Мабуть ,якщо зробити стіну з північної сторони , то обов’язково потрібне освітлення цілодобове там , щоб не тягнуло рослини в одну сторону .
От привкопані мені теж подобаються , та є такі люди ( чоловік) , що ну дуже довго в чомусь треба переконувати
Стіну забілюють, або відбивачі світа ставлять. Освітлення не треба, якщо дерева не нависають.
До речі, привкопані повинні менше перегріватися влітку і бути тепдішими взимку.
Коли закінчується молоко і сезон сироварвння, то в голову лізуть всякі ідеї.
Сьогоднішні ідеї:
1.Прививка бахчевих культур, дякую ,Сніжано snezka заразила
2. Вирішила придбати кілька парничків. І ось тут зайшла в тупик, яке покриття краще взяти плівка чи агроволокно. Хочу посіяти зелень, редиску, цибульку. Можливо трохи розсади якоїсь посіяти чи виносити з хати в горщиках. Бо з розсадою в хаті дуже-дуже морочно. Що порадите.
Агро не захистить від заморозків серйозних. Плівку треба провітрювати в жаркі сонячні дні.
Помідори сіяні в квітні в парник виростуть, перці ні. Тільки пікірувати туди. Є ще стара ідея про парники на біопаливі. Оце цікаво, але морочливо
Маємо стару, років 15, а може і більше, плівкову теплицю довжиною 6 м., ширина 3, висота десь до 2, 5м. Довгою стороною на південь, вікно зі східної сторони, двері з західної сторони ( так дозволяє конструкція). Каркас дерев"яний, стеля - пластмасові трубки . Плівки вистачає на 3-4-5 років, в залежності від погоди і вподобань котів. Просто з північної сторони теплиці росте рання черешня, а коти і киці люблять там гуляти з виходом на стелю теплиці. В спекотні роки вкриваємо верх теплиці старими тюлями, благо, що такого добра вистачає. Так притіняємо.
Першими в теплицю сію редиску, шпинат, листову купусту ( Сніжана навчила, оту китайську), потім середню капусту Мегатон, ( ранню не сію, всеодно мошка виїсть, дешевше купити), помідори, пізню капусту. Розсаду огіркув, вирощених у стаканах на вікні, висаджую коли буде стале тепло, 12-14 штук. Для них залишаю місце між рядочками помідорів. Ростуть на сітці, в цьому році останні плоди зірвала вже навіть після заморозків, 14 жовтня.
Перець виношу в теплицю тільки на дорощування, розсадну цибулю теж. Ставлю їх на столі в глухому вуглі теплиці.
Грунт удобрюю перегноєм, восени сію між огірками щось на сидерати - тифон, гірчицю.
Якщо прогнозують холод, а розсада вже підросла, то накриваю всим чим є, буває і куртками, а зверху плівкою. Огірки зразу не заплітаю в сітку, щоб можна було накрити.
Така споруда мене влаштовує.
А от у задумках на 24 рік - солодка кукурудза з розсади. І ще спробувати інші сорти солодкої цибулі, теж з розсади. Всі “хотєлки” акуратно пишуться на листочок, про все читається, всі + і - прописуються. Тим і живемо.
У мене теж, плівкова теплиця, зроблена “за царя Гороха”. Металевий каркас розміром 4 на 6 м. Висота до 2,5 м.
Колись у цій теплиці я вирощувала помідори, потім баклажани , а згодом дині. Але зараз усе це добро переїхало на город і відмінно себе почуває.
Зараз теплиця використовується більше весною, для “проживання” різноманітної розсади.
Все сію у контейнери та стакани, в залежності від вимог рослин. Місяць тримаю в хаті на підвіконні,та потім виношу у плівкову теплицю. В день там тепло, а якщо сонячно то навіть спекотно. Всю теплолюбиву розсаду ставлю у пінопластові ящики, які використовуються для риби. На ніч, якщо холодно, або мороз - накриваю другим таким ящиком. Рослини не мнуться і гарно “переживають” холод.
Уся холодостойка розсада добре ночує без додаткового укриття.
Солодка цибуля, навпаки погано росте у теплі, а в теплиці з прохолодними ночами та теплими днями, дає гарну розсаду на момент висадки у відкритий грунт.
Це моя цьогорічна цибуля Ексібішен F1, в розсаді до переїзду на город та результат роботи на момент збору урожаю.
А це так “поживає” моя розсада томатів та перцю з баклажанами
Коли закінчується розсадний період, я садила дині. Як буде у цьому році не знаю, бо дині гарно ростуть на городі, якщо їх прищепити.
У зимовий період теплиця використовується, як вигул для качок. Там нема снігу і птиця туди біжить з задоволенням і добре несеться.
Взагалі, у мене є мрія. Хочу теплицю з отопленням у холодну пору року. Для цього навіть твердопаливний котел установили більшої потужності. Але всі плани руйнують орки. От і живемо з надією на перемогу, щоб здійснити задумане.
Сніжаночко ти молодчина, скільки праці, скільки задумок тільки дай Боже щоб все це реалізувалось і прийшла наша перемога і тоді всі задумки в життя.
Здоров,я товоїм рученькам.
А от на прикладі пльонки скажу що не купуйте товсту і цупку плівку бо вона саме швидше тріскається і ломається, мені син купив плівку для укриття сіна то вона мені служить більше 5 рокіа і ще буде служить на дотик гнучка і піддається розтяжкі така буде довго служить і на парниках бо сіном де не де прокололась але не порвалась і зараз я нею обтянула під будинком вольєр з сіном і вона мені ще прослужить.
Сніжано, спасибі за підказки! Сіяла цибулю у великий ящик, трохи важко носити. От тепер спробую у менші лотки. Всеодно розкладати насіння по одному. Колись сіяла у овочевий чорний ящик, застеляла плівкою. Але всеодно земля рухається при перенесенні і коряння рветься. Малі лотки - зручно!
Ка тя плівка поділяється на просту плівку та світостабілізіруюча яка має свій срок використання від шести місяців до пяти років Купуючи плівку потрібно завжди питати товщину плівки та сроки єксплуатації і звичайно ціна Хороша плівка коштує дорого З свого досвіду скажу що світостабілізіруюча плівка 120 мікрон і24 місяця підійде добре для парника чи теплиці бо вона не тріскається на сонці та добре видержує вітри і якщо гарно закріплена то три роки про служе
Сію цибулю завжди у малий посуд. Можна високий, але й 10 см. їй достатньо. Але треба часто поливати і підживлювати. Коли цибулька випустить два справжніх пера, підживлюю у кожному поливі. Використовую розчин намочиних козиних горохів у співвідношенні 1:20.
Коли цибуля набирає гарну масу, а висаджувати ще зарано, поливаю двічі на день - вранці чистою водою, а ввечері підживлюючий розчин.
Треба, щоб розсада цибулі не підсохла до моменту висадки у відкритий грунт.
Якщо використовувати малий посуд, то коріння дуже сплітається між собою. І при висаджуванні обривається. Бувають випадки, коли коріння втрачається все. Але це не біда. Цибуля дуже швидко відновлює втрачене. Треба лише постригти ножицями зелене пір’я, залишаючи чубчик сантиметрів 5, перед пересадкою. Для того, щоб рослина занадто швидко не випаровувала вологу, поки коріння не відросте до потрібної кількості.
Втрата зеленої маси та коріння не впливає на майбутній урожай. Треба гарно поливати перший тиждень і все буде добре.