Стареча неплідність самок або коли настає клімакс у кози

Займаюсь козівництвом відносно не довго, мої найстарші кози мають вік 3-4роки. Читаю в літературі, що довготривалість життя кіз в сереньому 7-12 років, деякі екземпляри можуть прожити і 15-20 років .

Зрозуміло, що репродуктивна функція кози (як і всіх тварин) з віком знижується активність всіх функцій організму, вт.ч. і статевої, знижується і призупиняється генеративна функція яєчників. Стареча атрофія геніталій обумовлює зниження гормональної активності гіпофіза та яєчникі, ослаблення статевої функції, різко знижується запліднювальність тварин.
Читала, що у старих тварин зростає процент хромосомних аномалій, хромосомних, генних мутацій, життєвість приплоду від старих тварин значно нижча ніж від молодняка.
Цікаво було б почути як справи в господарствах наших форумчан із “старородящими” козами. Як часто вони приходять в охоту, як проходить кітність, роди і який молодняк народжується?
Яка найстарша коза у вас?

13 лайков

У меня есть коза, которой 7 лет и она глубоко беременная, как танк. Каждый год окоты. Прошлым летом регулярно 5 литров давала НЕ на пике.
Самая крупная старушка, по лесу ходит наравне со всеми. Пострадавшей никак не выглядит. За все годы только 2 раза рожала девочек. Надеюсь хоть в этом порадует…

12 лайков

Купила я двух первых коз, одной из которых было уже лет десять. Молока было крапаль, но я их тогда и кормила непонятнокак. Осенью покрылась без моего понимания процесса, по весне окотилась двумя девицами. Одна из девиц в последующем родила мне двух потрясающих козочек. Не знаю, как дальше сложилась бы судьба старушки, но после обезроживания она потеряла власть над стадом, а стадо начало мстить. От этого и погибла - вспороли живот.
На этот момент есть из самых старших коза 7,5 лет, даёт хорошие показатели по молоку, бодра и весела. На пенсию не собирается :slight_smile:

14 лайков

Я так собі думаю, що

це такий орієнтовний вік, все залежить від умов проживання - збалансованого харчування, мінералів-вітамінів, моціону.
Ще читала, що аборигенні кози живіть довше. Аборигенні в нашому випадку це дворянки?

Юля @yasaman Люда @L-U ваші дівчата-довгожителі дворянської крові чи породні ?

Боюсь рогатих кіз в стаді саме через такі моменти :cry:

3 лайка

Скажу так: документів на неї не давали, її матусю ми купили випадково. Коза була дуже крупна, короткошерста, не запускалась. А копита були такі масивні, неначе у корови.
Ця коза давала потомство “рожевого” кольору і всі мали високі удої не дивлячись на безпородних козлів ( тоді ми були геть новачками і не розуміли нічого про козлів)
Так в нас росло стадо від цієї кози, та ще однієї. Так і залишилась від неї сама стара дочка і вона навіть в зимку має коротку шерсть і дуже крупна. Та ще є нащадки, якими я дуже задоволена, але вже десь вчепилася дворянського гену, лохматіша трохи, але другоокотка, яка настільки фантастична по надоям, що байдуже яка в неї шерсть і родословна.

11 лайков

Ось фото моєї пенсіонерки

Зойка

3 лайка

Так вона моя тезка :smiley: Славна кізка, зовсім несхожа на пристарілу даму, напаки можна сказати - в розквіті своїх сил!

А як дояться такі сиськи… у вас апаратна дойка?

Вибачаюсь, я не подумала…:astonished:
Ми ії спочатку звали зайка, але вона в дитинстві була трохи КОЗА, і я її перейменувала в честь свого налогового інспектора, яка себе іноді вела як коза…

9 лайков

Да, тільки апаратна. Я ради неї однієї готова апарат включати, а інших 20 подоїти можу легко в ручну. Ції цицьки дають пів-відра молока. І ми , коли буває нема електрики, з чоловіком по черзі ії доїмо. Але вона зараз спокійна як удав. Стоїть як вкопана. І дуже стала розумною в порівнянні із молодими.

7 лайков

Юля, тут немає за що вибачатись. Тим паче , що дама славна, не якась там “пігаліца” півлітровка
:grin:
Питаю за дійки тому, що думаю про придбання доїльного апарату і про те як він працюватиме на маленьких сісечках та сіськах таких як у Зойки

1 лайк

В часі Ви не виграєте, але на руки в 1000 разів легше. Поки апарат доїть, я масажую кіз, чоловік кліщів вишукує, наприклад.
Мити апарат дуже легко і швидко: пів відра дуже гарячої води із миючим засобом, потім пів відра води холодної на полоскання. Прокачати, бідон помили, сполоснули і повішаши. На цьому все. Двічі на неділю можна пошморгати щітками шланги…я не шморгаю, а просто парогенератором проганяю, він все вбиває. Ну можна , якщо вже дуже хочеться, то перед роботою чайник кіп’ятку прогнати через шланги, то старт буде стерильний :slightly_smiling_face:

6 лайков

Это я описывала о дворяночках :slight_smile: Породные у меня пока ещё моложе.

1 лайк

И снова - как вспомню, так вздрогну!!! Условия, рацион, моцион - всё это было первые годы моего козоводства в ужасном состоянии :frowning: Не знаю, как мои девочки вообще выжили в таких условиях. Но при этом выглядят они неплохо. Особенно самая старшая :slight_smile:

2 лайка

У моих знакомых козе было 13 лет,рожала всегда сама,в этом году они оставили от неё себе козочку,а эту убрали,бо ей тяжеловато было с плохими зубами кушать.

5 лайков

Слушайте , девочки , мне знакомая позвонила и попросилась на паровку козы , она ее два года не паровала , козе 10 лет … а тут старушка орет вторые сутки ))) Говорит , мол , завтра привезем … я ей посоветовала валерьянки козе накапать и не издеваться ! :rofl::rofl::rofl: Тем более кто это парует на третьи сутки … Короче , ржу целый вечер ! Вот теперь точно не оставлю в хозяйстве никого состариваться , а то еще придется пенсионерские крики слушать …

8 лайков

Если двое суток хозяйка терпит - значит не особо и орет) Так она завтра уже и не покроется.

Может это знакомая просто придумала способ напроситься к вам в гости?)

1 лайк

Так я и не отказала , говорю , приходи , давно не виделись … покажу какие красотки у меня по козкам выросли . Хочу ей беленькую эльфийку предложить . вроде ж недорого прошу … а козка будет отличная - молочная !

4 лайка