Як реанімірувати стару муку?

Нам дали мішок муки 2022 року з великим вмістом висівок. Я печу з нею хліб. Спочатку добавляла пополам до білої, але хліб гіркуватий. На днях пекла з третиною цієї муки, то їсти можна.
Як покращити муку? Без неї не обійдемося. Вона потрібна саме для хліба. Хліб печу постійно більше 10 років на дріжжах.
Що можно зробити?

А якщо просіяти?

Справа в тому ,що за часів сссру, в нас , на горищі , в великій алюмінієвій каструлі стояло борошно біля 10 років лише на паски (дуже біле , дуже якісного мелення) і не гіркло.
Думаю гіркоту дають висівки .

Якщо їх відсіяти, можливо смак покращиться ?

1 лайк

Нажаль вже нічого не відієш, пройшов процес окислення, тому борошно вже зіпсоване. Все залежить від зберігання, і особливо вологості, тим більше коли там є висівки.
Спробуйте, заморозити необхідну частину для випічки на дві доби. Може трохі піде гіркота, але повністю від неї вже не позбутись.

7 лайков

О! А у меня тоже по муке вопрос!
Хлеб делаю на закваске. Получается вкусный, но… Поделилась закваской с приятельницей, она сегодня принесла попробовать свой первый. Наши хлебы отличаются, и ее хлеб мне больше понравился, он такой пружинистый у нее получился.
Пришли к выводу, что мука тому причиной. Она пользуется всегда более-менее свежей из магазина, а я покупаю с запасом мешками. Хранится она в закрытых контейнерах без доступа влаги
Может ли мука быть “устаревшей” в этом случае?

1 лайк

А чи варто її їсти? Прогорклі жири корисними не вважають. Можуть запускати процеси утворення вільних радикалів, а це пошкодження клітин. Гіркота може бути від постарілих зародків, в яких багато жиру. Може від грибків, що теж не добре

3 лайка

Мука має різний вміст білка. Спробуйте додавати свіжі висівки, це для аромату. А для структури трохи борошна з твердої пшениці

2 лайка

Можливо , якби був вибір , питання б не стояло ?

1 лайк