Які "сюрпризи" нам готує новий 2022рік.

Зараз дуже багато зустрічається інформації щодо нововведень, які очікують нас в 2022році.
Куди не глянь податки, податки, податки…
І так, “Сюрприз” №1
Цитата
"Верховная рада Украины приняла закон, обязывающий всех украинцев, в собственности которых есть земельные паи, уплачивать минимальный налог в 1,5 тыс. грн с каждого гектара. Это предусмотрено новым “ресурсным” законом, принятым нардепами 30 ноября. Он вступит в силу с 1 января 2022 года, если президент его подпишет.

Об этом говорится размещенном на сайте парламента.

Налоги придется платить даже тогда, когда участок расположен в городе , ведь фактически это считается огородом. Если размер этого огорода составляет 0,5 га (50 соток), владельцам придется платить фиксированный налог.

Следует отметить, что платить налог придется даже в том случае, когда человек выращивает на этом земельном участке продукцию исключительно для собственного потребления и не продает ее на рынке.

Относительно сельскохозяйственных земельных участков, расположенных за пределами населенных пунктов, владельцы паев должны будут платить не менее минимальной суммы налога, которая составляет примерно 1,5 тыс. грн с 1 гектара .

Предполагается, что такие изменения никак не отразятся на крупных агрохолдингах, поскольку они де-юре не являются собственниками земли. От новшеств пострадают исключительно небольшие фермеры и жители сел, имеющие землю.

12 лайков

Десь була прописано, що якщо земля в оренді, то за неї платить арендатор, тобто попросту колгосп.

5 лайков

Може й так, але орендарі не забудуть вирахувати цю сумму з орендної плати. :worried:

І окрім паїв( земель для ведення товарного виробництва є ще огороди ( землі для ведення особистого селянського господарства). Якщо вони перевищують 0,50га. то накож мають обкладатись податком.

2 лайка

А скільки ж у нас платять за паї? Мізер! Тому і воюють за землю. У нас у районі один фермер платить 10%, правда, не знаю від чого, а інші 3-6%. От і йдуть люди до нього, чекають, коли закінчиться строк дії попереднього договору оренди і не продовжують з тим, хто мало платить. От тут і бойові дії між фермерами.
То це ще у нас на пай дають 2 мішки цукру, мішок борошна, 10 літрів олії, 5 кг гречки + 5 кг іншої крупи, 1,1 т. пшениці і 1,1 т. кукурудзи, + оранка городів на 800 грн. з розрахунку 22, 50 грн. за сотку. Або якщо не орють, то вертають гроші до 31.12. поточного року. Зерно в мішках привозять до двору, а в цьому році і цукор з борошном розвозили. + ще дають на поховання , якщо пайщик помер. Вже декілька років роздають подарунки на новий рік, хай це і флісове простирадло чи 2 рушники, а людям приємно.

6 лайков

Это печально. Моей маме Корнел платит 7300 грн за 5 гектар, выходит, мы ему еще будем должны?) И смех, и грех.
Закон для того, чтобы принудить людей отдавать землю даром олигархам.

5 лайков

Інна, а з іншої сторони, можливо потрібно вимагати більшої плати за оренду паїв? У вас що, тільки один арендар? Да, є проблеми , адже кожному виділена земля на полі і не тільки біля дороги і не дають сервітут і т.д.
А яка у вас оцінка земельної ділянки? Яка землі - чорнозем, пісок?
Це болюча тема і треба дуже тонко знати всі закони, підзакони і БЕЗЗАКОННЯ.

3 лайка

Мій чоловік має пай 1,7га, орендна плата -1міш цукру +1,4т. пшениці+ 0,1т.кукурудзи в грошовому еквіваленті 7900грн. Ми берем гроші і купуем на них овес, ячмінь
Хочуть заставити пюдей продати не тільки земельні паї, але і інші маленькі клаптики, які за статистикую становлять 30% від загальної площі земель. Лакомий шматок…

4 лайка

То у вас ще таки трохи і платять. У нас земельні паї десь 3 гектари. Ну і чорноземи у нас.

Олю, наші закони як те дишло… Досвідчений юрист (яких у великих компаній цілий штат) знайде шпаринку в законі, щоб перевернути це на свою сторону.
Зараз уже зіткнулись з тим, що багато спадкоємців не можуть укласти договір оренди земельної ділянки , яку отримали у спадщину з іншим орендарем тільки тому, що в договорі який підписали його батьки був передбаченні певні обмеження

2 лайка

Все зводиться до того , щоб заставити людей позбутися своєї землі
давайте рахувати зем. ділянка 0,75га,
оранка у нас в цьому році 35 грн /0,01га =2625грн
весною культивація , було 20грн (що буде до весни не знаю) =1500грн.
тепер потрібно посіяти, переглянула ціни на насіння…
суданка 35-40 за кг, на 10 соток будеть десь 400грн
насіння люцерни також “кусаеться” 100-120за кг
люцену сіємо з овесом або ячмінем, які ціни будуть весною на насіння невідомо…
Земля у нас суглинок потрібно пару мішків селітри , останній раз бачила ціну 1200грн за мішок
не рахую того, що всі сію сама вручну а чоловік мінітрактором то все заскороджує…
далі косовиця, ми косим і згрубуєм самі, а якщо наймати то також по 20 і 10 грн за сотку…

Тепер + податок на цю землю , а в господарстві утримується ВРХ чи ДРХ для власних потреб…То люди ту худобина за шнурок і на забів, землю продадуть і відправляться по світах наймитувати…

11 лайков

К сожалению да, только один арендатор, монополист и ничего с этим не поделать. И требовать что-то - только нервы себе попортить. Договор аренды заключен на 30 лет, кажется. Это же Корнел.

Меня там прошлый приезд охрана чуть не побила из-за того, что не пускали внутрь и я потребовала, чтобы маме вынесли хоть стул какой-то, присесть. Там вообще все сделано, как будто предвидят, что селяне на них с вилами пойдут. Абсолютно хамское отношение. Забор три метра бетонный, ворота с колючей проволокой и калитка из толстого металла, открывается только картой охранника.

Земли там - чернозем и серозем.

4 лайка

Зоя, це дивлячись як ви заключите договір, можно і орендаря зобов‘язати платити.

1 лайк

Зоя, у нас теж оранка по 30 грн\сотка, культивація теж 30!
Я в цьому році так набідувалая з доставкою зеленого корму, що вирішили город, що на крайній вулиці, там 15 соток, здати в аренду, а сусідкині 6 соток, що у нас навіть без межі, взяти собі в оренду.Виходить разом 20 соток орної землі. Сусідка просто немає здоров"я, та і рідні у неї нема. А я все одно їй садити-сапати-кропити-копати допомогаю.Тепер на своєму городі посіємо 5-6 соток люцерни, 3-4 сотки суданки, 3 сотки буряків, решта грядки-картопля і гарбузи. Обіцяю сама собі садити картоплі не багато, тільки для себе, і грядок менше. Ну накопали ми в цьому році більше 300 відер картоплі, ще не продали, бо нема ціни. А значить її всю я і дочка занесли в погріб, а весною вже я сама винесу її. Може щось продамо на насіння, є гарні сорти. В 20-му році весною гарно продали картоплю, було вигідно. Якби ми ближче до міста, то щось би з горОда продавалось. А так цибулі море, помідори-перець роздала родичам, робити консервацію , а потім віддавати її свиням - теж не вихід. Раніше діти брали , а тепер цілий рік є в магазині свіже, то вже мамині банки не в ходу, старша хоч машиною приїде і візьме, а меншій потрібно автобусом везти, а скільки його довезеш, та ще і з такими карантинними поїздками.
Подивлюся на свою вулицю - майже всі пенсіонери. Одна корівка, у нас кози, 4-5 хат мають свиней, а решта кури–качки і то не у всіх. Вимирає село.
Договор аренды заключен на 30 лет,
У нас договори оренди на 5-7 років! За пролонгацію договора ще і платять гроші. Можливо тому у нас і простіше щось добитися.

2 лайка

Оля, здесь, где я сейчас живу, несколько арендаторов, и они местные, то можно передавать одному, другому, а в Нежине все монополист захапал, там земли классные. И душат народ. Еще пару лет назад давали 11 тысяч, теперь два года уже 7300 платят и все. Хотела кукурузой забрать, дуля с маком, такую цену сказали, что я по месту у людей в полтора раза дешевле куплю. И что это за обдиралово, что с 5 гектар земли дают 900 кг кукурузы?
И сам не обработаешь, одно дело , что далеко, так еще и не подъедешь к нашему участку, он в середине между другими, нет дороги.

2 лайка

Людей в Украине сейчас специально максимально нищими делают, чтобы вынудить продать за бесценок землю. То же самое было, когда в 90- х скупали акции заводов, крупных предприятий. История повторяется.

9 лайков

Если люди сами не продадут, то приняли закон о выделении земли в натуре,там сама документация которую нужно оформить до 2025года тысячи стоит,ну а кто не оформит будут считать как таковых отказавшихся от права на землю(пай).

3 лайка

Законопроєкт вводить нове визначення – мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ). Якщо простими словами – це сума податку, яка має бути мінімально сплачена за земельну ділянку сільськогосподарського призначення.

Розраховується МПЗ за формулою: нормативна грошова оцінка (НГО) помножена на коефіцієнт 0,05, помножена на кількість місяців володіння землею, поділено на 12. Там, де оцінка не проведена – розрахунок відбувається за середніми показниками по області.

МПЗ не визначається для городів, земельних ділянок дачно-будівельних та садівничих (городницьких) кооперативів, а також с.-г. земель, що перебувають у межах населених пунктів.

Розберемо приклад за середніми значеннями: якщо взяти середню НГО за гектар ріллі (27 500 грн) та помножити на коефіцієнт 0,05, то виходить, що середнє МПЗ по Україні складає 1 375 грн.

Якщо середня орендна плата 3 400 грн, то податки з орендної плати складатимуть 663 грн, а земельний податок 275 грн, разом – 938 грн. Якщо зупинитися на цьому, то доплата за гектар складала би 437 грн.

Пояснюю
1375(нарахований податок) -938 (податок з арендної плати+земельний податок)=437 грн за га. В рік.

Утім, загальна сума сплачених податків охоплює дуже широкий перелік платежів таких як: податок на прибуток підприємств, податок на доходи фізичних осіб та військовий збір з доходів фізичних осіб, які перебувають з платником податку у трудових, або цивільно-правових відносинах, єдиний податок та інші.

З огляду на це, ймовірність того, що МПЗ буде перевищувати суму платежів для “білого” бізнесу – дорівнює нулю.

Ще з хороших новин – те, що у 2022 та 2023 році застосовуватиметься коефіцієнт 0,04 замість 0,05.

Люди, які здають свою землю в оренду неофіційно, отримають платіжки з МПЗ – та прийдуть до свого орендаря, якому прийдеться заплатити за них, та потім оформити офіційну оренду, щоб в наступному році не діставати кеш.

Таким чином, тим агровиробникам, які звикли ухилятися від податків, продаючи продукцію за кеш – доведеться виходити із тіні.

2 лайка

Текст, который вы разместили в корне не отражает суть принятого закона, а как и было рассчитано автором текста и информационными сайтами, на которых разместили этот текст, вызывает панику среди селян.
Я уверен, что сам закон вы даже не читали.

Вот описание закона с первоисточника
https://iportal.rada.gov.ua/news/Novyny/217099.html

3 лайка

Вы знаете, видя происходящее, ждать чего-то хорошего не приходится. Чем дальше в лес, тем больше дров. Хотя и дров уже скоро не будет, ни дальше, ни ближе.

4 лайка

У нас как скажут, что никто не пострадает - всё, прячься :rofl:

5 лайков