Добрый день. Родились козлята. Один был абсолютно нормальный и у него практически сразу начали формироваться абсолютно нормальные рога. А вот у второго козленка рога начали расти только через пару месяцев (по началу думали что он будет безрогий). Но к удивлению после появления первой пары рожков начала появляться вторая пара чуть выше первой. Пока рожки не ровные и растут кто куда но постепенно замечаю что они выравниваются. Сами рожки все разной величины и формы, а в основании рожек под шкурой как бы твердые костяное наросты. Здоровье у козленка отличное и что интересно он если можно так сказать повышенной разумности).
Дело в том что пришло время козленка забивать но вдруг он какой-то особенный (может древние гены пробудились)), вот я и думаю что с ним делать… может оставить и посмотреть что будет дальше? Или же это просто какая небуть негативная мутация и лучше козленка забить?
В тому то і справа що я не знаю що робити)). Пошукав в інтернеті… одні пишуть що ці ріжки потім відпадуть. Інші пишуть що це рідкісне явище, такий певний збій в генах який не впливає на організм тварини, тобто це не фізичне каліцтво а навпаки дуже цінується. Треті пишуть що потрібно позбуватися таких козлів через те що потомство в них буде з відхиленнями. Тому й я вирішив запитати когось у кого була така ситуація в реальності. До речі батько цього козлика безрогий, породистий (назву породи не знаю… якийсь грецький чи то римський…).
З наукової точки зору еволюція усього живого по суті є абсолютною та безкінечною мутацією). З того що я “накопав” в інтернеті я дізнався що це мутація одного єдиного гену HOXD1 який відповідає винятково за обмеження області зростання рогів по обидва боки від голови тварини. Тобто ця мутація ніяк не впливає ані на внутрішні органи ані на скелет чи на будь що інше. Вчені припускають, що вона виникла з появою великої рогатої худоби, дозволяючи визначити область, де мають вирости роги. Отже можна припустити що ця мутація є абсолютно безпечною. По суті можна вважати що це новий вид кіз якому люди не дають розвинутися бо роги це всеж таки “зброя” тварини тим паче у козлів. Тому й навпаки багато хто рогів у кіз та козлів позбувається. Іншими словами поки що я не бачу причин (підтверджених фактами) чому такого козла не можна пускати на розведення.
Ну ви ж, напевно, будете від нього продавати козенят. Я б, наприклад, не хотіла купувати, або якимось чином мати родичів такого козла. Не від його козенят, то від його дочок. \
Це абсолютна вибраковка.
Навіщо розмножувати каліцтво?
Ви ж не знаєте, як ця мутація в подальшому позначиться на потомстві.
Не забуваємо, що в кожного господаря свої плани і цілі. В селі, де гоняться не за породою, а за кількістю молока, де не звертають увагу на жири-білки, то такий козлик буде в забавку, а його, можливо, молочне потомство, навряд чи буде продаватись дорого, але, як буде молочне, то розберуть, бо дорого ніхто продавати не буде. Ото і вся правда
Я сільським господарством займаюся не заради грошей а заради самозабезпечення та незалежності (хоч і такий підхід є абсолютно збитковий в плані коштів але всеж таки практика показала що воно того варте). Нічого не продаю, хіба що родичів пригощаю та з сусідами обмінююсь бо в нас в селі бартер та взаємопоміч це звичайна річ. Іншими словами потомство я буду залишати собі. А якщо навіть і продавати то взагалі собі не уявляю як можна приховати що у козлика 4 роги на голові росте, хіба що шляпу йому надягнути).
Стосовно каліцтва яж думав що я все написав - це абсолютно здоровий козел за винятком того що у нього роги не такі як у всіх. Ніяких інших “відхилень” бути просто фізично не може бо цей ген мутований відповідає лише тільки за РОГИ і все! Не за кількість очей, голів, лап, носів та т.п., а винятково за РОГИ.
А стосовно того що написала 6661280 про “В селі, де гоняться не за породою” - так це і є, чи точніше може бути нова порода. Чи як ви думаєте звідки взагалі берутся будь які породи - через схрещення та мутацію генів. Якщо мутовані гени становляться стабільними то це і називають новою породою… хоча можливо я щось не так розумію… Так чи інакше мене цікавить (для того щоб я вирішив залишити козлика або забити, бо ви абсолютно праві в тому що я не знаю як ця мутація вплине на подальше потомство) чи є якісь фактичні приклади які підтверджують те що потомство саме таких козлів з декількома рогами народжується “каліками” або вони народжуються просто з не стандартними рогами?. Я більше покладаюся на науковий підхід.
Я не можу відповісти вам на таке питання, бо в мене ніколи не було і не народжувалися тварини з якимись вадами (слава Богу). І на розведення дуже ретельно підбираю цапів. Просліджую родословну не на одне покоління. Звичайно, це коштує дуже недешево, але такий мій вибір.
Зрозуміло…
Зачекаю поки, можливо у когось іншого були такі випадки. Має ж бути на цьому форумі хочаб одна людина яка з таким стикалася або хочаб щось знає.
Известно, что у некоторых представителей семейства Bovidae есть дополнительные рога. Обычно такой особенностью обладают представители некоторых пород овец, которых часто отбирают по этому признаку. Такие животные называются полицераты. Их описания встречаются в исторических документах, например, задокументирована передача четырёхрогого козла из городка Булле в Швейцарии на ферму в Версале в 1786 году по просьбе французской королевы Марии Антуанетты.
Однако генетические причины этой морфологической аномалии до сих пор оставались неизвестными.
Изучив геном более 2 тысяч коз и овец, исследователи выяснили, что все полицераты имеют мутации в одном и том же гене HOXD1. Это гомеозисный ген, оказывающий влияние на организацию, рост и дифференциацию тканей и органов в организме. Хотя мутации, наблюдаемые у овец и коз, различаются, в обоих случаях они приводят к снижению количества белка HOXD1, продуцируемого этим геном.
Исследователи смогли определить, что функция гена HOXD1 заключается в ограничении области роста рогов по обе стороны от головы животного. Когда в гене происходит мутация, в ходе эмбриогенеза область роста расширяется, что приводит к расщеплению зачатков рогов, каждый из которых развивается в полноценные рога. Ранее об этой функции гена HOXD1 не было известно. Учёные предполагают, что она возникла с появлением крупного рогатого скота, позволяя определить область, где должны вырасти рога.
Якщо молочні гени, то чому б ні? Я точно знаю, що більшість козенят з мого двору лишаться в морозилці, то яка мені різниця?
В мене теж є проколи в покупці коз, і нічого кримінального я тут не бачу, бо ціни були адекватні, а задорого я собі дозволити не можу. Це досвід і власні “шишки”, ото і все
Якщо вам хочеться залишити цього козлика як іграшку позабавляти людей, то чому і ні. Але гени не наслідуються поштучно, а бувають зчеплені блоками і тоді домінантний ген може протягнути рецесивний. У вас же не розплідник породних тварин, то і наслідки достануться вам. У мене котик надзвичайно розумний, але з непереносимостю молока. Забрала його з господарства, де корова-годувальниця. Він був менший від своїх сестричок вдвічі і виживав ловлею ящірок. Зараз йому рік і він уже може трохи випити молока, але годую до цих пір " з рота", тобто жую йому їжу, коли просить. Очевидно що недостатність якогось фермента в організмі. До чого це я - колись дуже мудра людина сказала мені, що коли чогось дається багато, то щось і віднімається.
Думаю у вас схожий випадок, розумність козлика компенсувалась букетиком ріг.
Ви взагалі читали те що я писав? Як можна порівнювати котика в якого непереносимість молока і тварину поліцерата?
А стосовно “іграшок” - саме розплідники являються “фабричними виробниками іграшок” для забави.
Скажіть мені будь ласка - чому відсутність рогів у козла це суперпупер гарно і причудово і нормально а от чотири або більше рогів це інвалідність і забраковка? І те і інше це мутація і різниці взагалі ніякої між безрогістю та багаторогатістю НЕМАЄ!
Я не ображаюсь, тут не має на що ображатися.
На скільки я зрозумів проблема лише у сприйнятті людиною рогів і ніякі гени та елітність породи тут нідочого… Наприклад можливо через десятиліття роги у козлів стануть дуже модними і всі будуть кричати що чотири роги це гарно а от безрогість це забраковка і таких козлів потрібно позбуватися, і будуть вигадувати массу усілякої маячні яка буде їх “виравдовувати” перед самими собою за знищенням однієї породи тварин та розмноженню іншої модньої на той час породи тварин.
… не звертайте уваги, це я теж просто трошки хфілософствую).
У мене запитання.
Ви писали “пришло время козленка забивать”.
Ну воно вам надо те козліще з 4 рогами? Якщо потрібне - залишайте, а якщо ні - ріжте.
Це ж не племінна тварина від 10 літрової кози.
Цей козел як кози з лишніми дійками хтось залишає і дивиться що з цього вийде, хтось восени вибраковує.