Давно мучить питання скільки молока іде на кілограм приросту козеняти. У свинок по вазі молодняка визначають молочність. А в кіз? Ми завжди випоюємо під козами, тому проконтролювати нема змоги. Цікаво досвід тих хто годує з соски. Ще розумію, що конверсія корму залежить від породи. Пропоную, якщо є бажаючі, зробити подібні заміри, а з урахуванням породи взагалі цікаво буде.
Враховувати вагу мами, породу чи її відсутність, вагу при народженні і кількість козенят, кількість випоєного молока на кг приросту ваги. Ну і вказувати, якщо якісь були неполадки зі здоров’ям, що може впливати.
Оля, когда я выращивала под бутылочкой, больше 1,5 литра в сутки не давала. Росли хорошо. Но в прошлом году остался козлик под мамкой, до 3 месяцев. В 3 месяца убрали на мясо - вес чистой тушки был 14кг, а по количеству молока выдудливал больше 2,5 литров
По моїм прикидкам виходить 1/10. Тобто 10 л молока на 1 кг ваги.
Знову ж таки у нубів мав би бути більший приріст. У карликів, як скороспілок теж.
Я думаю у всех по разному, и от качества молока и от генетики наверное
Тому і цікаво почути результати в цифрах. Я думаю, що таке можливо тільки на форумі, ну ще на великій інрмі, але там все трішки по іншому буде.
Десь в інтернеті зустрічала таку інформацію. Потрібно пошукати. Але це усереднені дані.
Чим більше жиру і білку в молоці - тим менше витрати. Це залежить і від породи, і від пори року, і від фази лактації (якщо козенят годує не та коза, що їх народила).
Також залежить від температури зовнішнього середовища (частина енергії корму піде на самообігрів), від моціону козенят (мало бігають - мало їдять, бігають на віддалене пасовище за мамою - енергія корму витрачається на рух).
Впливає також кратність годівлі. При частій годівлі витрати молока на кілограм приросту будуть менші, ніж при 2-3 разовій годівлі.
Сьогодні спеціально зважила кізоньку їй 2 місяці вага 14,5. Народилася останньою в трійні з вагою 3,5кг. В день випивала 1,5 літри молочка. В ній 25 % АН крові, решта дворянка.
считается что до 20 дневного возраста на 1 кг живой массы тратиться 6-7 литров молока, после 20 дневного возраста эта цифра меняется, так как козлята едят грубые корма и конц корма
мы пользуемся до 20 дневного возраста формулой 1 кг живого веса = 6,5 литров молока, после 20 дневного возраста делаем контрольные дойки и пользуемся формулой среднесуточного удоя
Полностью согласна с Сашей. В 2 месяца взвешивать для этих целей не актуально.