Собрать соцветия до созрева семян, высушить, хранить в сухом месте.
5 ст.л.лепестков залить пеплой водой, не кипятком, настаивать 20-30 мин. Процедить. норма для козьего, овечьего 1 ст.л. отвара на 1-2 литра молока
Созрев сыра до двух месяцев, если более, возможно горчинка выраженная ,из- за химозина
То, что нашла…
Благодарю, но Мальва отпадает. Уже семена, хотя побегаю, поищу. Нашел, что их тысячелистника делают, а он есть. Вот технологию приготовления не нашел…
Известны представители растительного мира обладающие молокосвертывающей активностью , это – артишок (Cynaria cardunculus), репейник (Articum minus), паслен сладко-горький (Solnum dalcamara), мальва (Malva sylvestris), чертополох (Ciraumand Carlina spp.), инжир (Ficus carica), амброзия (Herculeum spondylum), василек черный (Centurea spp.), подмаренник (Galum verum), крапива (Urtica diocia), амброзия полыннолистная (Senedo jacobea), лютики (Ranunculus spp.), молочай (Euphorbia lathyrus), ворсянка (Dipsacus sylvestris), тысячелистник обыкновенный (Achillea millef olium) .
Посмотрите что то из этого, сделайте настойку, и на малом количестве молока попробуйте, у Вас получится- очень сильно хочу, чтоб получилось!)
Лютики і пасльони токсичні, деревій дасть гіркоту , артишок і інжир не в усіх є, з цього всього найбезпечніша кропива
Не морочте собі і людям голови.
Ви розумієте скільки рослинного ферменту потрібно щоб став сгусток?
Багато!
А ви кажете про молоко від корови.
Щукайте сичуг або знайдіть місцевих м’ясників і попросіть їх, якщо самі не можуть.
Це не той час, щоб сюсюкатись. Ваші сусіди можуть зараз заготовити сиру на зиму на пів села, а якщо будуть бігати собирати сік з рослин, то сиру не буде.
Всім вдячний. Сьогодні спробую на сироватці 50/50, а на наступний раз пообіцяли привезти аптечний Мейто… Сьогодні все рівно буду пробувати, щоб на практиці знати точно, що фермента в сироватці не залишається зовсім… Результат донесу…
Не переводьте молоко ,з цього точно нічого не вийде ,згустка так точно
На теплой, свежей сыворотке, сгусток образовывается с двух литров на восемь молока…
Ну це у вас якесь чудо з чудес)Цікаво глянути на той згусток .Це під твердий сир чи який?Може ви Панір сквашуєте сироваткою ,тоді повірю.Але ж вона має бути кислою,не свіжою теплою
Свіжа, тепла. Якщо трішечки затягнути час, то вже кислотний баланс бере своє. Поки що проблема в селянах (в учнях). Вони не можуть збагнути, що у сироварінні має значення кожна хвилина і кожен градус. Їхні принципи: “І так зійде” дуже заважають. Та ще проблема. Свіжа сироватка разового використання, більш нічого з неї вже не зробиш. Тільки свіжа і тепла.
Покажіть фото-відео згустка зробленого на сироватці без використання ферменту.Ви так і не відповіли який саме сир ви робите таким способом?
Наступним разом будемо робити фото. Справа в тому, що я варю сир, дві сироварки по 28 літрів. Перші 3 літри сироватки негайно їдуть на сусідню вулицю, до коров’ячего молока (6 літрів), а я далі працюю із своїм козинним. Узнаю результати по телефону. За півгодини відкинули утеплення з каструлі і виявили гарний згусток для нарізки…
Від сироватки без внесення ферменту такого згустку не буде…от що хочете кажіть-це не реально
Неля, може бути, кислотний спосіб спрацьовує, скоріш за все. По типу, як панір готується, зараз літо, напевно, сироватка швидко перекисає, молоко з завищеною кислотністю.
Кисляк - то ж також згусток, але більш ніжний.
Завжди був неслухняною дитиною. Не сперечався, алеж робив по своєму. Таким і залишився. Теоретично ви маєте рацію. На практиці сітуація трішечки інша. От працює і все тут. Вже третій раз поспіль. Повторюю ще раз. Сироватка тепла, після 1 часа 30 хвилин зливаю і швиденько передаю на другий круг. Перекисати сироватка не встигає…
За півтори години нагріта сироватка, та ще влітку, легко перекисає. Це ж зовсім не значить, що на смак буде як оцет, а кислотність висока.
Не могу сперичатися, алеж я йшов на цей експеримент розраховуючи на наступне:
Сировари з Черкащини поділилися, що вони виймають сир із сироватки через 4 години після внесення ферменту. Чотири години + півгодини час роботи закваски до внесення ферменту. У мене сир знаходиться у сироватці з ферментом годину-півтори, то максимум. Далі сироватка йде на другий круг. Ще півгодини до коагуляціі, плюс година після нарізки. По часу ми не перевищуємо 4 години. Може вони роблять помилку і виймають через чотири години кислий сир. То є приватна сироварня і вихід вони мають у 40 кг. сиру за раз. Я бачу, що сир з другого кругу не вздувається. Нарізати на пробу плануємо за два тижні, то вже побачимо. Завтра плануємо четверту спробу.
А на сколько воды ? А то рецепт не оконченный…
Интересно попробовать ! Мы работаем принципиально только на микробиальном и естественно из-за этого зависим от магазинов. Не будет возможности заказать -не будет твердого сыра. У меня конечно есть в запасе достаточно много фермента. Но про растения стало интересно попробовать …
Интересно,крапива только соцветия , то есть нужно без стволов , зелени ? Ее ж море всегда … А почему бы и не поэкспериментировать… Ради интереса… А вдруг это даже и вкусно.
Наталья, если можно посмотрите в том источнике откуда у Вас инф, есть там пропорция 5 ст ложек , это на сколько воды ? Должно быть есть, раз потом 1 ложка отвара на 1-2 литра указано.
Есть такие темы у нас с прошлых конкурсов
и не только крапивные ферменты могут быть, их очень много видов.