Семья «Koza Nostra»

свои поросята откармливаются быстрее и без проблем., так что пока думаем.

весной брали себе поросят по 1800 грн за шт, это они сейчас такие дешевые

но так как мои свинки решили не гулять и течки у них не было ни разу, есть вероятность что … мы будем с мясом и и без свиноматки.

3 лайка

Тогда понятно, многие на лето покупают, а не осенью.

Что по мне очень странно, ибо лично у меня осенью всего полно, кормить можно и кормить, а весной начинаются проблемы с кормами, то дорожает сильно, то не найдешь того, что хочется. А овощи, так и вовсе заканчиваются, да и польза от них весной уже совсем не та.

1 лайк

Вид с окна, или в окно?

Может смотрят когда хозяева из дома будут выходить :slight_smile:

4 лайка

Я смотрю из окна. Утки обе молоденькие любят курсировать туда-сюда по забору. А ночью спят на стоге из соломы, который накрыт брезентом.

3 лайка

Інна у мене питання. Якщо поросятам не кололи препарати заліза, що від них чекати. Просто хочу купити поросятко, а в розмові вияснила, що поросятам його не кололи, їм уже місяць, вага 10+

Не смертельно, конечно. Поросяткам в начале своего жизненного пути сильно не хватает железа для интенсивного роста, а с молоком матери они его получают недостаточно. Так что, если бы прокололи, выросли бы еще больше

2 лайка

Дякую Вам Інна, за пояснення. Я перестраховуюсь :blush:

Якщо не колять залізо, то дають червону глину, дернину. Можна випоювати розведений розчин солей заліза і міді. Якщо в місяць тваринки активні, їдять з апетитом, то все ок з ними буде. Заліза мало в молоці свиноматок, тобто основний дефіцит до початку підгодівлі.
Якщо Інна не проти, розкажу який ми колись мали досвід з поросятком.

6 лайков

Конечно не против, самой очень интересно.

4 лайка

Років 10 назад поміняли нам за кізочку поросятко, українська степова з ландрасом схрещена. Умови годівлі гарні були, свинка росла як на дріжджах. Свинка ручна, ласкава. Мамі шкода стало її колоти, і рішили громадіну в місяців 11 спарувати. Поки осіменювача знайшли, охота під кінець була, він ще і попередив, що поросят мало буде. Годували теж непогано, прийшов час пороситися, родила одне, тоді друге, пауза, тоді ще одне. Все… Вага поросят по 2,5 кг кожне. Опорос почався з вечора, і до обіду наступного дня. Поросят тих трьох забрали, бо кидається на них. Дзвонимо знайомому свинарю профі: кажемо щось мало, коли підсаджувати, а він, як ви ще не підпустили? Треба ж їх бігом випоїти.
Так вона ж ніби родить ще має… Пустили ми. Одне розірвала, друге поранила, лишилося одне нормальне- 12 годин після народження негодоване. Що робити? В сусіда інтернет на телефоні був, прошу подивись склад штучного молозива, бо не памятаю пропорцій, знаю що яйце, сіль, молоко, а чого скільки… Колись тітка випоювала, тому і знаю. Знайшли. Розколотили, напоїли з сиски. На другий день поранене упокоїлося, а в нормального понос, стоїть труситься,
хоча тепло, наділа я йому жилеточку, з рукава дитячої кофти, на п’ятирічну дитину. Я свого синочка малого встаю вночі годувати, тоді грію для поросяти замінник молозива і пою, бо треба ж кожні три години годувати.
Далі почало йому сустави викручувати, не росте, а тільки всихає. Подивилася літературу, по симптомам наче стрептококова інфекція. Був цефатоксим, кажу давай колоти, а воно вже всохло, що і м’язів немає, кривоногий скелет, зі струмком з- під хвоста, але ж живе вже тиждень майже.Шкода його -значить боротимемось…
Попросили знайому ветлікаршу показати куди колоти, дозу я вирахувала по вазі. Приїхала ветлікар, глянула на П’ятачка, і каже: купіть собі поросятко і не мучтесь. А ми ні в яку. Показала вона як колоти, мама коле, я саме на КИЇВ з немовлям поїхала. А від анемії, щоб залізо не колоти,
розвели залізний і мідний купорос по пропису, дає з ложечки. Як дає укол аб,
він же болючий сам по собі, майже не вищить, хоча через відсутність м’язів і по кістці попвдало. Зате коли сіль давали заліза,
то вереск на півсела стояв. Приїжджаємо, вже батько каже:" Та віддайте ви його комусь", - " так кому ж воно таке крім на с треба",
але ж я дивлюся, що воно краще стало. Рішила до 10 днів колоти аб. Прокололи. Потрошку росте. Хто з сільських не прийде, кажуть: купіть нормальне порося, з цього нічого не буде. В три тижні поросята зачасту гинуть від поносу, як казала тітка метяться, коли переходять з підсосу на свій харч, Пятачку це вже було не страшно, він був звичний до козиного молочка і кашки. Сидів в дворі на сонечку, за всіма бігав попрошайничав, носом в землі рився, а потім тикався в ноги. Поки менше було, то терпимо, а в два місяці відправили його до хліва. Обурювався він страшне як. Тоді вирізали. Ветлікар , коли проводила процедуру, не могла повірити, що те порося вижило і в такій кондиції.
Операція пройшла успішно, але тут ро селу свині дорослі і малі дохнуть почали. Фермер, казали, в посадку штук 30 вивіз, поруч з нами в жінки докололи великих, в сусіда кідогоам на 35-40 здохла. Відстань між хлівами не більше 30 метрів, ізоляція дуже умовна. А пятачка не взяло. Тоді з Пятачком була ще нова пригода: приходимо, а воно вже біля 40 кг ваги було, а він скаче на трьох ногах. Пробували роздивитися, видирається, кричить, в руки не дається, побоялися пошкодити більше ніж було. Вирішили лишити як є. Зо три тижні скакало порося, а тоді пройшло. При чому раптово так само як і з’явилося. Він любив ноги з вольеру виставляти, а тоді схоплюватися. Чи там підвивих був чи інше що, не знаю.
Далі росте поросятко. Людей воно не боялося зовсім і страшно не любило лопату. А було як. Зайшла ветлікар до нас ,а ми похвалитися П’ятачком вирішили, він в півроку біля сотки кг був. А прохід вузькуватий, його випустили і в проході йому щось не схотілося з ветлікаркою розминатися, а може запам’ятав, що йому робили, але він до неї мордою, вона, лопатою, яка підруками була, відігнати його хотіла, так він за лопату взяв зубами і трима. Ледве загнали. Росте далі. Тоді зима настала, в січні 2012 , в нас -33 було . Сарай шлакоблочний при такій температурі промерз, хоч поутепляли тюками соломи, ще де чим могли. І видно П’ятак наш підстудився. Бо після того, якось сопіти дивно почав. Потім потепліло, весна прийшла закололи. Кабанчик в 11 міс на 200 кг був, але зубів передніх не мав, одні огризки, легені в спайках з серцем і діафрагмою, можливо, наслідки зими, може запалення мав легень, а може і з дитинства, коли мав стрептококову інфнекцію, бо і кишки були здоровенні, як коров’ячі, особливо товстий кишківник,і теж в спайках, геть не еластичні, розібрати їх було дуже проблемно. Так скінчилася історія Пятачка: на столі у вигляді пасхальної ковбаски.
А ще пару слів про свиноматку. Вона після опоросу кілька днів лежала, не їла, стогнала. Думали доколювать та ,кажуть, молоко треба, щоб перегоріло в вимені. Чекаємо. Тоді почала очухуватися, через 3 тижні, коли молоко поділося рішили заколоти, а коляр каже стоп, за кнурами вона, то відклали. За пару тижнів закололи, то в матці, як виявилося лишилося порося, застрягло, мабуть, це при тому, що послід вийшов. Може дуже великі поросята і були причиною больового шоку і того, що вона порвала малюків . Вона, як перецми були зубами віддирала дубове корито, прикручене шерупами від підлоги, що аж дошки хрустіли,
при цьому до людей агресії не було, як до поросят. Так скінчилася наша епопея зі свиноматкою.

19 лайков

у нас была как то свиноматка, более дурного животного я в жизни не видела. Она рожала поросят и сразу их рвала на куски.

смогли спасти 2, буквально вырвать их из пасти. Сразу же начали кормить козьим молоком. Раз в 2 часа в течении 3- недель. Выросли в огромных свиней.

7 лайков

Саша, я помню ты говорила у вас станок для свиньих родов есть? Так она в станке их рвала?

1 лайк

Марьяна, вот после этого случая и станок купили.

теперь сразу в станок загоняем и не смотрим какой там характер.

4 лайка

Ключове слово- одразу, а не через більш як 12 годин. Воно ж в стерильний кишківник хапало все до Того як там з’явилося молозиво, чи хоча б молоко.

мы в тот момент и не задумывались …свинья сарай разносит, один ее отвлекает, второй поросят выхватывает.

поросята орут…было молоко, была соска.

3 лайка

А станок золоте діло, зараз вже знаю, що буйним колять амінозин, з народного дають пляшку пива. Але в нас все було настільки несподівано, коли ласкава тваринка, показала себе звірюгою, до цього ніхто не був готовий. Як і до того, що там порося лишилося. Крупні вони були дуже по 2,5 кг. Може тому що сильні були, і вижило воно після всіх пригод.
В тітки в свинки приймали оплрос, то вона спокійно свиноматку на дітей лишила, ми тільки в ящичок їх збирали, а потім пустили. А тут таке :dizzy_face:

4 лайка

Инна, благодарю, сало восхитительное! :smiling_face_with_three_hearts: Руки мои за кремчик тоже говорят огромное спасибо (главное теперь не забывать мазать регулярно).

2 лайка

Кушайте с удовольствием и мажьтесь с пользой дела!) Рада, что все понравилось.

1 лайк

Инна давно не была в гостях.Сижу и восхищаюсь и когда можно все это успеть переделать?
А за поросяток тоже хочу поделиться.Папа у нас любитель давать все варенное и кормил кашкой кукурузной с молочком.Приезжаю а наша хрюша и на ноги не встает. разнесло .зажирела.Я тогда ее приучила сначала на руках.а потом она за мной как собачка бегала.Лопата и идем под дерево червей копать.Ох и лопала она их.а потом до ставка и грызла там корешки трав.Через месяц была красава.А вообще чтобы у свиноматок не было проблем с родами им необходимо иметь выгульный дворик.Видела раз в жизни вживую хряка производителя-вес около 400кг.Это было что-то.но и хозяйство было со специализацией на поросят.

7 лайков

І я такого бачила на фермі у нашого вета. Я думала, що тільки в кіно таких показують. Але коли він став завеликий, то його вже до свиней не пускали, а навчилися брати сперму для ІО.

8 лайков