thinking: думаю, может выйти очень и очень.
Надо бы у Буряковских спросить! они мастера по подобным технологиям.
Ну, вот.
Давайте соосбражать дальше вместе.
Успехов Вам!

7 лайков

Дякую за досвід.
Але мій “термос” трохи інший.

1. Грядка повністю покривається плівкою.
    Тут питання : чорна чи прозора ? Бо дуже багато думок.
  2. В плівці роблять отвори і туди, висаджують розсаду.
    Знову питання : полив потрібен чи ні?
    Теж думок багато і всі різні .
  3. Подушку робити не потрібно, всі добрива вносять під оранку.

Що це нам дає?
Під плівкою гарно прогрівається грунт, що піднімає його температуру та береже теплолюбиві рослини від захворюваннь кореневої системи.
І тут постає моє питання про плівку.
Якщо плівка чорна, то грунт може перегріватися на сонці у літню пору.
Прозора плівка буде давати світло для проростання бур’яну. Чи не буде це заважати моїм рослинам ?
Існує думка, що полив під плівку не потрібен. Треба гарно полити перед закриттям плівкою і конденсат забезпечить вологою рослину.
Але у мене скляні піски. Цей грунт не тримає вологу взагалі . Вона вся “вилетить” через отвір в який посадили рослину.
Якщо поливати, то як? Крапля чи можливо вистачає поливу у отвір для посадки. Бо я так і не опанувала крапельниці полив.
Як бути з кротами, які у мене на городі за літо переорюють город двічі?
Оці питання “ломають мені голову”.
А так все мені подобається. Рано можна висадити, навіть під дуги. Бур’ян не росте. Якщо дощове літо, то кавуни не потріскані, бо вологі під корінь йде меньше. Урожай більший бо тепла рослини отримують врази більше.
Отака моя грядку-термос.

Відповідь однозначна. Кроти все спаплюжать. Я намагалася влітку висадити полуницю на високі грядки під плівку. Повне фіаско. Підривають, сохне рослина моментально.то якщо відкритий грунт, я ходила тричі на день притопкувала, під плівкою не побачиш еротохід або купку. Тоді тобі треба викопувати траншеї широкі і на самий низ грядки і по бокам устілати все металевою сіткою.
Під плівкою полив потрібен, однозначно, тим більше на твоїх пісках. Трохи менше та рідше, ніж без плівки.
Полуничники поливають краплею.
Намагалася боротися з кротами майже всіма існуючими засобами, включаючи відлякувачі шумові, отруту, відлякувачі на основі карбаміду, мишачу отруту, димові шашки, заливала ходи водою, закопувала банки та відра на дорозі, щоб падали у відро, нічого не допомогло. Поки що кроти перемагають. Найкращий результат дало заливання в кротячій хід відра коров’ячої сечі. Риють новий тунель. Старий закривають.
Купувала модний дорожезний препарат на основі отруєних личинок фірми BROS, результат нульовий. Не їдять, або в мене просто їх мільярд.
Отруту для мишей додавала ще тому, що мала підозру, що до кротів приєдналися миші-землеройки. А самі кроти плотоядні.
PS Тухлий оселедець також не працює.

5 лайков

Кроти- це про нас. Нічого не бояться. І сеч лила, і інші пахнючки - а він все риє. В 23-му році мені всю цибулю-чорнушку перерили. Була проста-домашня, біла і червона, казали кримська. Декілька кротів виловила кішка-переселенка, але тих людей знову переселили, а хату продали. Тепер у нас нові молоді сусіди. Ще про їхніх котів-собак нема новин.
Не про грядку, але про кротів.

4 лайка

Дякую. Твоя розповідь дала мені ідею, як зробити грядку з доступом до кореневої системи.
А про кротів скажу, що й сітка вкопана не допомагає. Була у мене тепличка під розсаду капусти, куди з весни “приходили” кроти. Одного року я повністю зробила короб з сітки, яку між собою зв’язала дротом, а верх прибила до дерев’яної рами. І що ви думаєте ? Ця падлюка, я маю на увазі крота, пролізла між сіткою і рамою. Та наробив такого глуму, мабуть вирішив, що потратив у тюрму. Того року розсада капусти "істерії " крота не пережила.
А в тому році я у ходи кротів клала трохи мазі Вишневського. Вона добре їх відлякує. Бачу, що проліз - мазючки туди, і прикорала. Риє у другому місці, а на грядку не повертається. Але через пару місяців знову може підрити, та тоді коріння більше і це не критично.

4 лайка

От іще вишневського не мазала) Напевно, дьогтю не люблять. Спробуємо.
Кроти в цьому році в нас все попортили, в загороженому садочку геть всі кущі, малину, навіть дерева попідривали так, що одна грушка невелика похилилася від вітру градусів на 45, я туди, а там такі кротовини-ходи і земля пухка, провалювалася вище щиколоток. Про полуницю там навіть говорити нічого, малину, жимолость і смородину просто паличкі повитягала, коренева система вся в повітрі. Ще й мурашки допомагають.Просто капець якийсь, екологічна катастрофа. Рядом на городі люцерка росла, то скопали так, що навесні придеться переорювати і пересівати. При чому таких здоровенних насипів я раніше не бачила. Вже думаю, може то якісь інши істоти? Кротовини насипані десь один метр в діаметрі і см 50 у висоту, схожі на мурашники в лісі, тільки більш пологі.

4 лайка

Може хом’як чи сліпак бути. Рослини їдять?

1 лайк

Про теплі грядки.
В теплиці вже пару років під розсаду раннього огірка готуємо траншею з гноєм, а зверху наступаємо грунт. В результаті краще приживається розсада, не гине від кореневих гнилей.
Про плівку.
Щоб не перегрівалося влітку, по чорній плівці можна кинути солому. В нас було ,що чорна плівка біля стінки теплиці дала такий жарскину на лохині спеклося листя і вона його скинула. Застрелили соломою, проблема зникла.
Суницю пробував чоловік садити на гряди і поливати без краплі в отвори, можна, але повна дурня і мазохізм.
Відносно прогрівання грунту під чорною плівкою
Знайомий так вкорінював виноградні чубуки. Казав гарно. Не треба кільчувателя. Головне рано садити, коли повітря ще холодне і є різниця температур верх-низ

2 лайка

Дівчатка, як гадаєте, якщо кротами не подобається дьоготь, то може його додавати у воду для поливу ?
У одного фермера, який вирощує кавуни на плівці, я читала, що після висадки розсади він проливає грунт від шкідників спеціальними препаратами. Цього вистачає на сезон. І навіть кроти не приходять.
На мою думку - не приходять тому, що повністю після поливу, разом із шкідниками загине усе , і черв’як, і корисні комахи. Через те й кавун стає токсичним для людини. Бо отрута тримає цілий сезон “стерильним” усю висадку.
А що дьоготь, який його вплив ?
Це мабуть треба Інну @Varvara покликати, для роз’яснення.

2 лайка

У Вишневського ще і ксероформ ,ще та смердючка

Сніжан, я вважаю, що діло в ароматі) Дьогтем точно можна поливати, але не відомо, як він вплине на культурну рослину.

Із дієвого:
від “кротів” - закопую в ходи шприці з нашатирьом( випаровується довго, відлякує; той же еффект має людське “гуано” закопане в ходи;
від верхового кротика - ще не перевіряла - тряпки в отработці закопати в грядку, щоб не гризли тюльпани і виноград.
Кротами в селі називають не кротів, бо справжній кріт маленький, менший долоні. Головний ворог для мене зараз верховий кротик - од виноградника молодого осталось за 3 роки декілька кущів, які я відправила в вільне плавання. У дворі від моря тюльпанів лишилось декілька кущиків.

Нашатир весною спробую, а все решту закопувала-заливала, туди черв"ячки бігом біжать і кріт слідом.

Маємо досвід в вирощувані надраньої продукції бахчевих в польових умовах під термосом( Херсонська обл).Плівка може бути і прозора і чорна на низ.Полив був,під нижньою плівкою лежала крапельна стрічка,через нього і підживлювали добривами.Обов’язково має бути можливість хорошої вентиляції ,це не тільки відкриття верхньої плівки на початку і кінці,бокові віддушини також будуть потрібні з часом.Розсада садиться не в арику,а на його боках .

1 лайк

А крапельна стрічка лежить у центрі ?
Чи біля рослини?
А кроти у вас є?
Бо я переживаю, що якщо закрити грунт плівкою то будуть “окопи” під корінням.

Біля рослини в більшості випадків кладеться стрічка.Так економляться вода і добрива. Кроти є,але в умовах великих площ їх шкода не така значна,як в умовах города чи теплиці

1 лайк

Та кажу ж тобі, окопи точно будуть. Я вже спробувала.