Трава Колумба: особливості кормового сорго. Багаторічник

Заощадити й урізноманітнити годівлю живності допоможе кормове сорго. Зерно цієї рослини використовується у складі комбікормів для свиней, корів, коней, птиці. Зелену масу й сіно полюбляє велика рогата худоба.
Для годівлі тварин краще за все вирощувати багаторічне кормове сорго, яке ще називають чорним сорго або травою Колумба. В Україні створено три його сорти: Парана, Надєжда Востока, Колумбо. Всі вони занесені до Державного реєстру сортів рослин.
– Трава Колумба – природний гібрид гумаю з цукровим сорго, який виростає заввишки до 4 метрів! Особливо підходить він для умов Лісостепу і Полісся України. Оптимальний строк сівби – перша-друга декада травня, коли ґрунт уже прогрівся до 12-14 градусів. Польова схожість насіння – 75-80%, – розповідає доктор сільгоспнаук, професор, завідувач відділом нових культур Національного ботанічного саду імені М.М.Гришка НАНУ Джамал Рахметов. – Трава Колумба вибаглива до ґрунту, найкраще для неї супіщаний. Вегетаційний період при вирощуванні на зелену масу триває 70-80 діб, на насіння – 110-120 діб. Важливою біологічною особливістю трави Колумба є її здатність відростання після скошування. Тобто можна отримати свіжий зелений корм не один, а два-три рази. Не скошений на початку осені травостій можна у будь-який час використати як сіно.
Рекомендує висівати сорго на корми і завідувач кафедрою годівлі тварин Національного університету біоресурсів і природокористування України, доктор сільгоспнаук Володимир Отченашко.
– Останнім часом багато селян збільшують посіви сорго через його високу врожайність, – каже він. – Особливих проблем ця рослина не завдає, хіба що важливо дотримуватись рекомендованих строків укосу, не затягувати з цим, бо в зеленій масі після цвітіння може утворюватись небезпечна синильна кислота. Краще за все годувати сорго велику рогату худобу, оскільки для неї соковиті корми становлять основу раціону. Із задоволенням жують цю зелень коні, кози, вівці. А у вигляді пасти або мілкої нарізки – навіть птахи.
– Але якщо ви годуєте корів лише сорго та іншим зеленим кормом, треба мати на увазі, що виникає дефіцит клітковини, що може призвести до проблем зі здоров’ям, – зауважує фахівець. – Краще додати 1-2 кілограми соломи або сіна на добу. Що стосується зерна сорго, то воно дуже часто проходить по шлунково-кишковому тракту тварини транзитом, виходячи у непереробленому вигляді. Це пов’язано зі структурою зерняток, які вкриті дуже товстою плівкою з великим вмістом танинів. З одного боку, це сприяє добрій перистальтиці кишківника, а з іншого – частина корисних речовин не засвоюється. Вирішити таке питання можна за допомогою спеціальних подрібнювальних машин. Хоча й вони часто не в змозі роздробити дуже дрібні зернята… Залишається силосування, за якого зерно трохи розщеплюється завдяки молочно-кислим бактеріям і ферментам. На відміну від інших видів сорго (харчового, технічного) кормові сорти більш пристосовані для тварин, тому що вони саме для них вирощуються.

Добова доза

Корові – 30-40 кг (якщо тварина велика – до 50-60 кг), козі, вівці – 4-5 кг, коневі – 10 кг, свині – до 1 кг, качкам, гусям – 300-500 г, курам – 20-80 г.
Наталія Федорова
З журналу “Рідне село”

3 лайка

Трава Колумба

6 лайков

Надо будет подумать над этим вариантом и на луг закинуть для пробы )))

1 лайк

На лузі, думаю, цілі пальми виростуть)

Вот только косить чаще прийдется, что б местные аборигены не заподозрили самосуд.
Так что будем брать не высотой а частотой скоса )))

2 лайка

Місцевим дамо по жмені насіння і розкажемо, яке сорго корисне і вигідне і вони стануть нам друзями. У мене так.:slight_smile:
А що, бувать аборигени “не мєстні?”:wink:

3 лайка

Ага, с сельсовета черти, прилетят и будут умничать

1 лайк

Меня тоже похожими семенами. " угостили". Только пониже растет и метёлочки с семенами более компактней. Семена едят все! И зелень остаётся до поздней осени зелёной! Только корни там. похлеще кукурузных!!! В прошлом году не взошла почему то. Много воды было, наверное посмывало или загнило.

7 лайков

не получилось фотку вставить…Только у меня другое сорго-гибрид сорго и риса-Сорис называется!

2 лайка

Аааааа, ну, тим можна. Дурному ж гори нема, скрізь рівно.
Але ми не ликом шиті, заб"єм їх інтелектом(. (На крайняк, включимо власного хитрого дурня).
:disappointed::angry:

Так оно везде пока; сверху плавает, то, что в ополонке тоже плавает.

2 лайка

Є таке у мене, розвела. Сорис однорічний. А це сорго сіється 1 раз на два-три роки.
Испробуем и это.

З останнього номера газети РіДНЕ СЕЛО №9 (130) 10 травня 2017 року
Якщо ви ніколи не кушту-
вали молока від корівки, у
раціоні якої є сорго, ви не
знаєте його справжнього смаку.
Так принаймні стверджують гос-
подарі, які сповна оцінили цю
культуру. У цьому переконалися
й покупці «молочки» господа-
ря із села Северинівка Київської
області Віктора Федоренка, за
якою завжди вишиковується чер-
га на місцевому ринку. Віктор
Миколайович підгодовує свою
худобу сорго.
– Цукрове сорго – це проте-
їновий корм аж до холодів. За
сезон я роблю три укоси. Тільки
саджаю щільніше, ніж у полі, щоб
стебло було тоншим та соковиті-
шим: 200 тисяч насінин на гектар
із міжряддям 20 см. Із того часу,
як у раціоні моїх корів з’явилася
ця складова, добові надої збіль-
шилися на 20%. До того ж молоко
стало жирнішим, а смак який! Із
трьох літрів у нас виходить 800 г
якісного сиру, ще й сметана, –
розповідає чоловік.
Сорго успішно силосується,
при цьому не втрачає своїх по-
живних властивостей: у 100 кг
силосу із сорго міститься до
1,7 кг перетравного (тобто того,
що всмоктується в кров із трав-
ного тракту) протеїну.
Крім того, Віктор Микола-
йович висіває сорго на зерно,
використовуючи 120-130 тисяч
насінин на гектар і дотримую-
чись міжряддя в 70 см. Чоловік
зазначає, що культура зовсім
невибаглива, хіба що треба висі-
вати протравлені зерна, інакше
не дадуть життя шкідники.
– Мені є з чим порівняти, –
відгукується про високі кормові
властивості сорго Володимир
Коломієць, який живе на Київ-
щині та вирощує декоративних
і м’ясних курей. – Годував свою
птицю пшеницею, кукурудзою
й перловкою. Потім перевів на
раціон, у якому зернове сорго
становить дві третини. І ось який
маю результат: яєць стало більше,
вони більші за розміром, жовток
набув насиченого кольору. Кві-
тень – а квочка вже на яйця сіла.
– Для України сорго – культу-
ра відома, однак відкривають її
для себе аграрії дуже повільно.
Передусім, через необізнаність
щодо властивостей цієї рослини,
– зазначає засновник ТОВ Науко-
во-виробниче товариство «Укр-
сорго» Ярослав Бардин. – Так,
не всі знають, що цукрове сорго
використовують для приготуван-
ня патоки, сиропу і бродіння ал-
коголю. Солома технічного сорго
високо цінується за пружність і
міцність – із неї роблять віники,
мітли, тканини і навіть папір.
Цукровий і зерновий види дають
поживні корми. В усьому світі із
сорго готують каші, які краще за
ранкову вівсянку та які рекомен-
дують вагітним, дітям, тим, хто
страждає на алергію на глютен,
хворим на цукровий діабет.
Серед переваг сорго як культу-
ри Ярослав Богданович відзначає
стійкість цієї рослини до посухи,
яка останній часом особливо да-
ється взнаки в степовій зоні. Де-
які аграрії продовжують вирощу-
вати там кукурудзу та жалітися,
що знижуються врожаї. Для та-
ких сорго – справжній порятунок.
Фахівець наводить цифри. У
Степу, де сухо і немає достатньо-
го зрошення, можна отримати
4-6 т/га, у Лісостепу – залежно
від гібриду, від 8 до 12 т/га. Мак-
симальна врожайність кукурудзи
– 8-10 т/га. За класичної агротех-
ніки сорго (120 тис. насінин на
гектар, міжряддя – 45-70 см, вне-
сеннядобрив) витрати менші, ніж
при культивуванні кукурудзи.
Хорошими попередниками
вважаються озимі та ярі зернові,
бобові, олійні.
Посів сорго проводять, коли
ґрунт прогрівається до 12-15 гра-
дусів. При цьому не слід поспі-
шати. Бо якщо сіяти сорго рано,
бур’яни почнуть розвиватися
швидше, ніж сама культура, і мо-
жуть пригнічити її.
Вегетаційний період у серед-
ньому становить 90 днів. Період
від сходів до цвітіння – 50 днів.
Сорго на зерно збирають за
його повної стиглості комбай-
ном; цукрове сорго – наприкінці
воскової стиглості на низькому
зрізі, а технічне – наприкінці мо-
лочного стану (спочатку волоті, а
потім зелену масу).
На зелений корм і сіно сорго
доцільно скошувати до фази цві-
тіння. У цьому випадку зелена
маса добре поїдається худобою.
Крім того, можна розраховувати
на отримання отави, оскільки всі
сорти культури добре відроста-
ють після першого скошування,
і їхню зелену масу можна вико-
ристовувати аж до настання за-
морозків. Прибрану масу в більш
пізні терміни закладають на си-
лос. Завдяки великому вмісту цу-
крів (14-20%), сорго легко силосу-
ється не тільки в чистому вигляді,
але й у суміші із соломою.
Завдяки гарному відростанню,
культура може бути використана
для створення однорічних пасо-
вищ. Листя і стебла рослин збері-
гають соковитість до повної сти-
глості зерна.
Марина ТЕРЕЩЕНКО
Науково-виробниче товариство
«Укрсорго»: 096-652-92-21,
050-782-48-83, sorghum@unt.ua
ÙÅ ÂÑÒÈÃÍÅÒÅ ÏÎѲßÒÈ
Не росте хіба що в пустелі
Напрочуд стійке до посухи, сорго нагодує і господаря, і його худобу
Ярослав Бардин серед посадок сорго
ÂËÀÑÍÀ

5 лайков

Ще стаття. про сорго. Во істину, вік живи і вік учись)
Читаємо:

Сорго практически не встретить в нашей стране, а во многих странах Африки его значение сродни нашей пшенице

Описание

Сорго или Суданская трава (лат. Sorghum) – травянистое растение из семейства Мятликовых (Злаки). Родиной сорго считают Судан, Эфиопию и другие страны Северо-Восточной Африки, где его культивировали еще в 4 веке до н.э., и где до сих пор встречается наибольшее количество известных современной науке разновидностей этого растения. В древности оно было распространено не только в Африке, но и в Индии, Китае, где до сих пор широко используется в пищу. В 15 веке его начали культивировать в Европе, а в 17 – завезли в Америку.

Встречаются как однолетние виды сорго, так и многолетники. Многие молодые растения ядовиты.

Эта теплолюбивая яровая культура, внешне напоминающую кукурузу, успешно выращивается в США, где регион от Миссури до Кентукки специализируется на культивировании сахарного сорго, производстве сиропа и других продуктов из него. В США произрастает еще 40 зерновых сортов этого растения. Производство продуктов из сорго является также важной частью экономики Индии и Нигерии, которые также считаются лидерами в этой отрасли, значтельно опрежая африканские страны (где традиционно сорго является основной с/х культурой).

Сегодня известно около 60 сортов диких и культурных видов сорго, которые наиболее распространены в Юго-Западной и Средней Азии, Экваториальной Африке, обеих Америках, юге Европы, в России, Молдавии, Украине и в Австралии. Среди них можно выделить следующие основные виды:

сахарное сорго, из стеблей которого производят патоку для кондитерских изделий, сладкий сорговый мед и сорговый сироп
зерновое сорго (основные сорта – эфиопское, арабское и нубийское сорго) похоже на просо, из разнообразных по цвету, от белого и желтого – до коричневого и черного, семян которого получают крупы, крахмал и муку, используют для приготовления спирта, кондитерских изделий, хлеба, питательных каш, детского питания, различных блюд национальных кухонь Африки, Азии и т.д.
веничное или техническое сорго, из соломы которого изготавливают бумагу, плетеные изделия и веники
травянистое сорго, которое имеет сочную сердцевину, идет на корм скоту
лимонное сорго, которое используется в качестве приправы для рыбных, мясных, овощных блюд и морепродуктов, отлично сочетается с чесноком, имбирем, острым перцем; из него производят ценное эфирное масло для пищевой, фармацевтической и парфюмерной промышленности.
Сорго

Состав

По данным USDA Nutrient Database в 100 г сорго содержится:

Вода – 9.2г
Белки – 11.3 г
Жиры – 3.3 г
Углеводы – 68.33 г
Пищевые волокна (клетчатка) – 6.3 г
Зола – 1.57 г
Витамины:

Витамин В1 (тиамин) – 0.237 мг
Витамин В2 (рибофлавин) - 0.142 мг
Витамин В6 (пиридоксин) – 0.5 мг
Фолиевая кислота (витамин В9) – 20 мкг
Ниацин (витамин В3 или витамин РР) – 2.927 мг
Витамин С (аскорбиновая кислота) – 0 мг
Биотин (витамин H) – 42 мкг
Макроэлементы:

Калий – 350 мг
Кальций - 28 мг
Магний – 171 мг
Натрий - 6 мг
Фосфор - 287 мг
Микроэлементы:

Железо – 4.4 мг
Марганец – 1.15 мг
Медь – 440 мкг
Молибден – 60 мкг
Селен – 0.7 мкг
Цинк – 2.5 мг
Калорийность

В 100 г сорго в среднем содержится около 339 ккал.

Полезные свойства сорго

Сорго богато белками и углеводами, что определяет его питательную ценность. Содержащийся в растении тиамин благотворно влияет на функции головного мозга и высшую нервную деятельность человека, стимулирует мышечный тонус, аппетит, секрецию желудка и нормализует работу сердечной мышцы.

Полифенольные соединения (сильные антиоксиданты) содержащиеся в сорго защищают человеческий организм от негативных факторов внешней среды, воздействия алкоголя и табака и противостоят старению организма. В 1 г сорго содержится до 62 мг полифенольных соединений. Для сравнения, в чернике, которая повсеместно считалась чемпионом по содержанию этих полезных веществ, их всего лишь 5 мг на 100 г.

Сорго

Также сорго содержит витамины РР и биотин, улучшающие обменные процессы, расщепляющие жиры и стимулирующие синтез жирных кислот, стероидных гормонов, аминокислот и витаминов. Содержащийся в нем фосфор активно помогает в построении скелета и обеспечивает клетки фосфорной кислотой. Прием этого продукта показан диабетикам, так как он помогает регулировать уровень сахара в крови и участвует в производстве глюкозы. Кроме того, стимулирует синтез гемоглобина и помогает эритроцитам транспортировать кислород к тканям организма.

Употребление согро рекомендуется при нервных расстройствах, заболеваниях желудочно-кишечного тракта, слизистых оболочек и кожи, его особенно полезно вводить в рацион детей, пожилых людей, беременных и кормящих женщин.

Противопоказания

Сорго противопоказано в случае индивидуальной непереносимости продукта.

Статья защищена законом об авторских и смежных правах. При использовании и перепечатке материала активная ссылка на портал о здоровом образе жизни hnb.com.ua обязательна!

6 лайков

Скажіть, будьласка, Ви вже випробовували саме колумбійський сорго в цьому році? Яке воно вийшло, як гарно росло, як його використовувати, та скільки разів косити, чи просто зкошувати, коли стане великим - в кінці, один раз?
Це різновид суданки, тільки багаторічний і високий?

1 лайк